Türkiye, Azerbaycan, Pakistan Meclis Başkanları toplandı: 'Gelişen Asya'yla yükseleceğiz'
Toplantıda konuşan TBMM Başkanı Şentop, Asya kıtasının küresel siyaset ve ekonomide yükselen güç olduğunu, dünyanın jeopolitik ve ekonomik ağırlık merkezinin hızla buraya kaydığını vurguladı.
İpek Yolu ile kalkınmanın ivme kazanacağını belirten Şentop, üç ülkenin 'yoksulu, yetimi, garibi, haklıyı önceleyen hakiki medeniyeti bütün dünyaya tanıtacağını' söyledi.
TBMM'nin ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Üçlü Meclis Başkanları İkinci Toplantısı, TBMM Başkanı Şentop, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova ve Pakistan Milli Meclis Başkanı Asad Kaiser'in katılımıyla İstanbul'da bir otelde yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan Şentop, üç ülke arasındaki ilişkilerin herhangi bir üç ülke arasındaki ilişkiler gibi olmadığını belirterek, bunun kardeşlik bağı, ortak tarih, ortak kültür ve ortak din ile sürekli beslenerek ve güçlenerek pek az millet ve ülkenin ulaşabileceği bir seviyeye geldiğini söyledi.
Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan'ın, İslam dünyasının en büyük demokrasilerinden üçü olarak ön plana çıktığını vurgulayan Şentop, bugün üç ülkenin ve halklarının kalplerinin her zamankinden daha yakın bir şekilde attığını dile getirdi.
Şentop, üç ülke arasındaki köklü ilişkileri tanımlarken "dostluk ve kardeşlik" ifadelerinin dahi yetersiz kaldığını kaydederek, "Bizler sevinci ortak, kederi ortak, mutluluğu ortak milletleriz. Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki müstesna ilişkiler, zor zamanlarda ve milli davalarımızda birbirimize verdiğimiz destekle kendini tam anlamıyla ispat da etmiş ilişkilerdir.” dedi.
'TARİHİN AKIŞI DEĞİŞMEYE BAŞLADI'
Tarihin akışının değişmeye başladığı günlerden geçildiğini dile getiren Şentop, savaşlar, çatışmalar, katliamlarla geçen 20. yüzyılın siyasi, hukuki ve ekonomik dengelerinin bozulduğunu kaydetti.
Şentop, bu dönemin istikrarsızlıklarına çözüm üretmek üzere ortaya çıkan kurumların işlev göremez hale geldiğini aktararak, şunları söyledi: “Uluslararası kurumlar ve tezleri, bütün bir dünya ve insanlık için iddia ettikleri barış, asgari refah ve insanca yaşama şartlarını üretemediler. Çifte standartla hareket etme hastalığına düçar olan bu kurumların sahte çıkışları artık çok daha göze batar hale geldi. Bazı ülkelere Birleşmiş Milletler kararlarına uymadıkları için müdahale edilirken, onlarca Birleşmiş Milletler kararını tanımayan, dünya ile alay edercesine bu kararları ihlal eden ülkelere kimse sesini çıkartmadı. Bu tür çifte standartlı yaklaşımlar uluslararası kuruluşların ve platformların güvenilirliğini aşındırmış ve sonunda tüketmiştir.”
'İNŞA EDİLECEK YENİ KÜRESEL SİSTEM'
TBMM Başkanı Şentop, bu noktada Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye birlikteliğinin her düzeyde olduğu gibi parlamentolar düzeyinde de kurulan bu üçlü mekanizma ile ortaya çıkmasının, salgın sonrası dönemde yeniden inşa edilecek küresel sistemin hak, adalet, insaniyet ve hürriyet ölçüleriyle bütün insanlığa fayda sağlayacak şekilde yazılmasına, aleme yeni bir nizamın mümkün olduğunun gösterilmesine hizmet edeceğini söyledi.
ASYA KITASI YÜKSELİYOR
Asya kıtasının küresel siyaset ve ekonomide yükselen güç olması sebebiyle 21. yüzyılın "Asya Yüzyılı" olarak adlandırıldığını belirten Şentop, dünyanın jeopolitik ve ekonomik ağırlık merkezinin hızla Asya'ya doğru kaydığını, Asya kıtasının her bölgesinde etkileyici bir kalkınma ve gelişim süreçleri yaşandığını anlattı. Şentop, Asya ve Avrupa kıtalarının ayrılmaz bir parçası olan Türkiye'nin de kendi içinde ve büyük Avrasya coğrafyasında sürmekte olan kapsamlı dönüşüme uygun bir şekilde "Yeniden Asya" inisiyatifi ile "Asya Yüzyılı"nı karşıladığını aktardı.
Türkiye'nin mevcut siyasi ve ekonomik kurumsal taahhütlerini dikkate alarak, Asya genelinde ortaya çıkan çok yönlü dinamizmden daha iyi ve verimli biçimde yararlanmayı ve buna katkı sağlamayı amaçladığını vurgulayan Şentop, "Türkiye olarak Asya'ya sadece siyaset ve güvenlik eksenli bir zaviyeden bakmıyoruz. Ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerin güçlendirilmesine de fevkalade ehemmiyet gösteriyoruz." diye konuştu.
'MODERN İPEK YOLU REFAHI ARTIRACAK'
Şentop, Modern İpek Yolu'nun canlandırılmasının bölgelerin refahı ve kalkınmasına ciddi ivme kazandıracağını belirterek, şunları kaydetti:
“Bu meyanda yürüttüğümüz 'Orta Kordior Girişimi' ile yaptığımız ulaşım ve enerji iletim hattı yatırımları ile bu girişimde ciddi bir rol oynuyoruz. Önemli bir tecrübe edindik. Zengezur Koridoru'nun açılması ile bu alanda hepimiz için daha bir çok eşsiz fırsat ortaya çıkacak. Bizler de ülkelerimiz arasında kardeşliğe, tarihi ve kültürel bağlara, karşılıklı saygı ve güvene dayalı mevcut güçlü bağlarımızı sürdürdüğümüz sürece ulaşım, ticaret, enerji, eğitim, sosyal ve kültürel alanlardaki birlikteliğimizi geliştirdiğimiz sürece, halklarımız arasındaki kardeşlik münasebetlerini daha da derinleştirdiğimiz sürece, gelişen Asya'nın dünya sahnesinde önde gelen üç ülkesi olarak yükseleceğiz.
'İNSANI MERKEZE ALAN MEDENİYET'
“Yoksulu, yetimi, garibi, haklıyı önceleyen hakiki medeniyeti de bütün dünyaya tanıtacağız. Diğer taraftan ortak ve somut bir uluslararası eylem gerektiren ırkçılık, yabancı düşmanlığı, İslam düşmanlığı ve nefret söyleminin dünya çapındaki tehdit edici yükselişine karşı Batı'nın riyakar politikaları değil, ancak ve ancak bizim gibi insanı merkeze alan bir medeniyetin güçlü ve haklı sesi karşı durabilecektir.”
Tüm dünyada göç sorunu olduğunu söyleyen Şentop “Mülteci krizi ancak ve ancak bu durumun ana sebepleriyle mücadele etmekle çözülebilir. Böyle bir mücadelenin samimiyetle yürütülmesi her bir mültecinin hayat hakkının, bütün dünyadaki bütün insanların hayat hakkı kadar değerli olduğunun bilincine ve inancına sahip bir medeniyetin temsilcilerinin öncülüğüyle mümkündür.” dedi.
KARABAĞ, KEŞMİR, KKTC
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler bir oldukça, şiddetin ve terörizmin karşısında çok daha dik duracağız. Ayrımcılık ve İslam düşmanlığını çok daha net şekilde reddedeceğiz. Karabağ meselesinde tesis edilen adalet, Cammu ve Keşmir meselesinde de inşa edilecek, uluslararası hukuk temelinde ve Keşmir halkının beklentileri doğrultusunda Pakistan'ın haklı davası da çözüme kavuşacaktır. Kıbrıs meselesinde adil, sürdürülebilir, gerçekçi ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm, Ege ve Doğu Akdeniz'de ise uluslararası hukuka uygun bir yaklaşım bizlerin sesinin çok daha ortak ve gür şekilde çıkması ile mümkün olacaktır.” Toplantıda, Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahiba Gafarova ve Pakistan Milli Meclis Başkanı Asad Kaiser de birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından katılımcılar aile fotoğrafı çektirdi.
TERÖRLE MÜCADELEMİZE GÖLGE DÜŞÜRMEK İSTİYORLAR'
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Irak'ın Dohuk vilayetinin Zaho ilçesinde yapılan saldırıya ilişkin, "Türkiye'nin bölgede teröristlere karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlere gölge düşürmek için terör örgütünün, teröristlerin yapması ihtimali yüksek bir eylem olarak gözüküyor." dedi.
Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Şentop şunları söyledi: “Türkiye, aranan ve Türkiye'de çok büyük katliamlar işlemiş, cinayetler işlemiş olan teröristleri münferiden tek tek bularak etkisiz hale getiriyor veya yargılanmak üzere Türkiye'ye getiriyor. Dolayısıyla teröristlere karşı insani ve hukuki hassasiyetler içerisinde yürütülen bir mücadele var ve bu mücadeleyi yürütebilecek teknolojik kabiliyete de sahip Türkiye. Dolayısıyla sivillere yönelik böyle bir saldırının en başta Türkiye'yi rahatsız ettiğini ifade etmek isterim. Bu konuda zaten Dışişleri Bakanlığımızın da açıklaması oldu. Bu saldırının mahiyetinin ortaya çıkartılması ve faillerinin tespiti yönünde Türkiye'nin her türlü çabaya ve işbirliğine hazır olduğunu Dışişleri Bakanımız da ifade etti. Ben, tekrar başsağlığı ve taziyelerimi iletmek istiyorum.”
'HDP'NİN TAVRI SAMİMİYETSİZ'
TBMM Başkanı Şentop, saldırının ardından HDP'nin Meclis'e toplanma çağrısı yapmasına ilişkin soruya da "Meclis'in toplanması, usulü belli. Bu tür şeyler daha çok siyasi mesajlardır. Bugüne kadar teröristlerin, PKK/YPG terör örgütünün sivillere karşı gerçekleştirmiş olduğu birçok eylem meydana geldi. Bunlarla ilgili Meclis'i toplantıya çağırmak bir yana herhangi olağan bir toplantıda görüş beyan etmedikleri gibi, bunu kınayan açıklamaları bile olmayan arkadaşların bu konuda, bu şekilde bir siyasi açıklama yapmalarını yanlış ve samimiyetsiz buluyorum.” yanıtını verdi.