Türkiye-Çin Enerji Diyaloğu Forumu! İlişkilerimizi 10 yıllara taşıyacağız

Çin Ulusal Enerji Yatırım Kuruluşu (SPIC), “Gelecek için Doğayı Seç” temasıyla Enerji Diyoloğu Forumu düzenledi.

Foruma Türkiye Cumhuriyeti Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Liu Yuhua katıldı. Forumda Kuşak-Yol projesinin 10. yılında elde ettiği projeler de değerlendirildi.

ADANA’DA TÜRKİYE-ÇİN İŞBİRLİĞİ

Pekin Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa etkinlikte yaptığı konuşmada şunları vurguladı:

“Son 20 yılda elektrik ve doğalgaz talep artışında Çin ve Türkiye doğalgaz ilk iki sırada gelmektedir. Türkiye rol aldığı enerji projeleriyle bölgesinde ve dünyada enerji projeleriyle kayda değer katkılar sunuyor. Ülkemiz uluslararası doğalgaz ve petrol boru projelerini hayata geçişrmiş ya da bu süreçlere öncülük etmiştir. Nükleer enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi politikamızın önemli bir diğer ayağını teşkil etmektedir. 27 Nisan 2023 tarihinde Mersin Akkuyu santralinde ilk nükleer yakıt teslimatını yaptık. Toplam 4 reaktörden oluşan Akkuyu santralinin ilk reaktörünün önümüzdeki yıl faaliyete geçmesini bekliyoruz. Sinop nükleer santrali tamamlandığın Türkiye’nin enerji ihtiyacının %10’unu karşılamış olacağız. Yine Çin’in Türkiye’deki en büyük yatırımı olan Adana Hunutlu termik santralinde de yapacaklarımız, ilişkilerimizi 10 yıllara taşıyacak bir şekilde güçlendirecektir.”

‘ÜÇÜNCÜ BÜYÜK ORTAĞIMIZ’

Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Liu Yuhua da yaptığı konuşmada Türkiye-Çin enerji iş birliğinin Kuşak Yol projesindeki alanlardan biri olduğunu söyledi. Lin Yuhua şöyle konuştu: “Enerji işbirliği Kuşak Yol’un anahtar alanlarından biridir. Tüm dünya ülkelerinin modernleşmesi için Çin, Kuşak Yol projesiyle birlikte yorulmadan gerçekleşmesini istiyor. Kuşak Yol kapsamında çok boyutlu iletişim bağı kurma, yeni bir dünya ekonomisinin kuruluşunu destekleme pratik iş birliğini destekleme, yeşil kalkınmayı destekleme, teknolojik inovasyonu teşvik etme, sivil toplum kuruluşlarını destekleme, yolsuzluğa karşı mücadeleyi destekleme. Bu eylemler Kuşak yol projesinin altın 10 yılını gösteriyor. Açık bir dünya ekonomisi inşasında yeni dönemde Çin’in önerisini sunuyor.

“2015’te Türkiye ve Çin Bir Kuşak Bir Yol ve orta koridor inisiyatiflerinin birleştirilmesine ilişkin bir mutakabat zabıtı imzaladı. Bu da Çin ve Türkiye iş birliği arasında yeni bir yol açtı. Çin artık Türkiye’nin Asya’daki en büyük ve dünyadaki en büyük üçüncü ortağı haline geldi. Çin ve Türkiye arasındaki para takası anlaşması 46 milyar liraya çıktı. Bu da işbirliğimizin sağlam bir temelde olduğunu gösteriyor.”

TÜRKİYE-ÇİN DOSTLUĞU BÜYÜMELİ MESAJI

Mehmet Ali Yaşar

Etkinliğin düzenleyicisi olan Türkiye-Çin Dostluk Vakfı’nın Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Yaşar, Aydınlık’a Türkiye-Çin ilişkilerini değerlendirdi. Yaşar, Çin’in Türkiye için en iyi dost olacağını söyledi. Yaşar, iki ülke arasındaki ilişkilerin Türkiye’ye faydasını şöyle anlattı:

“Bize yıllarca batılılaşmanın ancak gelişim sağlanabileceği söylendi. Ama Çin bunun böyle olmayacağını gösterdi. Burada ortak insanlık geleceği söz konusu. Bunu yapmanın yollarından birisi de yeşil enerji dönüşümüdür. Çin ve Türkiye birbiriyle çok uyumlu devletler. Türkiye’nin de güçlü bir mühendislik alt yapısı var ve Çin’in de benzer şekilde alt yapısı var. Tabi onlar bizden tecrübe anlamında bizden biraz daha öndeler. Bu iki ülke bir araya geldiğinde Asya’da ciddi bir yükseliş olur. Çin şu an müthiş rezervlere sahip. Bunları değerlendirmesi lazım. Türkiye Avrupa ülkelerine ve diğer stratejik ülkelere yakınlığıyla olsun çok cazip. Kesinlik Çin’den daha fazla şirket Türkiye’ye gelecek ve yatırım yapacaktır. Yeter ki biz kapılarımızı açalım. Devlet teşviklerimizi iyileştirelim. Dünya yalnız kalan ülkeler için büyük riskler taşıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin güzel dostluklar edinmesi lazım. Bu açıdan baktığımız zaman Çin Türkiye’ye çok daha uygun bir ülke. Çin ülkemize en çok fayda getirecek yerdir. Bölgemizde bir çıkar çatışmamız da yok. Bu da çok büyük bir avantaj.”

Sonraki Haber