Türkiye gazetesi yazarı: Şam’la diplomatik ilişki kurma zamanı geldi

Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur bugünkü köşe yazısında sığınmacı meselesini yazdı. Türkiye’de bulunan Suriyeli geçici sığınmalarının ülkelerine geri dönmesinin tek bir yolu olduğunu ve bu yolun Suriye hükümetiyle diplomatik ilişkiler kurmak olduğunu belirtti.

“Gerçekle yüzleşme zamanı geldi. Beşar Esad kazandı!” diyen Fuat Uğur, Suriyelilere karşı tahrik ve provokasyonlar yapıldığını buna karşı da geri dönüşün şartlarının hazırlanması gerektiğini ifade etti:

“Madem Suriyeliler üzerinden tahrik ve provokasyonlar yapılıyor, bir yandan buna karşı önleyici tedbirler alırken, diğer yandan da Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi onların onurlu ve gönüllü geri dönüşlerinin şartlarını hazırlamak gerekir.”

AMERİKAN MUHİPLERİNİ DİNLEYİP VAKİT GEÇİRMENİN MANASI YOK

Şam hükümetinin Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana olduğunu, Barış Pınarı, Zeytin Dalı operasyonlarından memnun olduğunu ifade eden Fuat Uğur ilişki zemini geliştirmenin şart olduğunu söyledi:

“Artık Şam hükûmeti ile diplomatik ilişki kurmanın zamanı geldi.

Bunun için uzun uzun, etraftaki Amerikan muhiplerinin kafa karıştırıcı laflarını dinleyip de vakit geçirmenin manası yok.

Ortadaki başarısızlığı kabul edip adım atmak, Mısır’da olduğu gibi duygusallıkla vakit öldürmek yerine ülkelerin çıkarları doğrultusunda ilişki zeminini oluşturmak gerek.

Şam hükûmeti biliyorsunuz Türkiye’nin Zeytin Dalı, Barış Pınarı gibi operasyonlarından, diplomatik bir dille karşı çıkıyor gibi görünse de aslında memnun. Üstelik Türkiye bu sayede onları YPG dâhil pek çok terör grubundan korumuş oldu. Dahası çok iyi biliyorlar ki Türkiye Suriye’nin toprak bütünlüğünden yana.”

11 TANE AF YASASI ÇIKTI

Beşar Esad’ın geri dönüşler için 11 tane af yasası çıkardığını hatırlatan Fuat Uğur şu ifadeleri kullandı:

Beşar Esad’ın geri dönüşler için tam 11 adet AF YASASI çıkardığı, geri dönenler için toplumsal uzlaşma masaları kurulduğu, eski ikametlerine yerleşmelerine, vatandaşlık almalarına yardım edildiği belirtiliyor. Türkiye ana akım medyası bu haberleri vermiyor. Bunu aşmanın yolu belki de Şam Hükûmeti’nin Türkiyeli gazetecilere ve yazarlara bu konuda yapılan çalışmaları göstermek üzere kapılarını açması, şeffaf biçimde, gazetecilerin peşine Muhaberat’ı takmadan onların özgürce durumu yerinde incelemelerine izin vermesidir. Madem böyle çalışmalar var ve 100 bine yakın insan bu çabalar sonucu ülkelerine geri döndü, yerinde görmek en iyisi.

Sonraki Haber