Türkiye İdlib’deki gelişmeler karşısında ne yapacak? Güvenlik kaynakları ne diyor?

Suriye’de HTŞ ve bazı gruplar İdlib’de Suriye Ordusuyla çatışmaya başladı. Gerginliği azaltma bölgesinde yaşananlar Türkiye’nin radarında. Bazı kesimler Türk güvenlik güçlerinin kontrolündeki grupların da burada olduğunu öne sürüyor. Güvenlik kaynakları gelişmeleri değerlendirdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kaynakları, Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerin takip edildiği ve önlemlerin alındığı bilgisini paylaştı. Bakanlık kaynakları, Suriye’nin kuzeyindeki muhalif grupların hareketliliği ile ilgili sorular üzerine “Bölgedeki bazı yerel grupların başlattıkları hareketliliği ve buna bağlı gelişmeleri yakinen takip etmekteyiz. Birliklerimiz için her türlü tedbiri aldık ve almaya da devam etmekteyiz.” dedi.

Başka güvenlik kaynakları da gelişmeleri şöyle yorumladı:

“Türkiye’ye komşu İdlib bölgesine yönelik Rusya Federasyonu’nun hava, Suriye rejiminin kara saldırıları son dönemde yoğunlaşmıştır. RF, Suriye rejim güçleri ve milis gruplar, Suriye’nin kuzeyinde yer alan İdlib’teki muhaliflerin olası bir operasyonunu engellemek amacıyla askeri kapasitesine yönelik saldırılar düzenlediğini iddia etmiş fakat bölgede artan sivil kayıpları iddia edilenin aksini ortaya koymuş ve gerginliğin artmasına neden olmuştur.

'TÜRKİYE BUGÜNE KADAR ENGELLEDİ'

“İdlib bölgesinde bazı gruplar tarafından, Suriye rejim güçleri ve milis grupları cephe hattından uzaklaştırmak için operasyon olabileceği dile getirilmiştir. Operasyon ihtimali ile rejim güçlerinin ve milis grupların bölgeden uzaklaşması ve sivillerin zarar görmesinin engellenmesi planlanmıştır.

“Bu kapsamda Türkiye de İsrail’in saldırganlığı ile bölgede yükselen tansiyonu daha da artırmamak için muhalif grupların düzenleyeceği bu operasyonları bugüne kadar engellemiştir. Türkiye çabalarını uluslararası alanda da göstermiş, Suriye rejiminin saldırılarının engellenmesi konusundaki beklentisini, Astana ve diğer platformlarda da garantör ülkelere iletmiştir. Ancak bugüne kadar rejim güçlerinin saldırıları konusunda uluslararası platformlardan herhangi bir adım atılmamıştır.

“Son dönemde Suriye rejim güçleri ve milis grupların İdlib’e yönelik saldırıları sonucunda 30’un üzerinde sivil hayatını kaybetmiş, 100’den fazla kişi de yaralanmıştır. Son olarak bir Kuran kursuna düzenlenen saldırıda üç çocuk hayatını kaybetmiş, bir kısmı ağır olmak üzere onlarca çocuk yaralanmıştır.

“Yaşanan bu saldırılar üzerine, Suriyeli muhalif gruplar atışların geldiği bölgelere yönelik Halep istikametinde sınırlı bir operasyon başlatmıştır. Muhalif grupların başta sınırlı olarak planladığı bu operasyon, rejim unsurlarının bulundukları bölgelerden kaçmaya başlamaları ile genişlemeye yol açmıştır.

“Halep’e doğru başlatılan bu operasyon ile öncelikle İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nin (IGAB) 2019’da üzerinde uzlaşılan sınırlarına ulaşması hedeflenmiştir. Yapılan operasyon 2019’da Türkiye, İran ve RF arasında mutabık kalınan sınırların doğu bölgesi içinde devam etmektedir.

Türkiye, İran ve RF garantörlüğünde yapılan görüşmelerde üzerinde mutabık kalınan IGAB sınırı, 2019-2020 yılında Suriye rejimi ve destekçileri tarafından yapılan operasyonlar nedeni ile muhaliflerin aleyhine değişmiştir. Bu dönemde rejim güçleri ve milislerinin İdlib’in tamamını ele geçirme çabaları, Türkiye’nin doğrudan müdahalesi ile engellenmiştir.”

Sonraki Haber