Dörtlü görüşme bugün yapılacak
Türkiye ile Suriye’nin normalleşme süreci kapsamında Rusya ve İran’ın da katılımıyla dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde yapılacak görüşme, bugün Moskova’da gerçekleşecek
Türkiye ile Suriye'nin önce istihbarat başkanları ardından savunma bakanları düzeyinde attığı normalleşme adımlarına bugün bir yenisi daha ekleniyor. Daha önce 15-16 Mart'ta yapılması beklenen fakat son anda ertelendiği açıklanan dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki dörtlü görüşme, bugün Moskova'da gerçekleşecek. Dörtlü görüşme öncesi 3 Nisan'da Moskova'ya giden dışişleri heyetleri, dünü ikili görüşmeler yaparak geçirdi. Bugünkü görüşmenin ise önümüzdeki dönemde dört ülkenin dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi için yapılacak bir hazırlık toplantısı olması bekleniyor.
Toplantıda Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar, Rus heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, Suriye heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan ve İran heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Asgar Hacı başkanlık ediyor.
TÜRKİYE VE SURİYE ELÇİLERİ DIŞİŞLERİ'NDE
Dün Moskova'da ikili görüşmeler kapsamında hareketli bir diplomasi trafiği yaşandı. Suriye heyeti Rusya ve İran ile ayrı ayrı toplantılar yaparken, Türkiye ve Suriye'nin Moskova büyükelçilerinin de art arda Rusya Dışişleri Bakanlığı binasına girdiği görüldü.
Moskova'ya hareketi öncesinde SANA'ya bir açıklama yapan Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakan Yardımcısı Dr. Ayman Susan, heyetin özellikle Suriye topraklarındaki Türk askeri varlığını sona erdirme, terörle mücadele ve iç işlerine karışılmaması konularına odaklanacağını söyledi.
Suriye ve İran heyetlerinin görüşmesiyle ilgili SANA'da yer alan haberde de, “Suriye’nin egemenliğine, birliğine ve toprak bütünlüğüne saygının vurgulanması ve Suriye topraklarındaki yasadışı Türk varlığının sona erdirilmesi konusunda görüşler aynıydı.” ifadeleri kullanıldı.
Fakat Suriye ve Rusya heyetlerinin görüşmesiyle ilgili haberde, Türk askeri varlığına ilişkin bir cümle yer almadı.
TÜRK ASKERİNİN ÇIKMASI TALEBİ
Mart ayının ortasında Moskova'yı ziyaret eden Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu, ancak bunun için önce Türk askerinin Suriye’nin kuzeyinden çekilmesi gerektiğini söylemişti.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise katıldığı bir televizyon programında “Bu yola çıkarken üç temel konumuz var: Terörle mücadelede daha hızlı mesafe alabilmek, siyasi sürecin ilerletilmesi-Astana Süreci'nin devam ettirilmesi ve Suriyeli mültecilerin onurlu bir şekilde evine dönebilmesi.” ifadelerini kullanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da geçen hafta yaptığı bir açıklamada, “Son terörist de ülkemiz ve milletimiz için tehdit unsuru olmaktan çıkarılana dek operasyonlarımız sınırlarımızın içinde ve dışında devam edecektir.” mesajı vermişti.
ABD'DEN TEHDİTLER
Suriye, son dönemde Türkiye'nin yanında Körfez ülkeleriyle de önemli bir normalleşme sürecine girdi. Son olarak Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat Kahire'ye giderek Mısırlı mevkidaşı ile görüşürken, Suudi Arabistan'ın da 19 Mayıs'ta Riyad'da düzenlenecek Arap Birliği Zirvesi'ne Beşar Esad'ı davet edeceği konuşulmaya başlandı. Bunun yanında Şam yönetimi Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün ve Cezayir gibi ülkelerle de önemli adımlar attı. Batı basınında Esad'ın 12 yıllık savaştan galip olarak ayrıldığı yönünde yorumlar yapılırken, ABD ise Şam ile normalleşen ülkelere sert mesajlar vermeye başladı. ABD Genelkurmay Başkanı Milley'in Suriye'nin kuzeyini ziyareti bu mesajların en güçlüsü olarak yorumlandı. Şimdilerde ABD'ye dönmesi beklenen bir uçak gemisi görev grubunun da Pentagon'un ani kararıyla dümen kırması ve Suriye'ye yönelmesi, tüm bölge ülkelerine gönderilmiş bir mesaj olarak değerlendiriliyor.