Türkiye-Kırım Ekonomik Forumu: Birlikte gelişelim, birlikte paylaşalım

Türkiye ile Kırım arasında ikili ilişkileri ve ticareti desteklemek amacıyla Türkiye Kırım Ekonomik Forumu İstanbul’da düzenlendi.

Kırım Kalkınma Vakfı, Rusya Federasyonu Güney Federal Bölgesi Doğal Kaynakların Geliştirilmesi İhracat, İthalat ve Yatırım Merkezi, Görev Holding ve Uluslararası Kırım Dostları Derneği tarafından düzenlenen forumda tarımdan turizme, inşaattan enerjiye çeşitli alanlardaki iş insanları karşılıklı görüş alışverişlerinde bulundu.

UKRAYNA ENGELLEMEYE ÇALIŞTI

Forumun açılışında konuşan Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel, Türkiye-Kırım Ekonomik Forumu’nun ilk kez yapıldığını vurgulayarak ticaretin artmasının Türkiye ile Rusya arasındaki 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefine ulaşmada önemli rol oynadığını belirtti. Forumun Ukrayna tarafından engellenmek istendiğini belirten Sel, Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği’nin Türkiye-Kırım ilişkilerinin gelişmesine engel olmak için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Forumun ilk bölümünde Kırımlı iş insanları konuşmalar yaptı. Rusya Federasyonu Güney Federal Bölgesi Doğal Kaynakların Geliştirilmesi İhracat, İthalat ve Yatırım Merkezi temsilcisi Natalya Nikolayevna konuşmasında 1.5 aya kadar Türkiye-Kırım arasında gemi seferlerinin başlayacağı müjdesini verdi. Kırım’a artık avro, yuan, dolar ve ruble para transferinin de yapıldığını vurgulayan Nikolayevna, yakın zamanda Suriye ile de anlaşmanın yapılabileceğini söyledi.

Türkiye ile Kırım arasında kardeşlik bağı olduğu belirtilen konuşmalarda şunlar vurgulandı:
“Kırım Türkiye’nin küçük kardeşidir. Kırım imkan yeridir. Limanları, turizmi, ziraati var. Türk iş insanları Kırım’a gelsin. Birlikte gelişelim, birlikte paylaşalım. Kırım’da hammade de çok. Rahatlık ve güvenin olduğu Kırım’da inşaatlar da sürüyor.”

KIRIM HALKI KARARINI VERDİ

Aydınlık’a konuşan Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel, Türkiye’nin uçak krizinden sonra Rusya’yla ilişkilerinin bozulduğu dönemde Kırım’la da ilişkilerinin kesildiğini hatırlattı. Forumda ikili özel görüşmelerin yapıldığını ifade eden Sel, şöyle konuştu: “Türkiye bir NATO ülkesi. AB ile ilişkileri var. Kırım’ı Rusya toprağı olarak tanımıyor. Ama Rusya-Türkiye ilişkileri gelişiyor. Kırım’da soydaşları dindarları var Türkiye’nin. Bu insanlarla ikili diyalog kurmalı. Kırım’ın gelişmesine katkı sunsun. Bu pazardan yararlansın. Türkiye’yi davet ediyoruz. Kırım uluslararası güçlerin kullanacağı bir malzeme haline gelmesin. Kırım yarım adası barış içerisinde kalsın. Halk oyuyla Rusya’ya katıldı. Ulusların kendi kaderini tayin etme hakkının sonucu. Kırım’ın güvenliği dünyanın güvenliğidir. Kırım’da baskı yok, savaş yok. Gitsin görsünler.”

‘TÜRKİYE KIRIM’IN RUS TOPRAĞI OLDUĞUNU KABUL ETMELİ’

Programın ikinci bölümünde Türk iş insanları konuşmalar yaparak şirketlerini tanıttı. Bu bölümde konuşan Görev Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tugay Şen, Kırım’ın Türkiye Rusya ilişkileri açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. Kırım’ın Atlantik sisteminin üssü olmayı değil Rusya Federasyonu’nun onurlu bir üyesi olmayı tercih ettiğini ifade eden Şen, “Kırım Türkiye’nin ileri olduğu sektörlerde de yatırımcılara ve partner firmalara ihtiyaç duyuyor” dedi. Şen Türkiye’nin Rusya ve diğer dost ülkelerle ilişkileri geliştirebilmesi için Kırım’ın Rus toprağı olduğunu ilan etmesi ve Abhazya Cumhuriyeti’ni tanıması gerektiğini, bu adımların ardından Rusya’nın da KKTC’yi tanımak için adım atacağına emin olduklarını belirtti. Şen’in alkışlanan konuşması şu sözlerle sona erdi: “Türkiye’nin bu adımlarının önünde hukuksal engel bulunmamaktadır. Türkiye artık fiilen bir NATO ülkesi de değildir.”

Sonraki Haber