Türkiye modelinin üç temel hedefi var
'Türkiye Ekonomi Modeli'ne ilişkin ekonomistlere bilgi veren Bakan Nebati, bu model kapsamında cari açık sorununu kalıcı olarak çözmeyi, orta gelir tuzağını aşmayı ve uluslararası konjonktürü iyi değerlendirerek küresel değer zincirlerinde üst sıralara çıkmayı hedeflediklerini vurguladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nebati, ekonomistler, piyasa katılımcıları ve akademisyenler ile bir araya geldi. Dolmabahçe'deki Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde yapılan toplantıda katılımcılara özel bir sunum yapan Bakan Nureddin Nebati, yeni ekonomi modeli hakkında bilgi verdi. Bakan Nebati daha önce de yeni dönemdeki ekonomi politikalarının iş dünyasına aktarılması amacıyla bazı sektörler, iş dünyası çatı örgütlerinin temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve iş kadınları ile ayrı ayrı bir araya gelmişti.
184 MİLYAR KUR KORUMASINDA
Toplantıya, Prof. Dr. Sefer Şener, Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, Prof. Dr. Burak Arzova gibi isimlerin de yer aldığı 60'a yakın ekonomist ve akademisyenin katıldığı bildirildi. Basına kapalı yapılan toplantıda ekonomistlerin aktardığına göre, 21 Ocak itibarıyla kur korumalı vadeli TL mevduat büyüklüğü 184 milyar liraya ulaştı. Buna göre yaklaşık yarım milyon mudi bu hesapları kullanırken günde ortalama 7 milyar liralık hesap açtırıldığı bilgisi Bakan Nebati tarafından katılımcılara aktarıldı.
CARİ SORUN ÇÖZÜLECEK
Toplantıda Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin bir sunum yapan Bakan Nebati, “Türkiye Ekonomi Modeli”nin, toplumsal dinamikleri bilen, esnek ve Türkiye gerçekleri ile iç içe olduğunu belirtti. Bakan Nebati, bu model kapsamında cari açık sorununu kalıcı olarak çözmeyi, orta gelir tuzağını aşmayı ve uluslararası konjonktürü iyi değerlendirerek küresel değer zincirlerinde üst sıralara çıkmayı hedeflediklerini vurguladı.
Kur kaynaklı kaygıların yönetilmesine yönelik özellikle mevduat ürünlerinde, “Kur Korumalı TL Mevduat” gibi farklı finansal enstrümanlar geliştirdiklerini anlatan Bakan Nebati, TL mevduata dönüşümün desteklenmesi amacıyla devreye alınan devlet desteklerini katılımcılara aktardı. Varlıklarını Türk lirasına dönüştüren kurumlara vergi istisnası getiren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini hatırlatan Bakan Nebati, Türk lirası tasarrufları güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti. Ekonomistlerin ve öğretim üyelerinin katıldığı toplantı sonrası konuklara tek tek söz veren Bakan Nebati'nin, tüm katılımcıların görüş, öneri ve sorunlarını dinlediği kaydedildi.
YENİ ENSTRÜMANLAR GELEBİLİR
Öte yandan edindiğimiz bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı Türk lirasını güçlendirecek ilave bir takım tedbirler üzerinde çalışma yapıyor. Önümüzdeki dönemde hazırlık aşamasının bitirilerek kamuoyuna duyurulması beklenen tedbirler sayesinde tasarruf sahipleri geçici olacağı öngörülen yüksek enflasyona karşı da korunmuş olacak. TÜSİAD Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da, geçen haftalarda yapılan Ekonomik Araştırmalar Forumu (EAF) ekonomistler toplantısında yaptığı öngörüde önümüzdeki dönemde farklı araçların devreye alınarak piyasanın daha çok regüle edilebileceğini söylemişti.