Türkiye NATO için neden önemli?

Hollanda Devlet Bakanı Jaap de Hoop Scheffer, 24 Mayıs 2022 tarihinde İş Dünyası Radyo’nun (BNR) "Ukrayna'nın Geleceği" konulu programında Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyonu değerlendirdi.

AHMET KORKMAZ

2002-2003 yılları arasında Hollanda Dışişleri Bakanı ve 2004-2009 yılları arasında NATO Genel Sekreteri olan Jaap de Hoop Scheffer, "Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyon çok uzun bile sürse, sona ermeden önce biz siyasi pozisyonumuzu belirlemeliyiz." diyerek acil çağrıda bulundu.

Programın diğer bir konuğu, Lahey Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden stratejik analist ve eski Yarbay Patrick Bolder, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya üyelik başvuruları ile ilgili Türkiye'nin tutumunu onaylamadığını dinlendirerek Jaap de Hoop Scheffer’e çok ilginç bir soru sordu. “İsveç ve Finlandiya NATO'ya üye olmak için neden Türkiye'ye yalvarıyorlar, iki ülkenin NATO üyeliklerine olumlu bakan üye ülkeler çoğunlukta olduğuna göre karar alarak Türkiye'yi tutumundan dolayı NATO'dan çıkarsalar daha iyi olmaz mı?”

Jaap de Hoop Scheffer, “Olur mu öyle şey, Türkiye NATO için çok önemli. Türkiye'nin coğrafi konumu, NATO'nun son derece yoğun şekilde ilgilendiği bir yerde ve AB'nin güvenliği için çok önemli bir ülke” diyerek yanıtladı.

YORUM VE ANALİZ

2002-2003 yılları arasında Hollanda Dışişleri Bakanı ve 2004-2009 yılları arasında NATO Genel Sekreteri olan Jaap de Hoop Scheffer’in, "Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyon çok uzun bile sürse, sona ermeden önce biz siyasi pozisyonumuzu belirlemeliyiz." diyerek acil çağırıda bulunmasının başlıca nedeni, perde arkasında AB ile ABD arasında süren savaştır.

Jaap de Hoop Scheffer’in, “Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği operasyon çok uzun bile sürse, sona ermeden önce biz siyasi pozisyonumuzu belirlemeliyiz." diyerek AB’yi kastetmektedir.

ABD, tıpkı Soğuk Savaş yıllarında olduğu gibi, Avrupa’nın ve AB’nin yansıttığı ortak değerlerin Rus saldırganlığı ile karşı karşıya olduğunu göstermek istiyor. Amacı, bu yolla Avrupa'yı bir kez daha NATO üzerinden konsolide etmektir. Ukrayna Krizi’ni, AB’nin normatif değerleri ekseninde değil, NATO’nun güvenlik şemsiyesi bağlamında kullanmak isteyen bir ABD söz konusudur.

ABD’nin amacı, Ukrayna’yı Rusya’ya karşı kullanarak, AB’ye Rusya korkusu vermek ve bu yolla kendi hegemonyasını da bir kez daha güçlendirebilmektir.

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'nın Ukrayna'ya operasyonu sonrası NATO'ya üyelik başvurusu yapma kararı alan İsveç ve Finlandiya’nın liderlerini 19 Mayıs 2022 tarihinde Beyaz Saray'da ağırlamasının bir anlamı olsa gerek.

ABD'nin nihai hedefi Avrupa'yı tekrar kuyruğuna taktığında (Yunanistan'ı öne sürerek) Türkiye'dir.

Kaynak:

https://www.bnr.nl/podcast/thebigfive/10476945/toekomst-van-oekraine-jaap-de-hoop-scheffer

Sonraki Haber