Türkiye riskli grupta yer alıyor! Uzmanlar 2050 yılını işaret etti
Araştırmacılar uzun süredir bu konu hakkında çalışıyordu. Sonuçlara göre Türkiye riskli grupta yer alıyor ancak yeni gelişmeler ne söylüyor? Uzmanlar 2050 yılını işaret etti, işte ayrıntılar...
Türkiye bir araştırmaya göre riskli grupta yer alıyor. Uzmanlar ise 2050 yılını işaret etti. Dünya üzerindeki tüm şehirleri tehdit eden olay ile ilgili gelişme yaşandı. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde yer alan Bursa, Kocaeli ve Sakarya da risk altındaydı. Uzmanlar kuvvetli bir mantar türünde araştırmalarda bulundu ve bu mantar türünün dünyadaki senelik hava kirliliğinin yüzde 36'sını yer altında depoladığını buldu.
TÜRKİYE RİSKLİ GRUPTA YER ALIYOR
İngiltere'deki Sheffield Üniversitesi'nin yayınladığı rapora göreyse diplomatik organizmanın toprak, bitkiler ve soluduğumuz hava ile ilişkisi bulunuyor. Yayınlanan bu rapor dünya üzerindeki hava kirliliği problemlerine çözüm niteliğinde.
Mikorhizal mantar ismiyle tanılan bu mantar türü, bitkiler ile simbiyotik bir ilişki içinde iken, her kıtada yer altında geniş ağlar halinde yaşıyor. Bitkiler hava kirliliğini şekere dönüştürüyor. Bitkilerin köklerine dolanan mantarlar şekerlerle beslenir. Sheffield Üniversitesi'nin ilişki tanımına göre, karşılığında bitkilere hayatta kalmaları için ihtiyaç duydukları besinleri sağlıyor.
Yüzeyde yaşayan insanlar nadiren bu al er felsefesini sürdürür. Fakat araştırmacılar artık yer altındaki benzersiz ilişkinin oldukça geniş ve eski olduğunu ifade ediyor.
Dünyanın pek çok ülkesi bu durumdan ötürü risk altındaydı. Aynı zamanda Türkiye'de üretim faaliyetlerinin yüksek olduğu, Marmara Bölgesi'ndeki o şehirler; Kocaeli, Sakarya, Bursa ve İstanbul da büyük risk altındaydı. Bölgeye yayılan fabrikaların yoğunluğu ve kalabalık nüfusun sebepleri büyük şehirler için gün geçtikçe daha zor yaşanan yerler haline geliyor.
The Hill'in yayınladığı bir rapora göre ise Michigan'daki dev bir mantar ağı tamı tamına 91 dönümlük alanı kapsıyor. Buna göre bu mantarların karbon bankalarının yılda 13 gigaton hava kirliliğini yeraltında depoladığını belirtti. Bu neredeyse Çin'in her yıl gezegene sağladığı kirletici gaz miktarı ile aynı oluyor.
Sheffield Profesörü ise araştırma için aşağıdaki ifadeleri kullandı:
"Mikorizal mantarlar, karbon modelleme, koruma ve restorasyonda kör bir noktayı temsil ediyor; ortaya çıkardığımız rakamlar dudak uçuklatan cinsten ve iklim için çözümler düşünürken, hali hazırda var olanlardan neleri kullanabileceğimizi de düşünmeliyiz."
UZMANLAR 2050 YILINI İŞARET ETTİ
Buna rağmen yer üstünde gerçekleşen faaliyetler aşağıda yer alan uyumu bozabiliyor. Uzman isimler, tarım ve diğer insan faaliyetlerinin toprak ekosistemlerini yok ettiğini belirtip, Birleşmiş Milletler'in toprakların yüzde 90'ının 2050 senesine kadar bozulabileceği yönündeki uyarısı için atıfta bulundu.