Türkiye, sağlıkta Avrupalı Türklere umut oluyor

Avrupa’da tedavi olamayan vatandaşlarına Türk devleti sahip çıktı. Türkiye’de tedavi olmak isteyen 3 Türk vatandaşı hiçbir ücret alınmadan Türkiye’ye götürüldü.

Türkiye’nin teknolojik imkanları ve kapasitesi ile başarılı bir sağlık sistemi olduğunu vurgulayan Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı Dr. Hikmet Çevik, “Türkiye’de kamucu bir sağlık sistemi var” hatırlatması yaptı.

Avrupa’da mağdur olan Türk vatandaşlar için Türkiye umut oldu. 12 Kasım 2022 günü Sağlık Bakanlığı’na bağlı ambulans uçağı, Türkiye’de tedavi olmak isteyen Fransa, Hollanda ve Almanya olmak üzere 3 Türk vatandaşını Ankara’ya götürdü. Geçtiğimiz günlerde Almanya'da tedavisi reddedilen kanser hastası Nizamettin Çelik’e sahip çıkan Türkiye, yardım talep eden diğer Türk vatandaşlarının çağrısına sessiz kalmadı.

Türkiye’de tedavi olma talepleri bağlı bulundukları konsolosluklar aracılığıyla Sağlık Bakanlığı’na ileten Türk vatandaşları, gerekli formalitelerin tamamlanmasıyla TC Sağlık Bakanlığı Ambulans uçağı ile hiçbir ücret alınmadan Türkiye’ye götürüldü.

Açıklanan verilere göre, Sağlık Bakanlığı bünyesinde 2010'dan bu yana hizmet veren, toplam 7 sedye kapasiteli 3 ambulans uçak ile bugüne kadar yurt dışından 1244, 2022 yılının ekim ayına kadar ise 156 hasta nakledildi.

Türkiye’nin teknolojik imkanları ve kapasitesiyle en iyi sağlık hizmetine sahip ülkelerden biri olduğunu söyleyen Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı Dr. Hikmet Çevik, Türkiye’deki sağlık sisteminin neden başarılı olduğunun sırını açıkladı.

‘BAŞARILI BİR SAĞLIK SİSTEMİMİZ VAR’

Türkiye’de halk sağlığı esaslı sağlam bir kamuculuk temelinin bulunduğunu söyleyen Dr. Çevik, “Cumhuriyetin ilk yıllarında oluşturulan sağlık mücadeleleri ve içinde oluşan örgütlenmeler sayesinde dünya ölçeğinde son derece yaygın, etkin ve başarılı bir sağlık sektörümüz var. Başarının nedeni kamucu anlayıştan kaynaklanıyor’’ ifadelerini kullandı.

Başarılı sağlık sisteminde, sağlık alanında verilen eğitimlerin ve yetiştirilen öğrencilerin de etkisinin bulunduğunu söyleyen Dr. Çevik, “Türkiye’de yetiştirilen sağlık personelleri çok nitelikli’’dedi.

Sağlık sektörünün zaman zaman zaaflar gösterdiğine de değinen Dr. Çevik, “Türkiye’de sağlık sektöründe iş yükü ve personel eksikliği var. En büyük sağlık sorunu birinci basamak hizmetlerinin yetersiz olmasında” açıklaması yaptı.

Dr. Çevik, “Birinci basamak sağlık hizmetinin iyileştirilmeye ihtiyacı var. En başta yapılması gereken şey birinci basamağı hızla büyüterek daha baskın ve etkin hale getirmek. Fazla hasta bakma teşvikine son verilince, mecburen birinci basamak daha da güçlendirilmek durumunda kalacak. Aile hekimleri özel. Bununla ilgili de yasanın değişmesi gerekiyor’’ dedi.

KAMU BÜTÇELEME ESASLI YÖNETİM

Türkiye’nin, kamu sağlık sistemini ağır tahribata rağmen koruduğunu söyleyen Dr. Çevik, “Performans sistemi 2017'de çıkan 694 sayısı KHK ile zaten ölmüştü. Performans sisteminin ana hedefi sağlık hizmetini piyasaya açmaktı’’ dedi.

Dr. Çevik, “2011 yılında çıkan 654 sayısı KHK ile özelleştirilmiş bir sağlık sistemi hedefleyen Sağlık Bakanlığı, bütün hizmet birimlerini piyasaya bıraktı. Sağlık Bakanlığı sadece denetleyici pozisyona geçti. 2017'de çıkarılan KHK ile de hizmet birimlerini Sağlık Bakanlığı olduğu gibi geri aldı. Piyasalaştırma sona erdi. Bu düzenlemeyle de arda kalanlar, yani hastanelerin bütçeleri de performans sisteminden koptu. Tamamen Sağlık Bakanlığına bağlandı. Kamu bütçeleme esaslı yönetime dönülüyor. Türkiye değişim arifesinde’’ ifadelerini kullandı.

Zorlayıcı şartlar, personel eksikliği ve fazla mesai yüzünden Avrupa ülkelerinin yerlerde süründüğüne vurgu yapan Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı Dr. Hikmet Çevik, Türkiye parçalı bir işletme olmadığı için tek elden mükemmel bir hizmet veriyor. Avrupa’ya göre Türkiye’de tam tersi ‘’Beyaz Reform’’ düzenlemesi ile personelde büyük rahatlama oluştu’’ dedi.

Sonraki Haber