Türkiye salgından güçlenerek çıktı

Koronavirüs Bilim Kurulu önceki gün son toplantısını yaptı. Acil haller dışında düzenli toplantı yapılması planlanmıyor.

Türkiye Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilanından iki ay önce 10 Ocak 2020’de Koronavirüs Bilim Kurulu’nu oluşturarak salgınla mücadelede en önemli adımı attı. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, salgınla mücadelede üç kazanımı özetledi: “Milli aşı, sağlık ordusunun deneyimi, hızla ilaç üretecek yerli sanayi.”

Bilim kurulu toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu üyelerine plaket verdi. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020’den bu yana yeni tip koronavirüs 15 milyon kişiye bulaştı. 97 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek salgın önlemlerini güncelleyen bilim kurulu bu süreçte aktif görev aldı. Türkiye’de salgın nedeniyle ilk kapanma ilk kez 10 Nisan 2020’de 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta uygulandı. Eğitim, sağlık, kamu hizmetleri, sanayi ve ekonomik hayata ilişkin önlemler yine Bilim Kurulu’nun önderliğinde hayata geçti. 35 kişilik bilim kurulunda, çeşitli alt birimlerle birlikte 110 kişi yer aldı.

‘MİLLETİMİZİN BAŞARISI’

Aşı dağılımında adaletsizlik devam ederken Türkiye 30 yıl sonra yeniden kendi aşısını üreterek kullanıma sundu. Yerli ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları için hem Sağlık Bakanlığı hem de TÜBİTAK bünyesinde iki kurumun temelleri atıldı. Sağlık ordusu, hastanelerde virüse karşı mücadele ederken bir yandan da köy köy, mezra mezra dolaştı kar kış demeden vatandaşı aşıladı. 147 milyon dozdan fazla aşı yapıldı. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Başarı aslında tüm sağlık çalışanlarının ve milletimizin… Büyük fedakarlıklarla elde edildi… Kazanımlarımız neler? 1. Milli bir aşımız var. 2. Artık hangi tipte salgın olursa olsun; sağlık ordumuz deneyimli ve hazır. 3. Yeni bir hastalığa hızla ilaç üretecek bir ilaç endüstrimiz var. Tedirginliğimiz geçti ama tedbirli ve hazırlıklıyız” dedi.

81 İLE GENELGE

İçişleri Bakanlığı, toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşları hariç olmak üzere diğer tüm kapalı alanlarda maske zorunluluğu uygulamasının sona erdiğine ilişkin genelgeyi valiliklere gönderdi. Toplu taşıma araçları ile sağlık kuruluşlarının kapalı alanlarında günlük vaka sayısı 1000'in altına düşene kadar maske kullanma zorunluluğuna devam edilecek.

RİSK GRUBU MASKE TAKMALI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Aydın programı kapsamında Vali Hüseyin Aksoy'u ziyareti öncesi güncel gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Koca, "Artık güvendeyiz. Aşımız var, ilacımız var. Bu silahlar elimizde olduğu müddetçe hastalık artık büyük bir tehdit olmaktan çıkmıştır. 65 yaş üstü ve diğer kırılgan grupları korumakla yükümlüyüz. Hatırlatma dozlarını ihmal etmemeliler. Risk gördükleri yerlerde maskeyle kendilerini korumalılar. Öte yandan öksürük, burun akıntısı, halsizlik gibi herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyon belirtisi olan kişiler, maske takarak etrafındakileri korumalılar” dedi.

Sonraki Haber