Füze sahası için Somali’yle görüşme

Türkiye’nin Somali’de füze denemesinde kullanılacak bir tesis kurmak için Mogadişu yönetimi ile görüştüğü bildirildi. Bloomberg’in haberinde 'Türk yetkililer Somali'nin bu talebi kabul edeceğinden emin.' denildi

Türkiye’nin füze ve uzay roketleri denemesinde kullanılacak bir tesis kurma konusunda Mogadişu yönetimi ile görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

Bloomberg’in haberine göre, isimlerinin açıklanmasını istemeyen kaynaklar, Ankara'nın balistik füze programının uzun menzilli testler gerektirdiğini ve Somali'nin Afrika anakarasının doğu ucundaki konumunun Hint Okyanusu'na doğru atış yapmak için ideal olduğunu söyledi.

Somali’nin Ekvator’a yakınlığı nedeniyle uzay limanı için de uygun bir yer olduğunu kaydeden kaynaklar, Ekvator yakınlarında yapılacak testlerin uzay roketlerinin menzilini ve verimliliğini artırmaya yardımcı olabileceğini kaydetti.

Bloomberg, Türkiye’nin, geleneksel olarak küresel güçlerin hakim olduğu uzay yarışına katılmayı uzun zamandır arzuladığını ve roket fırlatma planlarını birkaç yıldır sürdürdüğünü hatırlattı.
Yeni geliştirilen füze ve roketlerin potansiyel olarak Somali'den ateşlenebileceği kaydedilen haberde, “Türk yetkililer Somali'nin bu talebi kabul edeceğinden emin.” ifadeleri kullanıldı.

Somali'deki bir fırlatma sahasının, enkazın yerleşim bölgelerine ve diğer ülkelere düşme riskini ortadan kaldıracağı belirtiliyor.

TÜRKİYE’NİN BALİSTİK FÜZE PROGRAMI

Türkiye, balistik füzelerin yakın çevresinde hızla yayılması ve füze teknolojisindeki ilerlemeler nedeniyle, son yıllarda kendi balistik füzelerini geliştirmeye önem veriyor. Halihazırda Türkiye’nin en uzun menzilli füzesi olan TAYFUN, Ekim 2022 ve Mayıs 2023'te test atışlarını başarıyla tamamlamış ve Mayıs 2023'te seri üretime girmişti. TAYFUN füzesinin 561 km olarak açıklanan menzilinin 1000 kilometrenin üzerine çıkartılması planlanıyor.

Ancak TAYFUN, Türkiye’nin envanterindeki en uzun menzilli füze ünvanını yakında kaybedebilir. Çünkü CENK füzesi daha da iddialı geliyor. Menzili hakkında net bir bilgi verilmese de, CENK’in de 1000 kilometrenin üzerinde olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Füzenin kritik alt sistemleri dahil tüm parçaları ROKETSAN tarafından özgün olarak geliştiriliyor.

1000 ila 3000 kilometre arasında menzile sahip füzeler, Orta Menzilli Balistik Füze sınıfına giriyor.

Türkiye, uzun yıllardır seyir füzesi ve diğer mühimmatların testlerini Sinop’taki Test Merkezi’nde yapıyor. TAYFUN gibi Kısa Menzilli Balistik Füze ve Mikro Uydu Fırlatma Aracı gibi parabol yörünge izleyen ve çok daha uzun menzile sahip sistemlerin testleri ise Rize Havaalanı ile İğneada’da gerçekleştiriliyor. Ancak Karadeniz, artık ulaşılan menzillere de kısa gelmeye başladı. İşte geçen yıl sonda roketinin testleri için kapatılan hava sahası: Tam 850 kilometre.

Sonraki Haber