Türkiye ve İran ilişkileri turizm fuarında gelişti

İran’ın Tebriz şehrinde düzenlenen 2. Uluslararası Turizm Fuarı'na katılan Türk şirketler, iki ülke arasında ekonomik, turistik ve toplumsal ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor.

Tebriz, 4 gündür Uluslararası Turizm Fuarı ile 10. Ulusal El Sanatları Fuarı'na birlikte ev sahipliği yapıyor. Tebriz Fuar Merkezi'nin farklı salonlarında 18-21 Ekim'de düzenlenen fuarlara başta Türk firmaları olmak üzere birçok ülkeden temsilciler katılıyor. Uluslararası Turizm Fuarı'nda Türk Hava Yollarının (THY) yanı sıra Van’da faaliyetlerini sürdüren Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) üyesi 8 turizm şirketi ile Van Doğa Sporları Derneği de stant açtı. Fuar boyunca hem Türk şirketlerine hem de Türkiye’ye turizm turları düzenleyen yerel firmalara gösterilen ilgi dikkati çekti.

Fuardaki stantta misafirlerini ağırlayan THY İsfahan Müdürü Agah Selim Aluç, AA muhabirine fuarı değerlendirdi. THY Tebriz ofisine de vekalet eden Aluç, Tebriz’in kendileri için önemli bir destinasyon olduğunu, İstanbul-Tebriz arasında kış sezonunda haftada 5, yaz sezonunda haftada 7 karşılıklı sefer düzenlediklerini aktardı. Aluç, kara yolu ile Tebriz’e 2 saat uzaklıktaki Urumiye şehrinden de Anadolujet olarak haftada 2 gün İstanbul’daki Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'na uçuşları olduğunu söyledi.

TÜRKÇE KONUŞULUYOR

Türkiye’den Tebriz’e gelenlerin dil ve kültür açısından bir sıkıntıyla karşılaşmadığını belirten Aluç, "Zaten görmüşsünüzdür herkesin Türkçe konuştuğu bir yer. Ben de geldiğimde memleketime gelmiş gibi hissettim kendimi." diye konuştu. Aluç, fuarlarda kurdukları acente ilişkileri neticesinde uçuşları artırmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Van Doğa Sporları Derneği Başkanı Ömer Demez de Türkiye ile İran arasında doğa sporları alanında iyi ilişkilere sahip olduklarını ve bazı kurumlarla ortak spor etkinlikleri düzenlediklerini belirtti. Trabzon’da otel işletmeciliği yapan Tansel Doksanbir de 20 yıllık otel işletmeciliğinin son 12 yılında İranlı turizm firmaları ile işbirliği yaptıklarını söyledi. İranlı firmalarla çalışmalarının güzel ve verimli geçtiğini kaydeden Doksanbir, çözüm ortaklarına destek amacıyla fuara geldiğini, bunun her iki tarafın menfaatine olduğunu ifade etti.

POTANSİYEL YÜKSEK

Doğu Azerbaycan Eyaleti Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Genel Müdürü Ahmet Hamzazade ise 2. Uluslararası Turizm Fuarı ile 10. Ulusal El Sanatları Fuarı’nı birlikte düzenlediklerini ve katılımdan memnun olduklarını söyledi.

Ziyaretçiler, 10. Ulusal El Sanatları Fuarı’nda ülkenin dört bir yanından kilim, halı, seramik, çini, kaşikari, kalemzeni, ahşap oymacılığı, hat ürünleri, giysi ve süs eşyaları gibi onlarca el emeği ürünü görme fırsatı buldu.

Sonraki Haber