‘Türkiye ve İtalya Akdeniz’de iki ana oyuncudur’

İtalya Başbakanı Georgia Meloni, Akdeniz’de Türkiye ve İtalya’nın önemine vurgu yaptı. Mısır’da Erdoğan’la görüştüklerini belirten Başbakan, iki ülkenin krizlere dair görüşmesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca İtalyan lider G20 Zirvesi’nde, Xi Jinping tarafından Çin’e davet edildi.

Başbakan Meloni, Endonezya'nın Bali Adası'ndaki G20 Liderler Zirvesi'nin ardından zirveyi ve temaslarını değerlendiren bir basın toplantısı düzenledi. Meloni, Endonezya'nın ev sahipliğindeki G20 Liderler Zirvesi'nin başarısız olabileceği öngörülerinin aksine başarılı geçtiğini söyledi.

‘AKDENİZ ÜLKELERİNE ODAKLANDIK’

Meloni, Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde geçen hafta katıldığı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 27. Taraflar Konferansı (COP27) dolayısıyla Akdeniz ülkelerine odaklandıklarını aktardı.

Akdeniz ülkeleri üzerine olan projeksiyonun bir parçası olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü açıklayan Meloni, “İtalya ve Türkiye, tarihsel olarak Akdeniz'de iki ana oyuncudur. İki milletin birbiriyle örneğin enerji krizi konusunda, örneğin göç krizi konusunda bu şekilde konuşması önemlidir." ifadelerini kullandı.

Meloni, Fransa ile geçen hafta Akdeniz'de düzensiz göçmenleri kurtaran gemilere yönelik yaşadıkları polemiğin ardından Bali’de görüşüp görüşmedikleri sorusuna da yanıt verdi. İtalyan Başbakan, "Fransa Cumhurbaşkanı (Emmanuel) Macron ile pek çok kez görüştüm ama Avrupa'nın sorunlarını konuşmak için Bali'ye kadar gelmeye gerek yok." dedi.

‘ZELENSKİY İLE ANLAŞMA YAPMAYI UMUYORUZ’

G20 Bali Zirvesi'nin karışık bir dönemde yapıldığını belirten Meloni, "Birçok gözlemciye göre, bu zirvenin başarısızlıkla sonuçlanması için temel bileşenler vardı ancak bana göre zirve başarılı geçti. En sıkıntılı konu, Ukrayna’ya yönelik Rus saldırganlığının yönetimiydi. Rus saldırganlığı karşısında neler olduğunu görmemiş gibi davranamazdık." ifadesini kullandı.

Meloni, Ukrayna meselesinde krize çözüm aramaları gerektiğinin farkında olduklarını vurgulayarak, "Ama saldırıya uğrayan milletin iradesini göz ardı edemeyiz. Zelenskiy ile bir an önce çatışmadan çıkmak için bir anlaşma yapmayı umuyoruz." yorumunu yaptı.

‘STRATEJİK ORTAĞIZ’

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping önceki gün Meloni ile bir araya geldi. Xi, Çin'in 2023 Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı'nın onur konuğu olarak İtalya'yı davet ettiklerini açıkladı. Meloni, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’dan sonra Çin’e gidecek ikinci G7 ülkesi lideri olacak.

Xi, son yıllarda Çin ve İtalya'nın Kovid-19 salgınında el ele çalıştığını ve birbirlerinin ülkelerinde Çin-İtalya Kültür ve Turizm Yılı etkinlikleri yaptıklarını belirtti. Çinli lider, iki eski medeniyet olarak Çin ve İtalya'nın geniş müşterek çıkarları ve işbirliği için derin bir temeli paylaşan, kapsamlı stratejik ortaklar olduğunu söyledi.

Mevcut koşullar altında, Çin-AB ilişkisinin istikrarlı büyümesini teşvik etmenin büyük önem taşıdığını söyleyen Xi, İtalya'nın AB'nin bağımsız ve olumlu bir Çin politikasına olan bağlılığını desteklemede önemli bir rol oynamasını umduğunu da belirtti.

MELONİ DAVETİ KABUL ETTİ

Xi'nin davetini kabul eden Meloni ise, Çinli liderle görüşmekten memnun olduğunu söyledi. İtalya ve Çin'in kadim uygarlıklar olduğunu ve uzun bir dostluk ve alışveriş geleneğine sahip olduğunu söyleyen Başbakan, ikili işbirliğini ilerletmeye devam etmeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Meloni, İtalya'nın blok çatışmasını onaylamadığını ve ülkelerin farklılıklarına ve anlaşmazlıklarına saygı duymaları, dayanışmayı güçlendirmeleri, diyalog ve fikir alışverişinde bulunmaları ve karşılıklı anlayışı geliştirmeleri gerektiğine inandığını söyledi.

‘ASYA DÜNYA İÇİN GİDEREK DAHA ÖNEMLİ HALE GELİYOR’

Meloni, Çin'in büyük bir ülke olduğunu ve Asya'nın dünya için giderek daha önemli hale geldiğini belirtti. Başbakan, İtalya'nın Birleşmiş Milletler, G20 ve diğer çerçeveler dahilinde dünyanın karşı karşıya olduğu çeşitli acil sorunların üstesinden gelmek için Çin ile yakın işbirliği yapmayı umduğunu da sözlerine ekledi.

‘KONUŞTUĞUMUZ HER ŞEYİ SIZDIRDINIZ’

G20 Zirvesi’ne damgasını vuran olaylardan birisi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau arasında yapılan ayak üstü tartışma oldu. Xi, Çin'in içişlerine müdahale konusundaki endişelerini dile getirdiği bir toplantının ayrıntılarını sızdırdığı için Trudeau’yu eleştirdi. Xi, “Tartıştığımız her şey gazeteye sızdırıldı; bu uygun değil. Konuşma böyle yürütülmedi, eğer samimiyetiniz varsa…" ifadelerini kullandıktan sonra Trudeau araya girdi. "Kanada'da özgür, açık ve samimi diyaloğa inanıyoruz ve buna sahip olmaya devam edeceğiz. Birlikte yapıcı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz, ancak üzerinde anlaşamadığımız şeyler olacak." dedi. Xi ise “Önce koşulları oluşturalım.” dedikten sonra ikili el sıkıştı ve tartışma sonlandı.

‘UKRAYNA’YA OLAN GÜVENİMİZ YOK OLUYOR’

Financial Times'ın (FT) haberine göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in Polonya’ya düşen füze ile ilgili tutumu Ukrayna ile Batı ülkeleri arasında tartışma yarattı. Önceki gün Polonya’nın Ukrayna sınırında olan bir bölgeye füze düşmüş ve iki kişi yaşamını yitirmişti. Zelenskiy olayın hemen ardından bu füzenin Rus füzesi olduğunu söyledi. Fakat NATO’dan gelen açıklamada kanıt olmadığı belirtildi. FT’ye konuşan NATO üyesi bir ülkenin diplomatı, Zelenskiy'in açıklamalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "Bu git gide saçma bir hal alıyor. Ukraynalılar onlara olan güvenimizi yok ediyor. Kimse Ukrayna'yı suçlamıyor, açıkça yalan söylüyorlar. Bu füzeden daha yıkıcı.”ABD Kongre Üyesi Marjorie Taylor Green ise yaptığı açıklamada füze saldırısına muhtemelen Ukrayna'nın yaptığını belirterek, “Bizi üçüncü bir dünya savaşına çekmeye çalışan Zelenskiy'nin Amerikan vergi mükelleflerinden para ve silah talep etmesine izin vermemeliyiz. Ukrayna'ya verilecek para yok. ifadelerini kullandı.

Sonraki Haber