Türkiye ve Mısır anlaşma yolunda

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri’nin açıklamasını ve iki ülke ilişkilerini Al Ahram gazetesi yöneticileri Aydınlık’a değerlendirdi

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri’nin Ahbar El Yevm gazetesinde yayımlanan Türkiye’ye yönelik olumlu açıklamaları, dünyada ses getirdi. 2013’te Müslüman Kardeşler iktidarının devrilmesi sonrası iki ülke arasında kopma noktasına gelen ilişkilerle ilgili konuşan Şükri, “İlişkilerin normale dönmesini umuyoruz, buna da her zaman açığız” ifadelerini kullandı. “Mısır’ın içişlerine müdahale etmeme kuralına dayanan gerginliklerin üstesinden gelmek için isteğimizi yineliyoruz” vurgusuyla Türkiye ile görüşme kapısını aralayan Dışişleri Bakanı Şükri’nin açıklaması, diplomatik kulislerde konuşulmaya devam ediyor.

Mısır Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarını ve Türkiye-Mısır ilişkilerinin geleceğini Mısır’ın önde gelen isimlerine sorduk. Al Ahram gazetesi Yayın Yönetmeni Muhammed Sabreen “Türkiye kendi içişlerine nasıl saygı istiyorsa, diğer ülkelerin içişlerine de saygı göstermeli” dedi.

MASA İÇİN ŞARTIMIZ YOK

| Aydınlık: Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Şükri’nin, Türkiye ile ilgili olumlu açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Muhammed Sabreen: Mısır’ın siyasi duruşu, başlangıçtan itibaren açıktı, Türkiye’nin içişlerimize karışmasına karşı durduk. Karşılıklı saygı çerçevesinde Türkiye ile ekonomik ve diğer alanlarda iyi ilişkilere sahip olmak isteriz.

Sorun AKP’nin İhvan’a verdiği destek mi?

Mısır’da yaşananlar Mısırlıların sorunudur.

Türkiye, ABD’den Fetullah Gülen’in iadesini istiyor. ABD mahkemelerinde Türkiye’nin bankacılık sistemine ilişkin yargılamalara karşı çıkıyor. Kısacası, ABD’nin, Ankara’nın işlerine karşımasını istemiyor. Biz de aynı şekilde hiçbir ülkenin içişlerimize karışmasını istemiyoruz.

| Mısır’ın, Türkiye ile tekrar masaya oturmak için herhangi bir şartı var mı?

Herhangi bir şartımız yok. İki ülke arasında olması gerektiği gibi eşit ilişkiler talep ediyoruz. Medyanızı ve sınırlarınızı, Mısır’a karşı hareket eden terörist gruplara karşı açmayın. Mısır, Türkiye’ye karşı kapıları tamamen kapatmış değil. İki ülkenin çıkarları doğrultusunda bir anlaşmaya varılabilir.

Bu anlaşmada basın/yayın organları, karşılıklı ilişkilerin kurulması anlamında olumlu bir rol oynayabilir ve devletlerin masaya oturması için zemin hazırlayabilir. Türk halkı bizim kardeşlerimiz. İyi ilişkiler istiyoruz.

| Türkiye, İran ve Rusya birlikteliğine karşı ABD/İsrail, Körfez ülkeleri ve Mısır’ın da dahil olduğu bir bloktan bahsediliyor. Mısır böyle bir birlikteliğin içinde mi?

Mısır, bir ittifaka karşı diğer bir ittifakın içinde yer almıyor. Hem Rusya hem de ABD’yle iyi ilişkiler sürdürmeye çalışıyoruz. Mısır için önemli olan milli menfaatleridir. Her yöne açık ‘çok kutuplu’ bir siyaset izliyoruz. Mısır ve Türkiye’nin iyi ilişkilere sahip olması, bölgede süren yangına da bir çözüm olabilir.

FETÖ NEYSE İHVAN ODUR

| Aydınlık: Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan Türkiye açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Beşir Abdel Fattah (Al Ahram Politik ve Stratejik Araştımalar Merkezi, Türkiye ve İran Uzmanı): Dışişleri Bakanı’nın açıklaması, Türkiye ve Mısır arasında ilişkileri normalleştirme yolunda ilk adım olarak değerlendirilebilir. İki ülke de bölge dışı ülkelerin, özellikle ABD ve İsrail’in bölge ülkelerini bölme planlarını sürdürdüğünün farkında. Müslüman ülkeler arasında çatışma yaratmaya çalışıyorlar. Bölgeyi Sünni/Şii ayrımına götürmeye çalışıyorlar. İsrail’i, Arap ülkelerinin düşman sınıflandırmasından çıkarıp yerine Türkiye ve İran’ı koymaya çalışan bir ABD/İsrail planı var. Mısır, Türkiye ve İran’la sorunlar yaşandığının farkında, ancak bu durumun ülkelerimizi düşman yapmayacağını da biliyor.

Türkiye ve İran, Mısır’ın düşmanı olmamalı. Acilen ilişkileri normalleştirmeliyiz. Türkiye, Mısır ve İran, bölgede uygulanmak istenen ABD/İsrail projesine bir son verebilir. Trump’ın Kudüs kararı ve Filistin siyaseti, ABD/İsrail blokunun gerçek yüzüdür.

Türkiye ve Mısır devlet geleneği olan ülkeler. İki ülke de ABD’ye güvenmiyor. Türkiye ve İran arasındaki yakınlaşma bölge için önemlidir. Türkiye’nin doğru siyasetler izlemesi halinde Mısır da bu yakınlaşmaya dahil olabilir. Türkiye, İran ve Mısır arasında birlik, sorunları çözer.

| Mısır’ın Türkiye ile masaya oturmak için bir şartı var mı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, El-Sisi iktidarını tanımalı ve İhvan’a desteğe son vermeli.

“Sıfır Sorun” siyaseti nedeniyle Türkiye, bugün bütün Ortadoğu’da sorunlar yaşıyor. 180 derecelik bir dönüşle sorunlar bitirilebilir. Siz ABD’den Fetullah Gülen’i istiyorsunuz biz de Türkiye’den İhvancıları istiyoruz. Arada hiçbir fark yok. Türkiye, Mısır’ın içişlerine karışmaya son verirse ilişkiler düzelir.

Sonraki Haber