Bayraktar’dan TMO’ya çağrı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar yazılı açıklama yaparak hasadı başlayan kayısıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, “TMO üreticilerimizin yanında olmalıdır” dedi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, hasadı başlayan kayısıya ilişkin yazılı değerlendirme yaptı. Rekoltenin yüksek olmasını fırsat bilen tüccarın, kayısıya geçen sezonun fiyatını verdiğini belirten Bayraktar, “TMO üreticilerimizin yanında olmalıdır.” dedi. 2022 yılında dünyada 558 bin hektar alanda, 3 milyon 863 bin ton kayısı üretimi gerçekleştiğini belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz 803 bin ton üretim ile dünya kayısı üretiminin yüzde 20,8’ni gerçekleştirerek ilk sırada yer aldı. TÜİK verilerine göre ülkemizde 2023 yılında, 1 milyon 450 bin dekar alanda 750 bin ton kayısı üretimi gerçekleşti. Toplam üretimin yüzde 43,8’ini gerçekleştiren Malatya 328 bin 767 ton üretimle ilk sırada yer alıyor. Mersin 156 bin 950 ton üretim ve yüzde 20,9 pay ile ikinci sırada yer alırken, bu illeri yüzde 5’er pay alan Kahramanmaraş, Hatay ve Iğdır takip ediyor. Geçen yıl 750 bin ton olan kayısı üretiminin, bu yıl ilk tahminlere göre yüzde 6,7 artışla 800 bin ton olacağı öngörülüyor.”

MALİYET ARTTI FİYAT AYNI KALDI

Bayraktar Malatya’da kayısı hasadının sürdüğünü ancak fiyatların tüccar tarafından düşürüldüğünü belirtti. Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Yeni sezon olmasına rağmen kayısı geçen yılın fiyatlarıyla piyasada işlem görüyor. Rekoltenin yüksek olmasını fırsat bilen tüccarlar, kayısıya geçen sezonun fiyatını veriyor. Üreticinin geçen yıl 30 liradan sattığı taze kayısıya bu yıl tüccar 33 lira fiyat veriyor. Kuru kayısı fiyatlarında da aynı durum yaşanıyor. Geçen yıl 200 liraya kadar yükselen kuru kayısı fiyatları bu yıl 130-140 liraya kadar gerilemiş durumdadır.

“Son bir yılda mazot fiyatlarında yüzde 109, gübre fiyatlarında yüzde 37, tarım ilacı fiyatlarında yüzde 67 artışlar oldu. Yüksek seyreden sıcaklıklar nedeniyle daha fazla sulama yapıldı. Artan sulama ücretlerinin yanı sıra sulama sayısının da artması maliyetleri daha fazla artırdı. Yine geçen yıl 450 lira olan toplama işçiliği bu yıl 2 katını da aşarak 1000 liraya çıktı.”

TMO ALIM YAPSIN

Kayısı fiyatlarının artan maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu ifade eden Bayraktar, TMO’ya şu çağrıyı yaptı:

“TMO üreticilerimizin yanında olmalıdır. Bu yıl kuru kayısı alımı yaparak, piyasa fiyatlarını artırmalıdır. Geçen yıl yaşanan deprem felaketi sonrası, yıkılan binaların, depoların tesislerin altında binlerce ton kayısı enkaz altında kaldı. Üreticilerimiz geçen sezonu zararla kapattı. Depremi yaşamış insanlarımıza destek olmak, artan maliyetler ve yaşanan ekonomik sıkıntılar karşısında üreticimizi korumak adına TMO kuru kayısı alımı yapmalı, piyasada fiyatları artırmalıdır.”

Sonraki Haber