Türkiye yine depremle sarsıldı! İşte en çok deprem olan ülkeler

Her geçen gün doğal afetlere karşı daha bilinçli olmaya çalışıyoruz. Peki hangi ülkelerin deprem kuşağında olduğunu daha önce hiç düşündünüz mü? Bu haberimizde fay hattı üzerinde bulunan ülkeleri sizin için inceliyoruz…

Türkiye de dahil olmak üzere pek çok ülkeden fay hattı geçiyor. Deprem riskinin en yüksek olduğu ülkelerin büyük bir kısmı ise “Pasifik Ateş Çemberi” olarak isimlendirilen bölgede yer alıyor. Dünyada yaşanan depremlerin neredeyse %90’lık bir kısmı bu çember içerisinde vuku buluyor. Bu haberimizde fay hatlarının nerelerden geçtiğini ve en çok deprem yaşanan ülkelerin hangileri olduğunu okurlarımıza sunuyoruz.

DEPREM ÇEŞİTLERİ

Dünyada yaşanan depremlerin tamamı üç kısma ayrılıyor. Bunlar çöküntü, volkanik ve tektonik. İçlerinden en yıkıcı olanı ise tektonik depremler. Tektonik depremler şiddetli ve büyük sarsıntılara yol açarak en çok zararı veren deprem türü olarak biliniyor. Yaşanan depremlerin neredeyse tamamı yer kabuğunda bulunan ve fay olarak adlandırdığımız kırıklarda oluşan hareketlenmeden kaynaklanıyor. Yer kabuğunu oluşturan levha sınırlarında gerçekleşen depremler, dalgalar halinde ilerleyerek geçtikleri bölgelerde sarsıntıya yol açıyor.

PASİFİK ATEŞ ÇEMBERİ

En büyük depremlerin neredeyse %80’i Pasifik Ateş Çemberi olarak adlandırılan bölgede yaşanıyor. Tektonik depremlerin en yoğun görüldüğü bu bölge, aynı zamanda dünyada aktif halde bulunan volkanların %75’ine de ev sahipliği yapıyor. Ateş Çemberinin kapsadığı alan ise Büyük Okyanus Havzası. Bu deprem hattı yaklaşık 40 bin kilometre uzunluğa sahip. Şili’den yukarı doğru Güney Amerika kıyılarına, oradan Orta Amerika, Meksika ve ABD’nin batı bölgelerine, ardından Alaska’nın güney bölgesinden Japonya, Filipinler, Güney Pasifik Adaları, Yeni Gine ve Yeni Zelanda’ya ulaşıyor.

ALP-HİMALAYA DEPREM KUŞAĞI

Pasifik Ateş Çemberinden sonra gelen ikinci büyük deprem bölgesinin ismi Alp-Himalaya deprem kuşağı. Bu kuşak Endonezya’dan Himalayalar’a ulaşıyor ve orada Akdeniz’den geçerek Atlas Okyanusu’na varıyor. Ülkemizin de büyük bir bölümü bu deprem kuşağı içerisinde yer alıyor.

DEPREM KUŞAKLARI

Dünyada meydana gelen depremler şiddet ve büyüklüklerine göre derecelendiriliyor. Buna bağlı olarak deprem derecelerini birden beşe kadar sınıflandırmak mümkün:

1. Derece: Can ve mal kaybının en fazla olduğu kuşaktır. Bu kuşaktaki bölgeler tektonik çukurlara oldukça yakın bulunur.

2. Derece: Depremler 1. dereceye göre daha az kayıpla sonuçlansa da oldukça şiddetli yaşanır.

3. Derece: Yaşanan depremler az zaiyatla sonuçlanır.

4. Derece: Bu kuşakta yaşanan depremler hiç zarar vermeyebilir. Bazı durumlarda hafif bir şekilde atlatılır.

5. Derece: Bu bölgelerde depremler hiç hissedilmeyebilir. Hissedilse de oldukça hafif olacaktır.

DEPREM RİSKİNİN EN AZ OLDUĞU ÜLKELER

Bu bölgelerin bir kısmı eski çekirdek masifler üzerinde yer alır. Dolayısıyla buralarda yaşanan bölgeler ya çok hafif hissedilir ya da hiç hissedilmez.

· Doğu Avrupa

· Almanya

· Britanya

· Polonya

· Sibirya

· Kanada

· Brezilya

· Avustralya

Sonraki Haber