Şemsi Bayraktar: Seferberlik olarak kabul ediyoruz
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanacak her kötü ihtimale karşı ülke kaynaklarının sonuna kadar kullanılması gerektiğine dikkat çekerek "Bu yılki bahar ekilişlerinde hibe destekler çiftçiye bir an önce ulaşmalı, çiftçi ekime yönlendirilmelidir." dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, atıl tarım arazilerinin kullanımının hibe yoluyla desteklenmesi kararına ilişkin değerlendirmede bulundu. Bayraktar, yaşanacak her kötü ihtimale karşı ülke kaynaklarının sonuna kadar kullanılması gerektiğine dikkat çekerek, üretimin artırılmasından başka çare olmadığını söyledi. Bayraktar, şöyle konuştu: "Bugün yaşadığımız sorunun temeli yeterince üretememekten kaynaklanmıştır. Bu söylemlerimiz sonrasında Resmi Gazete'nin 8 Mart 2022 tarihli sayısında yayımlanan Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesinin Desteklenmesine İlişkin Karar önemlidir. Bu karardan beklentimiz destek mekanizmasının daha hızlı ve verimli işlemesidir. Bu yılki bahar ekilişlerinde hibe destekler çiftçiye bir an önce ulaşmalı, çiftçi ekime yönlendirilmelidir."
5 MİLYON HEKTAR ALAN ATIL
Ülkede işlenen uzun ömürlü bitki alanının olduğu bilgisini veren Bayraktar, işlenen 23 milyon 446 bin hektar alanın 15 milyon 122 bin hektarının Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olduğunu belirterek şu değerlendirmede bulundu: "ÇKS'ye kayıtlı alanda üretim yapan çiftçiler tarımsal desteklerden faydalanabilmektedir. Bu durumda ülkemizde 8 milyon 324 bin hektar tarım arazisi kayıt altına alınamamakta, bu alanların bir kısmında üretim devam etse de üretici desteklerden yararlanamamaktadır. 8 milyon 324 bin hektar tarım alanı, intikali yapılamamış, hissedarlar arasındaki sorunlar veya arazilerin çok küçük olması nedeniyle işlense de ÇKS'ye kayıt ettirilmeyen, atıl tarım alanları ve ecrimisille işlenen hazine arazilerinden oluşmaktadır. Bu alanlarda üretim yapan çiftçi, yüksek üretim maliyetleri karşısında destek de alamayınca üretimden vazgeçmek durumunda kalmaktadır. 8 milyon 324 bin hektar alanın 2 milyon 940 bin hektarı atıl tarım alanıdır."
Bayraktar, "Ülkemizde tarım yapılabildiği halde nadasa bırakılmış 2021 yılı itibarıyla 3 milyon hektar alan ve 2 milyon 940 bin hektar atıl tarım arazisi ile toplam 5 milyon 940 bin hektar tarım alanında, yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı çerçevesinde ekim seferberliği başlatıldığını kabul etmek istiyoruz” dedi. n