Türkiye'de en çok o şehir kredi kartı ile alışveriş yapıyor! Kredi kartı harcamalarında devasa artış...

2023'te yapılan kredi kartı harcamalarının, bir önceki yıla nazaran 2,5 kat arttığı açıklandı. Kasım ayından bu yana, Merkez Bankası kredi kartlarına uygulanan faiz oranını ise sabit tutuyor. Peki, kredi kartı harcamaları en çok hangi şehrimizde arttı? İşte yanıtı...

Ekonomik krizle mücadele eden yurttaşlar, dar boğazdan kurtulmak için çareyi kredi ve kredi kartlarında arıyor. Merkez Bankası, politika faizini yüzde 45 bandına çıkarırken kredi kartı faizi ise yıllık yüzde 35 seviyesinde seyrediyor. Bu durum kredi kullanımında düşüşe yol açarken, Fintürk'ün verilerine göre kredi kartı harcamalarında geçen yıl yüzde 157,2'lik bir artış meydana geldi.

KREDİ KARTI HARCAMASI EN YÜKSEK OLAN İL

Kredi kartı harcamalarındaki en çok artış yüzde 238 ile Hakkari'de yaşandı. Hakkari'yi, Şanlıurfa ve Diyarbakır yüzde 221 oranıyla takip etti. Yüzde 203'le Kilis ve yüzde 201'lik artışla Siirt sıralamanın başında yer aldı.

Bireysel kredi kartı harcamalarındaki artış oranları, büyükşehirlerde de dikkat çekici oldu. İstanbul'da yüzde 146, Ankara'da yüzde 165 ve İzmir'de yüzde 156'lık artışlar görüldü.

2022 yılında kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının toplam bireysel krediler içindeki payı yüzde 33 seviyesinde seyretmişti. Ancak geçen yıl bu oran önemli ölçüde artış göstererek yüzde 50 bandını aştı. Bu eğilimi destekleyen bir diğer faktör, kredili mevduat hesaplarındaki artış oldu. Toplam kredili mevduat harcaması, geçtiğimiz yıl yüzde 155'lik bir artışla 166 milyar liraya kadar ulaştı.

Sonraki Haber