Türkiye'de ilk kez hasadı yapıldı! İşte o 'süper meyve'

Dünyada 'süper meyve' olarak bilinen aronya, tıbbi bitkiler arasında yer alıyor ve yüksek antioksidan içeriği vesilesiyle bağışıklık sistemini güçlendirme, kalp sağlığına destek olma gibi önemli sağlıksal yararlar sunuyor. Kırıkkale'de çiftçilik yapan Haydar Gümüşbaş aronyanın hasadına başladı.

Kırıkkale'nin Yahşihan ilçesinde çiftçilik yapan Haydar Gümüşbaş, Bedesten köyündeki arazisinde ürettiği aronyadan yaklaşık 7 ton ürün elde ettiklerini söyledi. Gümüşbaş, bu meyvenin tıbbi özellikleri sayesinde ilaç sanayisinde de kullanımı olduğunu belirtti. Kilosu 200 TL'den satılan aronya meyvesi, birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleriyle de öne çıkıyor.

DİYABET VE KANSERİ ÖNLÜYOR

Aronya’nın bir kısmını perakende olarak satışa sunduklarını kaydeden Gümüşbaş, “Aronya, aromatik ve tıbbi özellikleriyle bilinen bir meyve. Özellikle kanser ve diyabet hastalarımız yoğun ilgi gösteriyorlar. Kurutulmuş aronyayı da talep olması durumunda toptan alıcılarımıza göndereceğiz” diye konuştu.

Türkiye’de henüz yaygınlığı bulunmayan bu meyvenin Marmara Bölgesi'nde yoğun olarak üretildiğini dile getiren Gümüşbaş, “İç Anadolu'da aşırı yok, Kırıkkale'de de bir tek ben şu anda bu işi yapıyorum. Bunun haricinde çok yaygın değil. Bir taraftan da ürünümüzün tanıtımını yapmaya çalışıyoruz. Yararlarını insanlara anlatmaya çalışıyoruz. Şu anda müşterilere kilogram olarak gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

Kırıkkale'de tanıtım amacıyla kilogramını 200 TL'den satışa sunduklarını aktaran Gümüşbaş, kuru meyvenin fiyatının ise henüz belirlenmediklerini bildirerek, “Satış fiyatları internet üzerinden 300-350 TL bandı arasında değişiyor, fakat biz tanıtım amacıyla daha düşük bir fiyattan sunacağız” dedi.

Sonraki Haber