Türkiye'de üretiliyor, Moskova'ya gönderiliyor! Ürün yetişmiyor...

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan avokado, Türkiye'de olduğu kadar Rusya'da da fazlasıyla rağbet görüyor. Türkiye'de üretilen avokado, Moskova'ya gönderiliyor.

Özellikle büyükşehirlerde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan avokadonun Türk üretiminin yüzde 70'i Antalya'da karşılanıyor. İç piyasa kadar Rusya pazarında da ilgi gören Türk avokadosu, tadı ve kıvamıyla Rus pazarında büyük rağbet görüyor. Özellikle Moskova'da tüketilen avokado, Türkiye'de üretiliyor.

TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR, RUSYA'YA GÖNDERİLİYOR

Rusya pazarında büyük ilgi gören avokado, özellikle Moskova'da bolca tüketiliyor. Ürünün az olduğu bu dönemde bir ihracatçı ise büyük bir riske girip bir tırlık sipariş aldı. Tahsin Yılmaz, Moskova'ya gönderilmek üzere hazırladığı bir tır dolusu 18 ton avokadoyu Rusya'ya göndermeyi başardı. Talebe yetişemediğini söyleyen Yılmaz, Türk avokadosunun Moskova'da tercih edilen bir meyve olduğunu kaydetti.

'RUSYA'DA BİR NUMARA'

45 yıldır Antalya'da sebze ve meyve komisyonculuğu yapan Tahsin Yılmaz, Rusya'ya gönderilen siparişlerin bir başarı hikâyesi olduğunu anlattı.

"Bu mevsimde hazırlanması çok zor olan sipariş aldık, başaramayacağız diye çok korktuk. Gazipaşa’da bize tüm üreticilerimiz bize destek oldu. Avokadonun şuan fuerte ve bebek olmak üzere iki çeşidi var. Rusya en çok fuerte cinsini tercih ediyor. Tat ve yağ bakımından çok üstün, başka ülkelerden gelenler bizimki kadar tatlı değil. O nedenle Türkiye’den giden avokado Moskova’da büyük talep görüyor. Şubat ayında bir tır dolusu avokado yapıp Rusya’ya göndermek gerçekten bir başarı hikayesidir. Ürünü bu mevsimde bulmak çok zor. Biz bunu başardığımız için çok mutluyuz."

DEĞERİ 2 MİLYON LİRA

Türkiye'de üretilen avokadonun her sofrada yer bulduğunu belirten Yılmaz, Moskova'da avokadonun bir numara oldu.

"İhracat için bir tır yapıp göndermek çok zor. Moskova’da bir market ile çalışıyoruz. Bir tır istediler, riske girmemize rağmen bir tır ürünü yapmayı başardık. Bu tırda 18 ton,75 bin civarında avokado var. Değeri ise 2 milyon civarında. Bir tır ürünü bundan sonra çıkaramayız. Palet palet gönderebiliriz. Ürün bu yıl erken bitti iklimden dolayı. Türkiye’de her sofrada avokado yer alıyor, lüks restoranlarda meze olarak yer buluyor. Moskova’da bizim avokadomuz bir numara, halk en çok Türk ürününü tercih ediyor."

Sonraki Haber