Türkiye’de yanardağ var mı? İşte Türkiye’deki 8 sönmüş yanardağ

Türkiye'de aktif ve sönmüş olmak üzere birçok yanardağ bulunmaktadır. Bunların bir kısmı Doğu Anadolu bölgesinde olmak üzere, genellikle ülkenin güney kısımlarında yer almaktadır. İşte Türkiye’deki 8 sönmüş yanardağ...

“Sönmüş yanardağ”ın sözlükteki açıklaması şöyle: “Uzun zamanlardan beri etkinlik göstermeyen ve artık püskürmesi beklenmeyen, yer kabuğundaki magma haznesi katılaşmış ve gazları tükenmiş yanardağ.” Fakat, bilim insanlarının sönmüş farz edilen bir yanardağın tekrar faaliyete geçebileceğini söylediklerini de akıllarda tutmak gerekir. İşte, Türkiye'de bulunan yanardağların listesi ve detaylı bilgiler...

AĞRI DAĞI

Ağrı Dağı, 5.137 metrelik rakımıyla, Türkiye'nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye'nin doğu ucunda, İran'ın 16 kilometre batısında ve Ermenistan'ın 32 kilometre güneyindedir. Dağın %65'lik bir kesimi Iğdır ilinde, kalan %35'lik kesimi ise Ağrı ili sınırları içerisindedir.

KÜÇÜK AĞRI DAĞI

Küçükağrı dağı, Ağrı dağının güneydoğusunda yer alan 3896 m yüksekliğindeki stratovolkanik dağ. Doğubayazıt ilçe sınırlarında yer alan dağın doğu yamacından Türkiye-İran sınırı geçer. Küçük Ağrı ile Ağrı dağının bir kısmı 2004 yılında ilan edilen Millî parkın içinde yer alır.

SÜPHAN DAĞI

Süphan Dağı, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van Gölü'nün hemen kuzeyinde bulunan bir stratovolkandır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde Van gölünün kuzeyinde olan Süphan Dağı, Patnos ve Adilcevaz dolaylarında yükselmektedir. Çıkmak için gerekli izin Adilcevaz yetkililerince verilmektedir. Süphan Dağı Patnos Malazgirt Ahlat ve Adilcevaz sınırları içinde yer almaktadır.

NEMRUT DAĞI

Nemrut Dağı ya da Nemrut Stratovolkanı, Bitlis'in Tatvan ilçesinde, Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan yüksek dağlardan biridir. Van Gölü'nün batısına düşer. Nemrut, uyuyan aktif bir yanardağdır ve 1441 yılında son kez lav çıkışı olmuştur. Tepesindeki kraterde Nemrut Gölü yer alır.

ERCİYES DAĞI

En son MÖ 253 yılında püskürdüğü düşünülen Erciyes Dağı İç Anadolu’nun en yüksek dağıdır.

HASANDAĞI

Hasandağı deniz seviyesinden 3268 metre yüksek olan tepesiyle bir volkanik dağdır. Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri vardır. Melendiz dağınınbüyük kısmı, bu iki kraterden çıkan lavlardan meydana gelmiştir. Büyük Hasan dağında iyi muhafaza edilmiş bir ana krater ile onun etrafında parazit koniler bulunur.

KULA TEPELERİ

Kula tepeleri, Manisa ili Kula İlçesi sınırları içerisinde yer alır ve Türkiye'nin en genç volkanik sahası olarak bilinmektedir. Demirköprü Barajı yakınlarında volkanik sahada İlkel ayak izleri rastlanmış olup Salihli-Köprübaşı yolu Sindel Köyü yolu kavşağında görülebilir.

TENDÜREK DAĞI

Tendürek Dağı, Türkiye'de Doğubayazıt ile Çaldıran arasında bulunan volkanik dağ. Büyük Tendürek (3533 m) ve Küçük Tendürek (3291 m) adlı ikiz volkanik koniden oluşan, belirgin koni ve kraterlere sahip, kuvaterner yaşlı, fazla koni ve kraterin bulunduğu bir stratovolkandır.

Sonraki Haber