Türkiye’den BM’ye Doğu Akdeniz mektubu

Libya ile Mutabakat Muhtırası imzalanmadan önce 13 Kasım’da gönderilen mektupta, Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının dış sınırları tarif edildi. Mektupla, ‘anakaralara karşı adaların, karasularının ötesinde deniz yetki alanı yaratamayacakları’ ilkesi vurgulanmış oldu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hak ve menfaatlerini korumak için attığı adımlar kesintisiz sürüyor. Ankara, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası” imzalayarak Yunanistan ve Rum kesiminin planlarına darbe vurmuştu. Türkiye’nin muhtıra öncesi 13 Kasım 2019’da Birleşmiş Milletler’e Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığına ilişkin yeni bir mektup gönderdiği öğrenildi. Mektupta, Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığının dış sınırları tarif edildi. Mektubu yorumlayan uzmanlar, Türkiye’nin bölgedeki kararlı duruşunu devam ettirdiğini vurguladı.

KITA SAHANLIĞI İÇİN ADA ŞERHİ HATIRLATILDI

Diplomatik kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre, Türkiye Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’ne bir mektup gönderdi. Türkiye’nin Birleşmiş Millet Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu imzasıyla gönderdiği 13 Kasım 2019 tarihli mektupta Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de belirlediği kıta sahanlığının sınırları yer aldı.

Gazetemize bilgi veren kaynaklar, “Mektupla kıta sahanlığımızın Kıbrıs adasının batısından, 28. Boylama kadar Türkiye-Mısır ortay hattını takip ettikten sonra, 28. Boylamın batısında da bölgedeki adaların Akdeniz’e bakan cephelerindeki karasularına kadar uzandığı kayda geçirilmiştir. Bölgede adaların Türkiye kıyı şeridinin projeksiyonunu kesecek ve kıta sahanlığını engelleyecek bir etki yaratamayacağı bildirilmiştir” dedi.

Diplomatik kaynaklar, “Esasen bu, ülkemizin en başından beri vurguladığı, anakaralara karşı adaların, karasularının ötesinde deniz yetki alanı yaratamayacakları ilkesinin tekraren ifadesidir” değerlendirmesi yaptı.

‘TÜRKİYE POZİSYONUNU KORUYOR’

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Balkanlar ve Kıbrıs Araştırmaları Merkezi Başkanı Gözde Kılıç Yaşın, mektubu Aydınlık’a değerlendirdi. Yaşın, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki pozisyonunu koruduğunu belirtti ve şöyle konuştu: “Mektupta adaların karasularının dışında deniz yetki alanı tanınmaması görüşündeki kararlılığın vurgulanması önemli.”

Sonraki Haber