Türkiye’den Suriye’de normalleşme temizliği

Türkiye, ‘Suriye Milli Ordusu’nun yeniden yapılandırılması’ kapsamında Ankara-Şam normalleşmesine karşı çıkan grupları tasfiye etmeye başladı. Karara itiraz eden gruplardan Kuzey Şahinleri Tugayı’nın karargâhı kuşatıldı

Suriye’nin kuzeyinde normalleşme karşıtı grupların tasfiyesine yönelik uygulamaların devam ettiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın karşılıklı sıcak mesajlarının ardından yeniden canlandırılan normalleşme süreci, Suriye’nin kuzeyindeki ABD bağlantılı grupları harekete geçirdi.

Şam ile işbirliğine karşı çıkan bu gruplar, iki ülke arasındaki güven artırıcı adımları da sabote etmeye çalışıyorlar. Bu kapsamda 4 yıl sonra açılan Ebu Zeydin Sınır Kapısı’na yönelik saldırılar devam ederken, Türkiye ise hem siyasi hem de silahlı gruplara net bir mesaj göndererek, “Ankara'nın karar ve tercihlerine saygı duyulması gerektiğini, aksi bir duruma müsamaha gösterilmeyeceğini” bildirdi.

Buna rağmen protesto ve saldırılarını devam ettiren gruplar, şimdilerde Türkiye kontrolündeki sözde Suriye Geçici Hükûmeti ile işbirliklerini durdurduklarını açıklamaya başladı.

TÜRKİYE’YE KAFA TUTUYORLAR!
Türkiye-Suriye normalleşmesine karşı çıkan ilk grup, “Suriye Milli Ordusu” bileşenlerinden “Şam Cephesi” olmuştu. Ebu Zeydin Sınır Kapısı’nın açılmasını, “normalleşme doğrultusunda Türkiye’nin ele geçirdikleri bölgeleri Esad rejimine devredeceğine dair ilk adım” şeklinde yorumlayan grup, bölgede eylemlere başlamıştı.

Bu süreçte Türk bayrakları yakılmış, Türk tırları kurşunlanmış; Ankara ise militanları Türkiye karşıtı eylemlere katılan muhalif gruplara yaptırım uygulayacağını duyurmuştu. Büyüyen tartışmalar neticesinde “Şam Cephesi”, resmen “Suriye Geçici Hükûmeti” ile işbirliğini durdurduğunu açıklamıştı.

“Suriye Geçici Hükûmeti Savunma Bakanlığı” da Türkiye’nin yönlendirmesiyle “Suriye Milli Ordusu’nun yeniden yapılandırılması” kararı alarak bazı grupların tasfiye edileceğini açıklamıştı.

İlk olarak normalleşmeye karşı çıkan Kuzey Şahinleri Tugayı’ndan karargâhlarını teslim etmeleri istendi. Grup liderlerine de Sultan Murad Tugayı ya da Feylaku'ş Şam (Şam Lejyonu)’a katılabileceği bildirildi. Ancak grup bu kararı reddederek Şam Cephesi’ne katıldığını duyurdu. Üstelik Şam Cephesi Komutanı Azzam Garib ile Kuzey Şahinleri Komutanı Hasan Khairiya da yan yana fotoğraf paylaşarak Türkiye’ye meydan okudu. Bunun üzerine karargâhın ablukaya alındığı bildirildi.

Azzam Garib ve Hasan Khairiya

DIŞARI ÇIKMALARI YASAK!

Şam’a yakınlığıyla bilinen El Vatan gazetesi, “Ankara, Şam ile ilişkilerin yeniden tesis edilmesine karşı çıkan Kuzey Şahinleri Tugayı’nı dağıtma girişimlerini sürdürüyor” başlıklı haberinde, sahadaki son duruma ilişkin bilgiler verdi.

Türk güçlerin, bölgede Suriyeli muhaliflerden oluşturulan “askeri polis” ile birlikte yaklaşık 12 gündür Kuzey Şahinleri Tugayı’nın karargâhını sıkı bir kuşatma altına aldığını yazan El Vatan, grubun militanlarının Türk emirlerine boyun eğene kadar dışarı çıkmalarının engellendiğini ileri sürdü. Türkiye’nin şartının, grubun feshedilerek karargâhın teslim edilmesi yönünde olduğu belirtilen haberde, “Grubun sözcülerinden birinin ses kaydına göre, Kuzey Şahinleri Tugayı militanları tamamen kuşatılmış durumda. Yiyecek ve su sıkıntısı çekiyorlar.” ifadeleri kullanıldı.

Grubun destekçilerinin de ablukanın kaldırılması için Azez’de protestolara başladığı, gösterilerde Şam’a karşı cephe açılması talebinde bulunulduğu öğrenildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) ise, Türkiye’nin fesih kararının grubun bazı bileşenleri üzerinde karşılık bulduğunu yazdı. Kuzey Şahinleri Tugayı bünyesinde faaliyet gösteren gruplardan birinin ayrılarak Feylaku'ş Şam'a katıldığını kaydeden Gözlemevi, diğer grupların ise Afrin kırsalındaki Bülbül ilçesinde Feylaku'ş Şam ile silahlı çatışmalara girdiğini bildirdi.

Normalleşme karşıtı grupların daha büyük çatışmalar olabileceği beklentisi ile hazırlık yaptığı kaydedildi.

TÜRK ASKERİ VARLIĞI ARTIRILDI

Diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetlerinin de bölgedeki askeri varlığını artırdığı bildirildi. Önceki gün 23 askeri araçtan oluşan bir askeri konvoy, Kefer Lusin Sınır Kapısı’ndan geçerek İdlib'in güneyindeki Cebel Zaviye bölgesine gitti. Bu son sevkiyatla birlikte ekim ayı başından bu yana Suriye'ye geçen askeri araç sayısı 43'e ulaştı. Eylül ayının ikinci yarısında ise İdlib'e 107 askeri araç, zırhlı personel taşıyıcı ve lojistik malzemeden oluşan üç konvoy askeri takviye gönderilmişti.

Ayrıca Türk Ordusu’nun İdlib kırsalındaki askeri noktalarından birine hava savunma sistemi gönderdiği iddia edildi. SOHR, Türk güçlerinin Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki Tellet el-Hadade ve Hama'nın kuzeybatısında bulunan Gab Ovası'ndaki Tellet Kastun'da, modern sinyal bozucu cihazları aktif hale getirdiğini yazdı.

Ankara’nın, Suriye Hükûmeti ile normalleşmeye karşı çıkan grupları adım adım tasfiye etmesi bekleniyor. Bu grupların ise bir bölümü HTŞ’ye, bir bölümü de PKK/PYD’ye katılmakla Türkiye’yi tehdit etmeye çalışıyor.

‘OYUNLAR KURACAKLAR’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen aylarda Suriye ile normalleşmeye ilişkin yaptığı bir açıklamada, “Bu süreci terör örgütleri zehirlemek için elinden geleni yapacaklardır. Provokasyonlar tertipleyip oyunlar kuracaklardır.” demişti.

Erdoğan, “Tüm bunların farkındayız ve hazırlıklıyız. Biz Suriye’de barış istiyoruz ve barışın yanında olan herkesi de bu tarihi çağrımıza desteğe bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da “Suriye muhalefeti, Suriye rejimiyle ile nasıl bir diyalog içinde olacak onların kararıdır.” demiş, ancak “Biz yapıcı rol oynayabiliriz.” diye eklemişti.

Sonraki Haber