Türkiye'nin ağzını tatlandırıyor
Afyonkarahisar'da ara ürün olarak üretilen ve büyüklükleri 45 kilograma kadar ulaşan, lezzetiyle adından söz ettiren bal kabakları; büyük şehirlere satılmasının yanı sıra dolaylı olarak da yurt dışına ihraç ediliyor.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afyonkarahisar'daki bal kabağı üretiminin patatesle birlikte ara ziraat şeklinde yapıldığını söyledi.
İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, şöyle konuştu:
"Patates üretiminde Türkiye'de sayılı iller arasındayız. Ara ziraat olarak yapılan bal kabağı ekimi de yine bizi ülkede öne çıkarıyor. Yani tarlalarımızın altında patates, üstünde de bal kabağı üretiyoruz. Bu yöntemde çiftçilerimiz hem patates ekim maliyetini düşürüyor hem de ekstra ürettikleri bal kabaklarından gelir elde ediyor. Hatta şu anda tarlada bal kabağının kilogramı 70 ila 90 kuruştan satılıyor. Çiftçilerimiz de bu fiyatlardan oldukça memnun."
AFYONKARAHİSAR LİDER KONUMDA
Nuribey beldesinde bal kabağı üretimi yapan Yasin Kılınçer ise şöyle dedi:
“Biz arazilerimize genellikle 'Afyon moru' ismi verilen kendi tohumlarımızı ekiyoruz. Arazilerimizde yetişen bal kabaklarının iriliği gayet güzel ve içinin rengi de belirgin ve çok dolgun. Hem veriminden hem de karından memnunuz. Ayrıca bizim kabağımızın en büyük özelliği depo ortamında saklandığında liflenme yapmıyor ve aroması da hiç bozulmuyor. Türkiye'de bal kabağı piyasasının lideri Afyonkarahisar'dır. Yurtdışından da doğrudan talep olursa biz bunu rahatlıkla karşılarız."