'Türkiye'nin Azerbaycan'a sahip çıktığı gibi Rusya bize sahip çıkmıyor'

Ermenistan'da Başbakan Paşinyan'a yakınlığıyla bilinen eski Halk Konseyi Başkanı Styopa Safaryan, "Rusya, bizim için Türkiye'nin Azerbaycan ile olduğu gibi bir müttefik değil. Türkiye'nin Azerbaycan'a sahip çıktığı gibi Rusya bize sahip çıkmıyor." dedi.

Ermenistan'da Miras Partisi'nden eski Ulusal Meclis Üyesi ve eski Halk Konseyi Başkanı Styopa Safaryan, Azerbaycan'ın işgal altındaki Karabağ'ı kurtardığı savaşta, Türkiye'nin Azerbaycan'a verdiği siyasi ve askeri desteğe rağmen iki ülke ilişkilerinde yeni fırsat penceresinin açıldığını söyledi.

AA'nın haberine göre, Ermenistan'da hükümet ile halk arasında danışma organı görevi yapan Halk Konseyi Başkanlığı da yapmış Safaryan, ülkesinin Türkiye ve bölgeyle ilişkilerini değerlendirdi.

Safaryan, "Türkiye'nin Azerbaycan'a 44 günlük İkinci Karabağ Savaşı'nda açıkça verdiği siyasi ve askeri desteğe, bu savaş nedeniyle halkta Türkiye algısını daha kötü hale getiren sorunlara, Türkiye'nin Azerbaycan'a bıraktığı ve daha sonra savaşta kullanılan silahlara ve diğer tüm bu sorunlara rağmen iki ülke arasında yeni bir fırsat penceresi açıldı." ifadesini kullandı.

Ermenistan Uluslararası Güvenlik Araştırmaları Merkezi Kurucu Başkanı da olan ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normale dönmesi gerektiğini savunan Safaryan, Karabağ Savaşı sonrası Ermenistan askerlerinin bölgeden çekilmesinin iki ülke ilişkilerine ivme kazandırmasını beklediklerini dile getirdi.

Halk Konseyi Başkanı Styopa Safaryan

ZENGEZUR MESELESİ

Normalleşme gündeminde en hassas konunun Türkiye-Nahçıvan-Azerbaycan bağlantısını sağlayacak "Zengezur Koridoru" olduğunu belirten Safaryan, taraflar arasında varılan anlaşmada konunun Nahçıvan-Azerbaycan arasındaki bağı sağlayacak bir yol olarak geçtiğini söyledi.

Safaryan, Ermenistan'da bazı çevrelerin Zengezur üzerinden Türkiye-Nahçıvan-Azerbaycan bağlantısını sağlayacak bir koridor açılmasını "Ermenistan'ı boğma siyaseti" olarak yorumladığını aktardı.

"Zengezur Koridoru" ifadesini kullanmadan bu yolların açılmasından Türkiye de çok şey kazanır." iddiasında bulunan Safaryan, Ermenistan'ı Dağlık Karabağ'a bağlayan Laçin koridorunun ise farklı bir işleve sahip olduğunu öne sürdü.

Safaryan, "Bu (koridor) ifade kullanılırsa Ermenistan-Türkiye diyaloğu kapanır." iddiasında bulundu.

Sonraki Haber