Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi: Türkiye ve Çin birlikte üniversite kurmalı

Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin Halk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 3. Uluslararası Edebiyat Akademisi Dekanlar Forumu’nda konuştu. Musa, 'Türkiye ve Çin birlikte üniversite kurmalı' dedi.

Türkiye ve Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki iyi ilişkilerde yaşanan gelişmeler Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ziyaretinin ardından yeniden gündeme geldi.

Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki Beijing Edebiyat ve Sanat Çevreleri Federasyonu ile Beijing Lao Şı Edebiyat Akademisi tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Edebiyat Akademisi Dekanlar Forumu’nda konuştu.

ARADAKİ BAĞLARI YENİ NESİLLERE ÖĞRETMELİYİZ

İsmail Hakkı Musa

Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti’nin geçmişi İpek Yolu’na kadar giden uzun etkileşimler tarihinin bulunduğuna, iki kültürün ticaret, felsefe, sanat ve edebiyat yoluyla asırlarca iç içe geçtiğine işaret eden Musa, “Türk ve Çin uygarlıklarını ve aralarındaki bağları yeni nesillere öğretmek sorumluluğumuzdur.” dedi.

Musa, iki ülkenin zengin edebiyat birikiminin kültürel alışverişlerin ve karşılıklı anlayışın gelişimine katkı sağlayacağına inandığını belirterek bu sayede iki halkın tarih ve kültür alanında birbirlerini daha yakından tanıyabileceğinin altını çizdi.

TÜRKİYE'DEKİ ÜNİVERSİTELERDE ÇİNCE'YE OLAN İLGİ

Türkiye’de üniversiteler ve araştırma enstitülerinin Çince öğretiminin yanında Çin edebiyatı, felsefesi ve tarihi alanında kapsamlı programlar sunduğuna dikkati çeken Musa, Çincenin Türkiye’de 10 üniversitede okutulduğunu, ayrıca ortaöğretimde seçmeli ders olarak verildiğini anlattı.

Musa, Türkiye’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Yeditepe Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesinde 4 Konfüçyüs Enstitüsünün kurulduğunu, Türkiye’nin de 2021’de Beijing’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezini faaliyete geçirdiğini ifade etti.

BİRLİKTE ÜNİVERSİTE KURULMALI

İki ülkenin küresel ve bölgesel ağırlığı ve stratejik işbirliği ortaklığı açısından düşünce kuruluşları, araştırma merkezleri ve üniversiteler arasında akademik diyaloğu geliştirmenin önemine işaret eden Musa, “Türkiye ve Çin, birlikte üniversite kurmalı ve ortak akademik çalışmalar için fonlar oluşturmalı.” ifadesini kullandı.

Musa, Türkiye’de sinoloji alanında çalışan değerli araştırmacıların olduğunu dile getirerek, onların katılımıyla ortak seminerler ve belirli temalar etrafında konferanslar ve atölyeler düzenlenebileceği, her iki dilde ortak dergiler yayımlanabileceği önerilerini dile getirdi.

Akademik ve kültürel alanda işbirliği mekanizmaları oluşturulmasının akademisyenler ve uzmanlar arasında etkileşim sağlayacağına dikkati çeken Musa, bunun her iki tarafa da fayda sağlayacağını vurguladı.

Türkiye’den Kırmızı Kedi Yayınevi ile Beijing Lao Şı Edebiyat Akademisi arasında imzalanan işbirliği anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Musa, bu sayede Türk edebiyatının önde gelen eserlerinin Çin okuruyla ve Çin edebiyatının eserlerinin de Türk okuruyla bulaşabileceğini söyledi.

Musa, Türkiye ile Çin arasında gelecekte edebiyat, kültür ve sanat alanında daha fazla işbirliğine tanık olmayı umduklarını belirterek sözlerini noktaladı.

Sonraki Haber