Türkiye'nin büyüme rakamı açıklandı! Vatandaşın hayatını kolaylaştırmayan büyüme...
Türkiye İstatistik Kurumu, yılın ikinci çeyreğine ilişkin dönemsel ve 2022 yılına ilişkin yıllık gayri safi yurt içi hasıla verilerini açıkladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüme gerçekleştirdi.
Türkiye ekonomisinin nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyreğine ilişkin performansı belli oldu.
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye, yaşadığı asrın çifte felaketi depremlere rağmen Almanya, EURO Bölgesi, Güney Kore, Japonya ve ABD'yi yılın ikinci çeyreğinde geride bıraktı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlığın sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaptı. Şimşek, "Hedefimiz büyümenin güçlü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dengel, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasıdır. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılması önceliğimizdir." ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE BÜYÜYOR AMA..
TÜİK verilerine göre, Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 3.8 oranında büyüme gerçekleştirdi. Ancak, TÜİK'in açıkladığı büyüme oranlarından vatandaşların olumlu yönde etkilenmediği görülüyor. Büyüme oranları yukarı doğru bir ivme gösterirken diğer yandan yüksek kira, eğitim harcamalarındaki artış, gıda enflasyonu gibi pek çok zorlukla yüzleşen vatandaşların bu büyüme oranlarından etkilenmemesi tepki topluyor. Özellikle Mehmet Şimşek yönetimindeki ekonomi yönetimi her geçen gün vatandaşın sırtındaki yükü arttırmaya devam ediyor. TÜİK açıkladığı büyüme oranlarına rağmen asgari ücret, memur maaşı ve emekli maaşlarının düşüklüğü de yine tepki çeken bir başka gündem. TÜİK'in açıkladığı büyüme oranları, zengini daha fazla zenginleştirirken, vatandaşın hayatına dokunmayan bir büyüme ivmesi yaratıyor.
Özellikle yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 15,6 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 5,1 arttı.
VATAN PARTİSİ'NDEN AÇIKLAMA
Vatan Partisi Ekonomi Siyasetleri Bürosu Başkanı Hakan Topkurulu, TÜİK'in açıkladığı büyüme oranlarıyla ilgili açıklama yaptı. Topkurulu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
"Emeğin toplamdan elde ettiği gelir 34,3 ile düşmüş. Kârlar 43,8 e yükselmiş. Kârlardan yatırıma yönlenme 22,4 e düşmüş. Uygulanan liberal ekonomi politikalari türkiyeyi iflasa götürüyor."
İKİNCİ ÇEYREKTE 3,8 BÜYÜME
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 3,8 büyüme gerçekleştirdi.
BEKLENTİLER AŞILDI
AA Finans'ın anketine katılan ekonomistler, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYH) yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,32 arttığını öngörüyordu.
TÜRKİYE DİĞER ÜLKELERİ GERİDE BIRAKTI
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre Türkiye, yaşadığı asrın çifte felaketi depremlere rağmen Almanya, EURO Bölgesi, Güney Kore, Japonya ve ABD'yi yılın ikinci çeyreğinde geride bıraktı.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bakanlığın sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaptı. Şimşek, "Hedefimiz büyümenin güçlü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dengel, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasıdır. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılması önceliğimizdir." ifadelerini kullandı.
İşte o açıklama:
TÜİK tarafından bugün açıklanan GSYH verilerine göre; Türkiye ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel yüzde 3,8 büyürken, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 olmuştur. Sıkı küresel finansal koşullar ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daralan küresel ticarette rağmen deprem felaketinin ekonomik etkilerini telafi etmeye çalıştığımız yılın ikinci çeyreğinde ekonomimiz güçlü büyüme performansına devam etmiştir.
Küresel aktivitedeki zayıflamayla reel ihracatta düşüş devam ederken; güçlü iç talebe bağlı olarak ithalat artışını sürdürmüştür. Böylece net dış talep büyümeyi sınırlandırmıştır. Öte yandan ekonominin üretken kapasitesinin artırılması açısından önem arz eden yatırım harcamaları yüzde 5,1 artmıştır.
Hedefimiz büyümenin güçlü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasıdır.
İç ve dış talep dengesinin yeniden tesisi için tedbirler almaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Kaynakların tüketimden çok; yatırım, istihdam, üretim ve ihracata aktarılmasını önceliklendiriyoruz. Bu tedbirler neticesinde ekonomimizin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltmayı hedefliyoruz.
Şeffaf, tutarlı ve uluslararası normlara uygun politikalar sayesinde güvenin temin edilmesi ile öngörülebilirlik artırılacaktır. Öngörülebilirlik, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için gereken yatırım ve istihdam artışında kritik önem taşımaktadır. Uyguladığımız politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerini görmeye başladık. Bu etkilerin kalıcı olması ve istikrarın sağlanması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılması önceliğimizdir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.