Türkiye'nin en büyük camiileri! Bakın ilk sırada hangi camii var

Camiiler konusunda oldukça zengin olan ülkemizde bir çok yüksek kapasiteli camii bulunuyor. Tarihleri ve mimari özellikleriyle de ön plana çıkan camiilerimiz büyük ilgi görüyor. Peki Türkiye'nin en büyük camiileri hangileri? En büyük camii hangisi? İşte yanıtı...

Türkiye'de tarihi dokularıyla, minare sayılarıyla yada kapasiteleriyle ön plana çıkan bir çok camii bulunmakta. Özellikle tarihi dokularıyla ön plana çıkan camiilerimiz yerli yabancı turist akınına uğruyor ve büyük ilgi görüyorlar.. Peki Türkiye'nin en büyük camiisi hangisi? İşte Türkiye'de bulunan en büyük camiiler...

ULU CAMİİ / BURSA

Bursa ulu camii, 1. Bayezid tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. 55 metre genişliğinde 69 metre uzunluğunda dikdörtgen bir yapıdır. Caminin ortasında bulunan kubbenin ise üzeri açıktır.

EMİNÖNÜ YENİ CAMİİ / İSTANBUL

1597 yılında temeli atılan ve 1665 yılında ibadete açılan cami, İstanbul’da Galata Köprüsü’nün karşısında bulunmaktadır. Osmanlı ailesi tarafından yaptırılan büyük camilerin sonuncularından olan Eminönü Yeni Camii, 2 minareden oluşmaktadır.

SELİMİYE CAMİİ / EDİRNE

Osmanlı Devleti döneminin başkenti olan Edirne’de bulunan cami, Sultan II. Selim’in ölümü ardından 1575 yılında ibadete açılmıştır. Mimar Sinan’ın 80 yaşında yaptığı ve ustalık eserim dediği caminin mimari özelliklerinde sırlar günümüzde hala çözülememiştir.

FATİH CAMİİ / İSTANBUL

İstanbul’un adını aldığı Fatih ilçesinde bulunan cami, II. Mehmed tarafından yaptırılmıştır. 10 bin kişi kapasiteli cami külliyesi içerisinde 16 adet medrese, darüşşifa bölümü, misafirhane, aşevi, kütüphane ve hamam bulunmaktadır.

SULTANAHMET CAMİİ / İSTANBUL

Türkiye’nin en büyük beşinci camisinden sonra gelen Sultanahmet Camii Ayasofya Camii’nin tam karşısında bulunmaktadır. 10 bin kişi kapasiteli Sultanahmet camisi Türkiye’nin en büyük camileri arasında olma özelliğinin yanında Türkiye’nin ilk 6 minareli camisi olma özelliğini de taşıyor.

AYASOFYA CAMİİ / İSTANBUL

İstanbul’un Fatih ilçesinde yer alan 18 bin kişilik cami hem Hristiyan dünyası hem de İslam dünyası için kutsal yer olarak nitelendirilmektedir. Geçmişten bugüne adından sıklıkla söz edilen Ayasofya Camii, 537 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilmiş, 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethetmesinin ardından camiye dönüştürülmüştür.

SÜLEYMANİYE CAMİİ / İSTANBUL

İstanbul’da bulunan Türkiye’nin en büyük dördüncü camisi Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1557 yılında Osmanlı’nın ünlü mimarı Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Mimar Sinan’ın kalfalık eseri olarak adlandırılan 20 bin kişilik Süleymaniye Camii, 4 adet minareden oluşmaktadır.

KOCATEPE CAMİİ / ANKARA

Ankara’nın Kocatepe semtinde bulunan camiinin yapımına 1967 yılında başlanılmıştır. Türkiye Diyanet Vakfı tarafından 20 yıl sonra 1987 yılında tamamlanmıştır. Kocatepe Camii’nin kapasitesi 24 bin kişiliktir. Kocatepe Camii’nin 88 metre uzunluğunda 4 adet minaresi bulunmaktadır.

SABANCI MERKEZ CAMİİ / ADANA

Adana’nın Reşat bey semti içerisinde Merkez Parkı ve Seyhan Nehri’nin kıyısında bulunmaktadır. 1998 yılında hizmete açılan cami, 28.500 kişilik kapasitesi ile Orta Doğu’nun en büyük camilerinden biri olarak kabul edilir. 99 metre yüksekliğindeki 6 adet minaresi ile Adana’nın hemen her yerinden gözükerek şehrin sembolü haline gelmiştir.

ÇAMLICA CAMİİ / İSTANBUL

2019 yılında yapımı tamamlanan 63 bin kişilik Çamlıca Camii, 6 adet minareden oluşuyor. Dünyanın en büyük camilerinin arasına girmeyi başaran cami, ülkemizin en büyük camisidir. Eskiden İstanbul Çamlıca Tepesi’nde bulunan TV ve radyo antenlerinin oluşturduğu kötü görüntü ortadan kaldırılarak yerine inşa edilen camiinin kubbesinin 34 metrelik çapı İstanbul’u simgelemektedir. 72 milleti sembolize eden iç yüksekliği 72 metre yüksekliğindedir. Kubbe iç kısmına yazılan Allah’ın 16 ismi ise 16 Türk devletine hitaben yazılmıştır.

Sonraki Haber