Türkiye’nin en eski gazetesi Bartın 100 yaşında

1924 yılında Bartın’da çıkan gazete, bugüne kadar Cemal Aliş ve oğlu Esen Aliş tarafından kesintisiz yayımlanıyor. 100 yılı geride bırakan gazete, Yeni Adana’nın yazılı yayınına son vermesi üzerine Türkiye’nin en kıdemli gazetesi oldu

Bartın’da yayımlanan yerel Bartın gazetesi 100 yaşına girdi. Kendi kıt imkanlarıyla yayımlanan gazete abonelerine elden ve şehir dışında yaşayanlara da posta ile gönderiliyor. İnternet üzerinden yayın yapmayan gazete 10 günde bir çıkıyor. 1918 yılında yayımlanan Yeni Adana gazetesinin 31 Temmuz 2023 tarihinde basılı yayınını sonlandırmasından sonra basılı gazete olarak Türkiye’nin en eski gazetesi unvanını aldı.

6 Eylül 1924 tarihinde Cemal Aliş tarafından şapograf taş baskı usulüyle çıkan gazete, 1926 yılında normal matbaa baskısıyla yayınını sürdürdü. Gazetenin kurucusu Cemal Aliş’in 22 Haziran 1977 tarihinde 71 yaşında vefatı üzerine gazeteyi oğlu Esen Aliş çıkarmaya başladı. Aliş, gazetenin Genel Yayın Yönetmenliğini ve Sorumlu Yazıişleri Müdürlüğünü de yürütüyor.

VEKİLLİK DE YAPTI

Baba Cemal Aliş, lise yıllarında gazeteciliğe merak sardı ve Bartın’ı çıkardı. Cumhuriyet Devriminin hararetli savunucusu olan Cemal Aliş ölümüne kadar bu çizgisini sürdürdü. CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün ısrarıyla Sinop’tan milletvekili adayı gösterildi. Seçilmesi üzerine 1939-43 yılları arasında Milletvekili olarak TBMM’de hizmet verdi. Türk Tarih Kurumu kurultay üyesi de olan Aliş’in Esen ve Ülkü Gürsel isminde iki evladı var.

Cemal Aliş

“Cumhuriyetçi memleket gazetesi” ilkesiyle çıkan gazete bugün 4 sayfa ofset baskı yöntemiyle çıkıyor. Bin 900 abonesi bulunuyor. Uzun yıllardır Aliş ailesinin özverisiyle yayımlanan gazetenin 101. yıla girmesi şehirde sevinçle karşılandı. Birçok kurum ve kuruluş kutlama mesajı yayımladı, bazı şahsiyetler bizzat gazete merkezine giderek Esen Aliş’i kutladı.

100. YIL MESAJI

Esen Aliş, Bartın’ın bugünlere gelişini Aydınlık’a anlattı: “Bartın gazetesi, 6 Eylül 1924 tarihinde Bartın’da Cemal Aliş tarafından kuruldu. İlk sayısı Cemal Aliş’in kendi el yazısıyla eski Türkçe olarak taş baskı (şapograf) sistemiyle yayımlandı. 1926’da matbaa baskısına geçen gazetemiz, kesintisiz 100 yıldan buyana yayınını sürdürüyor. 101. yılına başlayan Bartın, 2’nci kuşaktan oğlu iktisatçı Esen Aliş tarafından yayımlanıyor.

Resmi ilan almadan yurt içi ve yurt dışı abonelerinin destekleri ve özel duyurularla yayınını sürdürüyor. Memleket gazetesi olan ‘Bartın’ üzerine 10 üniversitede halkbilim tezleri yapıldı, kitaplar basıldı.

Gazetemiz, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti başarı, Basın Yayın Genel Müdürlüğünce Cumhuriyet, Türkiye Yayıncılar Birliğince Düşünce ve İfade Özgürlüğü ödülleri de kazandı. Bartın, Türkiye’nin en eski yerel gazetesi bulunuyor. Bizi bugünlere getiren bütün okurlarımıza teşekkürü borç biliriz.”

Sonraki Haber