Tehdidin merkezi NATO’ya büyükelçiden övgü
Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Levent Gümrükçü, NATO’ya övgüler dizerek NATO’nun İkinci Dünya Savaşı’ndan bugüne tarihteki en başarılı ittifak olduğunu öne sürdü.
NATO’nun Türkiye’ye yönelik tehditlerini görmezden gelen Gümrükçü, İsveç’e de NATO üyeliği konusunda çağrıda bulunarak, Finlandiya’da olduğu gibi Türkiye’nin sözünü tutabileceğini söyledi.
AA’ya konuşan Büyükelçi Gümrükçü, NATO’nun kuruluşunun 74. yıl dönümü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
“NATO’nun üyesi olmamız bize her şeyden önce topraklarımızın savunmasında çok büyük kazanım sağlamıştır” diyerek NATO’ya övgülerde bulunan Gümrükçü, ittifakın Türkiye için önemini anlatırken de “İkinci Dünya Savaşı'ndan kısa süre sonra bugüne kadar tarihteki en başarılı ittifak olarak nitelendirebileceğimiz NATO’nun üyesi olmamız bize her şeyden önce topraklarımızın savunmasında çok büyük kazanım sağlamıştır.” ifadesini kullandı.
NATO OKUL NİTELİĞİNDEYMİŞ
Türkiye’nin güçlü bir ülke olarak kendi savunması için ulusal düzeyde çok ciddi imkanlara sahip olduğunu vurgulayan Gümrükçü, bunun yanında NATO’nun kolektif savunma şemsiyesi altına girmenin hasım aktörleri caydırmada önemli etki yaptığını belirtti. Gümrükçü, NATO’nun tatbikatlarda hasım olarak Türkiye’yi hedefe koymasına ilişkin ise bir söz söylemedi.
Gümrükçü, NATO’nun aynı zamanda müttefik silahlı kuvvetler için bir “okul” niteliğinde olduğunu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin de diğer müttefiklerle beraber bu okuldan, başta ortak tatbikat ve eğitim programları olmak üzere önemli ölçüde yararlandığını, bugün taktik ve operasyonel anlayıştan kullanılan ekipman ve yeteneklerin standartlarına kadar birçok açıdan Türk Silahlı Kuvvetlerinin NATO üyeliğinin kendisine sağladığı imkanlar sayesinde gücüne güç kattığını söyledi.
NATO için güvenliğin bölünmez olduğunu ve ittifak topraklarındaki tüm gelişmelerin tüm üyeleri ilgilendirdiğini hatırlatan Gümrükçü, askeri gücü öne çıksa da özü itibarıyla siyasi bir örgüt olan NATO’nun Kuzey Amerika ve Avrupa ülkeleri için sadece askeri değil, siyasi olarak da istişarelerde bulundukları, güvenlik alanındaki tüm gelişmeleri birlikte takip ettikleri bir forum olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE’YE İMKAN SAĞLAMIŞ
Gümrükçü, “Bu özelliğiyle NATO, transatlantik ilişkilerin temel platformudur. ABD ve Kanada ile Avrupalı müttefikleri bir araya getirebilen en kuvvetli ve en sonuç odaklı platform olması bakımından da NATO, Türkiye’ye seneler içinde görüş ve beklentilerimizi diğer üyelerle doğrudan, topluca ve müttefiklik ruhu içinde paylaşma imkanı sağlamıştır.” dedi.
Gümrükçü ayrıca NATO’nun Balkanlar, Orta Asya, Kafkaslar, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi dünyanın birçok bölgesinde ortaklık ilişkileri bulunduğunu, Türkiye’nin tüm bu coğrafyalarla özel bağları bulunan bir müttefik olarak bu ortaklıkların geliştirilmesinde oynadığı rolle de öne çıktığını hatırlattı. Gümrükçü, NATO’nun Türkiye’ye bu ülkelerle ilişkilerini çok taraflı bir platformda çeşitlendirme ve derinleştirme imkanı sağladığını kaydetti.
İSVEÇ’E ÜYELİK ÇAĞRISI
İsveç’e de NATO üyeliği konusunda hatırlamada bulunan Gümrükçü şu çağrıyı yaptı:
"Türkiye’nin özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde açık kapı politikasına verdiği destek zaten ortadaydı. Biz Gürcistan’dan Ukrayna’ya kadar Avrupa-Atlantik coğrafyasında isteyen ve üyelik kriterlerini yerine getiren tüm ülkelerin üyeliğine her zaman olumlu yaklaştık. Bugün Finlandiya’nın üyeliğini onaylayarak bu tutumumuzu bir kez daha kanıtladığımızı düşünüyorum. İttifak içindeki genel anlayış da bu noktaya gelmiş durumda. Özellikle Finlandiya’nın üyeliğini onaylamamızla beraber bugüne kadar bizim bu konudaki tutumumuzu farklı şekillerde algılamaya ve algılatmaya çalışan çevrelerin argümanları tamamen ortadan kalktı diye düşünüyorum. Bu esasen İsveç için de önemli ve olumlu bir mesajdır. İsveç’e de diyoruz ki ‘Finlandiya Üçlü Mutabakatın gereklerini yerine getirdi, hemen verdiğimiz sözü tutarak üyeliklerini onayladık.’ Şimdi siz de ne zaman o noktaya gelirseniz aynı şeyi sizin için de yapacağız."