Türkiye’nin özü türküler yeterli destek görmüyor
Bakırköy Yedi Bölge Türk Halk Müziği Korosu müzikseverlerle buluştu. Aydınlık’ın sorularını yanıtlayan Koro Şefi Celal Yılmaz, halk müziği konusunda belediyelerin ilgisizliğini ve devletin kültür politikasını eleştirdi
60’ncı sanat yılını kutlayan Türk Halk Müziği Sanatçısı Celal Yılmaz, kurucusu olduğu Bakırköy Yedi Bölge Türk Halk Müziği Korosu ile birlikte 3 Haziran gecesi muhteşem bir müzik ziyafetini türkü severlerle buluşturdu. Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte, koro 24 eser seslendirdi. 38 kişiden oluşan Bakırköy Yedi Bölge Türk Halk Müziği Korosu, sergiledikleri performans ile gecede müzik severlere duygulu anlar yaşattı. Koronun şefi Celal Yılmaz, Bakırköy’de 17 yıldır türkü günleri düzenlemesine rağmen, yer ve maddi imkan sorunlarının devam ettiğini belirtti. Devletin kültür politikalarındaki eksikliğine işaret eden Yılmaz, belediyelerde de müzikle ilgisiz kişilerin masa başında olduğunun altını çizdi. Celal Yılmaz’la müzik geçmişini ve bugünkü faaliyetlerini konuştuk.
‘ÖNEMLİ OLAN KÜLTÜRÜMÜZÜ GENÇ NESİLLERE AŞILAMAK’
- Müzik öğretmeni olarak binlerce öğrenci yetiştirdiniz. Duygularınız neler?
Bu sene Türk Halk müziği ile yoğrulmuş 60’ncı sanat yılımı kutluyorum. TRT kültüründen ve disiplininden yetiştim. Müzik öğretmenliği yaptım ve binlerce talebem oldu. Benim için geçen zaman içerisinde önemli olan; halk kültürümüzü genç nesillere aşılamak ve halk müziği konusunda toplumumuzun bilgi seviyesini yükseltmek oldu. Öğretmenlikte geçirdiğim zamana bakınca; öğrencilerime iyi bir halk müziği kültürü ile iyi bir müzik alt yapısı verdiğimi düşünüyorum.
‘ÖĞRENCİLERE BAĞLAMAYI TANITTIM ERTESİ YIL AKIN ETTİLER’
- Öğrencilerinizden yolları müzikle devam eden oldu mu? Tanınan isimlerden örnek verebilir misiniz?
Evet oldu. Meltem Taşkıran öğrencimken çok güzel keman çalardı ve daha sonraları Erovizyon’a katıldı. Kardeşi Eser Taşkıran rahmetli Barış Manço ile çalıştı. Şevket Uğurluer’in oğlu Can Uğurluer var ve başarılı bir müzisyen oldu.
Şişli Terakki lisesinde görev yaptım ve Prof. Dr. Cenan Akın ve Gökçen Koray gibi önemli isimlerle de çalıştım. Bir anımı anlatmak istiyorum. Ben Şişli Terakki lisesinde göreve başladığımda bütün öğrencilerden bir müzik bölümü seçmesi istendi. Fakat hiçbir öğrenci halk müziğini seçmedi. Hatta bağlamayı dahi bilmiyorlardı. Ben 15 öğrenci seçtim ve çalışmalara başladık. Yılsonu çok güzel bir konser ile eğitim sezonunu bitirdik. Bir sonraki yıl halk müziği bölümüne neredeyse torpille öğrenci aldık.
‘BELEDİYELER SORUNLARIMIZA İLGİSİZ’
- Devletin kültür konusunda politikalarını nasıl buluyorsunuz?
Kültürümüz açıkça baltalanıyor. TRT’de türkü çalsa dahi alt yapılarında Arap müzik alt yapısı görülüyor. Sanat müziği diyorsunuz ama arabesk. Bu durum halk müziğini baltalamaktan başka bir şey değil. Solist türküyü okuyor fakat söylediği sözler ile notaya bağlı türkünün sözleri bir birini tutmuyor. Türküyü canının istediği gibi değiştiriyor. Herkes kendisine göre bir yorum yapamaz. Hiç kimse türküyü bozma hakkına sahip değil. 1957’den beri Bakırköylüyüm. Maalesef bize burada destek olan hiç kimse yok. 17 yıl boyunca her ay türkü günleri yaptım. Etkinliğimize katılan insanlar sadece türkü dinlemeye gelmiyor. Türkü söylemeye de geliyor. Ben de gelen konukları sahneye çıkartıyorum ve çok güzel etkileşim oluyor. Topluma türküleri öğretmek lazım. En büyük sıkıntımız yer ve maddi imkanlar. Konser vermek istiyoruz ama salon bulmakta çok zorluk çekiyoruz. Dışarıdan herkes aferin diyor ama iş uygulamaya gelince hiç kimse yanımızda durmuyor. Maalesef belediyelerde müzikle hiç ilgisi olmayanlar masa başında ve söz sahibi. Olumsuzluklara rağmen açıkçası amacımız sadece Bakırköy’de değil bütün Türkiye’de konser vermek.
‘TRT’NİN ESKİ GÖRKEMLİ GÜNLERİNİ İSTİYORUM’
- Bir sanatçı olarak kültür bakanlığından beklentileriniz nedir?
Dünyada radyo evi olarak yapılan ilk bina Harbiye’deki TRT binasıdır. 1949 yılında İsmet İnönü tarafından açılmıştı. TRT’nin İstanbul Radyosu tarihi binası şu an kapalı durumda. Bu binalarımız hem toplumsal hafızamız hem de yönetim binamız olması lazım ama ne yazık ki atıl durumda. Ayrıca benim bütün hocalarım TRT’den gelmedir. Rahmetli Ali Ekber Çiçek ile 44 yıl beraberdim. Âşık Daimi, hocam oldu. Sadi Yaver Ataman, Arif Sağ gibi pek çok isimle çalışma fırsatı buldum. Ben TRT kültürü ile büyüdüm. Rahmetli Muzaffer Sarısözen sayesinde Halk Müziğimiz bu noktaya geldiği halde bile bunu bozmaya kalkıyorlar. Eskiden TRT disiplini vardı. Giyim kuşam ve sakalınıza dikkat ederdiniz. Bugünlerde artık bu disiplini göremiyoruz. TRT’nin o eski görkemli günlerine tekrar geri gelmesini istiyorum.