Türkiye'ye her gün 300 Afgan sığınmacı mı geliyor? Açıklama geldi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bakan'ın her gün yaklaşık 300 Afgan sığınmacının Türkiye'ye giriş yaptığını iddia etmesinin ardından bazı medya kuruluşları bu iddiaları haberleştirdi. İddialara yönelik açıklama geldi.

İletişim Başkanlığına bağlı olan Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yayımladığı açıklamayla bazı basın yayın organlarının Türkiye'ye her gün 250- 300 civarında Afgan sığınmacının geldiği yönündeki iddialara açıklık getirdi.

İran'da bulunan yaklaşık 2 milyon kadar Afgan sığınmacının sınır dışı edileceği iddiasından sonra bu sığınmacıların Türkiye'ye geleceği ve her gün yaklaşık 300 kişinin geldiği öne sürülmüştü.

İŞTE O AÇIKLAMA

Dezonformasyonla Mücadele Merkezi konuya dair bir açıklama yaptı. Açıklama tam olarak şu şekilde:

Bazı basın yayın organlarında yer alan, “Türkiye’ye İran’dan 2 milyon Afgan gelecek, günde 250-300 Afgan sınırdan geçiyor” iddiası doğru değildir.

İddia edilenin aksine sınır kapılarımızda herhangi bir sığınmacı akını veya göç dalgası söz konusu değildir.

Hudutlarımız kamera, termal kamera, radar, dürbün, İHA, foto kapan ve diğer elektronik sistemler ile her türlü iklim ve arazi şartlarında 7/24 kesintisiz olarak korunmakta, kollanmakta ve gözetlenmektedir.

Kamuoyunu manipüle etmeye yönelik mesnetsiz iddialara itibar etmeyiniz.

İDDİA CHP'Lİ İSİMDEN

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Türkiye’nin yeni bir Afgan göç dalgasıyla karşı karşıya olduğunu öne sürmüştü. Sınırdan yasa dışı yollarla günde 250-300 Afgan’ın geçtiğini söyleyen Bakan, Türkiye'nin yeni bir göç dalgasına dayanma gücü olmadığını söylemişti. Tedbir alınması gerektiğini belirten Bakan, "Türkiye’nin başına bela olacaklar. Tedbirini almazsanız, Türkiye ciddi ulusal güvenlik problemleri ile karşı karşıya kalacak" demişti.

Hükümeti göç tehlikesine ilişkin uyardıklarını ve soru önergesi verdiklerini belirten Bakan, şunları ifade etmişti:

"Dışişleri Bakanı’na sorduk, ‘Ey Hakan Fidan ne yapıyorsun? İran Dışişleri ile görüşüyor musun?’ Milli Savunma Bakanı’na sorduk, ‘Ey Yaşar Güler sen ne yapıyorsun? Tek taraflı sınır korunmaz. Sınırın diğer tarafından da korunması lazım. İran salmış, gitsinler istiyor Türkiye’ye. Sen ne yaptın?’. İçişleri Bakanı… ‘Göç İdaresi sana bağlı. Sen göçten bihabersin’."

Verilen soru önergesine herhangi bir yanıt verilmediğini belirten Bakan, "Ama bu ülkenin yeni bir göç dalgasına dayanma gücü yok, mecali yok. Ülkemizdekilerle baş edemiyoruz." diye konuşmuştu.

Sonraki Haber