Türklerin hak arayışına soruşturma

Yunanistan’da 39 yıldır yasaklı olan İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) 10 Temmuz 2021’de düzenlediği bir yürüyüş hakkında İskeçe Savcılığı soruşturma başlattı.

Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine uyguladığı hukuksuzlukları protesto etmek amacıyla düzenlenen eyleme 7 ay sonra gelen soruşturma, Batı Trakya Türk toplumunun tepkisini çekti. Açılan soruşturmayı “hayal kırıklığı ve insan hakları adına endişeyle karşıladıklarını” belirten İTB Yönetimi, soruşturmayı eleştirdi: “Batı Trakya Türk azınlığının hak gaspına, hukuksuzluğa, haksızlığa karşı toplumumuzun verdiği mücadelenin sindirilmesine yönelik girişimlerin bir parçası.”

HABİP OĞLU: İTB’NİN YANINDAYIZ

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı (ABTTF) Halit Habip Oğlu da İTB ile dayanışma mesajı yayınladı. İTB’nin yürüyüşüne yöneltilen “kışkırtıcı konuşmaların yapıldığı ve yalan haber yayıldığı” iddialarının gerçeklikle bağdaşmadığını belirten Habip Oğlu, Yunanistan’ı uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uymaya çağırdı. Yunanistan’ı “Yargıtay’ı ve hukukun üstünlüğü ilkelerini hiçe saymakla” eleştiren Habip Oğlu, ABTTF olarak, İTB’nin yanında olduklarını vurguladı.

İTB’YE DAYANIŞMA ZİYARETİ

Açıklamaların yanı sıra İTB’nin ofisine bir dayanışma ziyareti de yapıldı. 9 Aralık Çarşamba günü İskeçe Emniyet Müdürlüğü’ne ifade vermeye çağırılan İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu’nu ziyaret eden heyette, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkanı Sedat Hasan hazır bulundu. Heyet adına söz alan Müftü Şerif, “Bugün İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu’na ve yönetim kuruluna son günlerde gelişen olaylardan dolayı geçmiş olsun ziyaretinde bulunduk” dedi.

Sonraki Haber