Türklerin Noel babası kimdi? Türkler Noel ağacı süsler mi? İşte ünlü tarihçilerden Nardugan ve Noel tartışması...

Yeni yıla doğru giderken Noel ve Nardugan tartışması gündem oldu. Kimi tarihçiler Nardugan diye bir günün olmadığını savunurken kimileri de Türklerin Sibirya’dan bu yana böyle bir geleneğinin olduğunu iddia ediyor. Peki Nardugan ve Noel nedir? İşte çok merak edilen o soruların yanıtları...

Eski Türklerin Nardugan adı verdikleri ve yeniden doğuş anlamına gelen bu günün Miladi takvimle her yıl 21 Aralık’ta kutladığı iddia ediliyor. Bu bayram 21 Mart’ta baharın gelişinin kutlandığı Nevruz bayramıyla sona eriyor.

NARDUGAN NEDİR?

NARDUGAN VE AYAZ ATA GERÇEKTE VAR MI?

Eski Türklerin Nardugan bayramında çam ağacı süslediği iddia ediliyor. Yine eski Türklerde Ayaz Ata ve Kar kız hikâyesinin olduğu, Ayaz Ata’nın kışın zor durumda olanlara yardım ettiği öne sürülüyor.
Nardugan’ın Hristiyanlar tarafından Noel’e dönüştürüldüğü ve Ayaz Ata’nın da Noel Baba olduğu kimi tarihçilerin iddiaları arasında.

TÜRKLERDE ÇAM AĞACI SÜSLEME GELENEĞİ

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, Çam ağacı süsleme geleneğinin Eski Türklerde var olduğunu belirtiyor. Nardugan’ın Hunlar tarafından Avrupa’ya götürüldüğünü belirten Çığ, “Sibirya'da Palmiye yetişmeyeceği gibi Filistin’de de Çam yetişmez. Buna rağmen 325 yılında toplanan İznik Konsülü 25 Aralık'ta İsa'nın doğumunu kutlama kararı aldı. Oysa İncil’e göre (Luka 2:1, 20) İsa Sonbahar da doğdu. İşte bu bayram Hun Türkleri tarafından Avrupa'ya götürülmüş ve oradaki insanlar da bugünü bir Pagan bayramı olarak, aynı Türkler gibi kutlamaya başlamışlar.” ifadelerini kullanıyor.

Başta Muazzez İlmiye Çığ olmak üzere Nardugan bayramının var olduğunu savunan tarihçilere karşın Nardugan Bayramı diye bir bayramın olmadığını, Türklerin kutsal ağacının kayın ağacı olduğunu savunan isimler de var.

PROF. DR. AHMET TAŞAĞIL: NARDUGAN DİYE BİR SÖZCÜK KAYNAKLARDA YOK

Eski Türk Tarihi’yle ilgili Çin ve Moğol kaynaklarını inceleyen Prof.Dr.Ahmet Taşağıl ise Muazzez İlmiye Çığ’ın Nardugan bayramıyla ilgili iddialarını yalanlıyor. Taşağıl, Ayaz Ata diye bir şahsiyetin olmadığını ve Çin, Moğol, Rus kaynaklarında Nardugan ya da Nardogan diye bir kelimenin geçmediğini kaydediyor. Taşağıl, Eski Türklerin en kısa gün ve en uzun gece gibi bir hesaplama modellerinin olmadığını da sözlerine ekliyor.

“AYAZ ATA DİYE BİR ŞAHSİYET YOK”

Milliyet’e konuşan Prof.Dr.Ahmet Taşağıl, Nardugan Bayramı ve Noel’le ilgili şu ifadeleri kullandı:
Muazzez hanım, Türklerde çam ağacının kutsal olduğunu söyleyip, bu tezi ortaya attı. Kadim Türklerde kayın ağacı kutsal kabul edilirdi. Ağaç süsleme Friglerden Batı’ya geçti. Türklerin tarihinde Ayaz Ata diye bir şahsiyet yok. Ülgen ise Altay Türklerinde ‘Tanrı’ olarak kabul ediliyor.

23 yıldır Çin, Moğol, Rus ve Türk Cumhuriyetleri’ndeki arşivleri birinci kaynaktan inceliyorum. Nardugan veya Nardoğan diye bir kelime metinlerde geçmiyor. Moğollar şubatın 21’inde büyük beyaz bayram adını verdikleri, mevsim dönüşümünü kutluyorlar. Bu kutlamalar ise Çin’de Budist geleneği olan Guonien Bayramı’ndan alıntı. Türkler, konar göçer bir millet. Asya bozkırlarında hava eksi 30 derece. Hava kapalı, yaşam şartları ağır. En kısa gün, en uzun gece gibi bir hesaplama modelleri yok. Ortaya atılan görüşler, her şeyi Türklüğe bağlamayı marifet sananların safsatalarından başka bir şey değil.”

PROF. DR. KARATAY’DAN NARDUGAN YORUMU

Türk tarihiyle ilgili çalışma yürüten önemli isimlerden birisi olan Prof. Dr. Osman Karatay ise Nardugan ve Noel tartışmalarına başka türlü yaklaşıyor. Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Karatay, “Bana her gün bayram olduğu için, Narduğan da kutlamadım. Sadece 19 Mayıs'ı kutlarım. Tartışmasına zaten hiç girmiyorum. Bir şey kutlanıyorsa vardır, sırf kutlamak için bir şey var kılınmaz. Kutlama da kimsenin onayına göre olmaz. Artık Nardugan tartışmalarının bitmesini umuyorum.” ifadelerini kullandı.

“NARDUGAN BAYRAMI BİR ZIRVA”

İç Asya ve Erken Türk Tarihi alanında çalışmalar yürüten Doç.Dr.Hayrettin İhsan Erkoç ise Nardugan bayramı iddiasının bir zırva olduğunu söylüyor.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Erkoç, “Yılın ilk Nardugan zırvasının sosyal medyada görünmesi sevinç yarattı” paylaşımını yaptı.

Sonraki Haber