Türklerin ve Müslümanların umudu: FAİR Liste

60 yıl önce Münih tren garı 11. peronda ‘HOŞ GELDİN’ pankartı ile karşılanan Türkler o statülerinden sıyrılarak yaşadıkları ve vatandaşı oldukları şehirde yönetim organlarında temsil edilmek istiyor. Münih Belediye Başkan adayı, Ender Beyhan Bilgin sorularımızı yanıtladı

Almanya’daki mevcut sistem partilerinin kendilerini temsil etme niyetlerinden şüphe duyan Münihli Türkler kendileri ile aynı kaderi paylaşan diğer mazlum milletlerden insanlarla anlaşarak yerel seçimler için bağımsız bir liste oluşturdular.

FAİR aday liste (Freie Allianz für Innovation und Rechtsstaatlichkeit -Eşit Haklar için Bağımsız Birlik) yerel seçimlere katılabilmenin ön koşulu olan 1040 imza toplama yarışını, bölücü çevrelerin karşı faaliyetlerine rağmen 1400’den fazla imza ile başarıyla gerçekleştirdi.

Hayatında hiçbir partiye üye olmamış yabancılar (Türkler ve Müslümanlar) bir inisiyatif içinde seçimlere katılacak bir örgütlenme yarattılar. Mesleklerinde topluma yararlı çalışmalar içinden gelen adaylar 15 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için üç aydır yoğun performans göstererek düzen partileri ile yarış içine girdiler. Maddi ve organizasyon yetersizliği ile mücadele eden adaylar, FETÖ’cü ve bölücü örgütlerin taraftarları ile ayrıca mücadele içerisindeler. Bölücü ve ırkçı politik çevrelerden FAİR listeye karşı ‘ Türkiyeci, Erdoğancı, faşist’ suçlamaları yapılıyor.

KADIN ADAY ENDER BEYHAN BİLGİN

FAİR Liste Bavyera yerel seçimlerine Münih’te bir kadın Belediye bakanı adayı ve 37 belediye Meclis encümen adayı ile seçimlere katılıyor. Münih Belediye Başkan adayı, Ender Beyhan Bilgin 30 yıldır SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) üyesi idi. Bilgin ayrıca 30 yıl işyeri işçi temsilciliği, sosyal danışmanlık ve yabancı çocuklar ile çeşitli projeler yaptı. Bunun dışında Münih Belediyesi Yabancılar Uyum Meclisi üyesi. Bilgin düşünce ve hedeflerini Aydınlık’a anlattı.

‘MAZLUMDAN YANAYIM’

  • Siyasi partilerden bağımsız ayrı bir liste ile çıkmanız toplumda nasıl karşılandı?

Türkler ve diğer Müslüman topluluklar memnun oldu. Siyasi Partiler özellikle SPD rahatsız oldu çünkü seçime giden Türk ve Müslümanlar kesim genelde SPD’ye oy veriyordu.

  • Kendinizi “İslam, Türk, yabancı” gibi kimliklerle özdeşleştirmeniz hangi sebeple öne çıkıyor? Bu şekilde bir bakış açısı benimseyip Bavyera seçimlerine bağımsız listeyle katılmanızın Almanya’daki yabancı düşmanlığının ve ırkçı saldırıların artmasıyla bağlantısı var mı?

Almanya’da yabancıysanız yarışa 1-0 geride giriyorsunuz. Müslümansanız 2-0 bunun üstüne Türkseniz 3-0 oluyor. Bu kadar haksızlığa ve sözde demokratik Almanya’da adaletsizliğe göz yumamadığım için bu seçimi yaptım ve mazlumdan yana olmaya karar verdim. Kazanmak veya kaybetmek önemli değil önemli olan bir insanın duruşu.

KÖKENLERİ İNKAR ETMEKSİZİN TEMSİL

  • Alman olsun veya olmasın bir yerleşim biriminde yasal olarak kayıtlı üç ay oturan herkesin yerel seçimlere katılmasını nasıl buluyorsunuz?

Başka bir AB ülkesi vatandaşı iseniz, üç ay burada ikametinizin olması oy kullanmak için yetiyor. Yerel seçimde burada yaşayan herkes için geçerli olmalı. Benim demokrasi anlayışım bunu gerektiriyor. (55 yıldır Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları ve AB üyesi olmayan diğer ülke vatandaşları yerel seçimlerde oy hakkına sahip değil)

Diğer yandan FAİR adayları seçmen olan tüm AB ve Alman vatandaşlarından oy istiyor. Adaylar arasında Tunus, Fransa, Bosna, Arnavut, Asya kökenli ve Alman adaylar bulunuyor.

FAİR listesi Münih Belediye Meclisinde en az dört üye ile grup kurmak ve yabancı kökenli Alman vatandaşlarının da bu şehrin bir parçası olduklarını göstermek istiyor. FAİR liste Münih deki Türk toplumunu ve diğer mazlum ülkelerden gelenleri, kökenlerini inkâr etmeksizin mecliste temsil etmeyi hedefliyor.

FAİR LİSTE

FAİR liste birinci sıra adayı Prof. Dr. Kemal Orak Münih’te öğretim görevlisi.

Listede yer alan bazı adayların isimleri ve meslekleri şöyle:

Hassen Trabelsi - Mühendis - Yazar

Iraz Susar - Dış Ticaret Uzmanı

Bekir Aslan - Bilişim Uzmanı

Nedim Altınsoy - Proje uzmanı

Sonraki Haber