Türksat 6A daimi yörüngesine yerleşti! '5 milyar kişiye ulaşacak'

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A'nın 42 derece doğu yörüngesine ulaştığını açıkladı. Uraloğlu konuya ilişkin, 'Test süreçlerini tamamlayıp hizmete vereceğiz' dedi.

Türksat 6A, toplam 6 ateşleme ile 42 derece doğu yörüngesine yerleşti. Konuya ilişkin duyuru yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türksat 6A, sadece bir uydu değil, Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıran bir dönüm noktasıdır” ifadelerini kullandı.

Yaptığı yazılı açıklamayla, Türksat 6A'nın 42 derece doğu yörüngesinde bulunan daimi yörüngesine geçen günlerde hareket ettiğini anımsatan Uraloğlu, uydunun Türkiye saatiyle 05.00 sıralarında yaptığı son ateşleme sonrası bugün itibarıyla 35 bin 786 kilometre uzaktaki "jeosenkron yörüngesine" başarıyla ulaştığını belirtti.

'TEST SÜREÇLERİNİ TAMAMLAYIP HİZMETE VERECEĞİZ'

Uraloğlu, Türksat 6A'nın "jeosenkron yörüngesinde" testlere tabi tutulacağını bildirerek, "Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A daimi hizmet vereceği 42 derece doğu yörüngesine 6 ateşleme yaparak ulaştı. Ülkemizin en büyük AR-GE projesi olan milli gururumuz Türksat 6A'yı test süreçlerini tamamlayarak 2025'in ilk çeyreğinde hizmete vereceğiz. Türkiye'yi uydu ve uzay çalışmaları alanında uluslararası oyuncu kategorisine yükseltmiş olacağız." bilgisini paylaştı.

'GEÇİCİ YÖRÜNGEDE TÜM TESTLERİ GEÇTİ'

Türksat 6A'nın SpaceX'e ait Cape Canaveral'daki fırlatma merkezinden 9 Temmuz'da yola çıkarak 20 Temmuz'da 50 derece doğu yörüngesinde bulunan geçici yörüngesine ulaştığını hatırlatan Uraloğlu, büyük bölümü Türkiye'de üretilen uydunun faydalı yük testlerinin burada tamamlandığını, bu testlerin hepsinden de başarıyla geçtiğini aktardı.

'TÜRKİYE'NİN UZAYDA VARLIĞI AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ'

Bu uydunun Türkiye'nin uzaydaki varlığı açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Tüm vatandaşlarımızın bu uydumuzun sadece bir haberleşme uydusu olmadığını bilmesi gerekiyor. Bu uydu, Türkiye'nin hem uzaydaki geleceğini şekillendirecek hem de dünyadaki gücünü artıracak projenin sonucudur." değerlendirmesinde bulundu.

'5 MİLYAR İNSANA ULAŞACAK'

Türksat 6A'nın 2025 yılı ilk çeyreğinde hizmete girmesiyle daha önce Türksat uydularıyla kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara hizmet sunulacağını da aktaran Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Türksat 6A uydusuyla Türksat'ın hizmet verdiği kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı kapsayacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus, 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak. Türkiye, kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına ulaşabilir hale gelecek. Türkiye'de son 20 yılı aşkın sürede yaşanan dönüşüm önemli. Denizde, karada, demir yollarında ve uzay vatanda Türkiye'nin gücünü bütün dünya gördü. Türkiye, bölgesinde lider, dünyada da söz sahibi ülke olmaya devam ediyor, Türksat 6A ile birlikte ise uzayda da söz sahibi konumuna yükseldi."

BAKAN KACIR'DAN AÇIKLAMA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da Türkiye’nin ilk haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’nın görev yapacağı nihai yörüngesine başarıyla yerleşmesini sosyal medya hesabı X üzerinden değerlendirdi.

Kacır açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“9 Temmuz’da uzaya gönderdiğimiz ilk milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A, görev yapacağı 42° Doğu boylamındaki nihai yörüngesine başarıyla yerleşti. TÜBİTAK UZAY önderliğinde TUSAŞ, ASELSAN ve CTECH ortaklığıyla, %80’in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydu, Avrupa, Kuzey Afrika ve Asya’yı kapsayan geniş bir bölgeye hizmet sunacak. TÜRKSAT 6A ile Türkiye, haberleşme uydusu geliştirebilen 11 ülke arasına dahil oldu ve ülkemizin uzay alanındaki bağımsızlığı daha da güçlendi.”

Sonraki Haber