Turp üreticisi ihracat istiyor

Kadirli’de turp hasatı, mart ayına kadar sürüyor. Savrun Çayında zorlu mesaide olan üreticilerle birlikteydik. Üreticiler maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını belirttiler, turpun da destek kapsamına alınmasını istediler

Türkiye'de turp üretiminin yüzde 70'inden fazlasının gerçekleştiği Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde üreticiler, hasat mesaisinde. Savrun Çayı boyunca çalışan üreticilerin soğuk suda yıkadığı turplar, daha sonra paketlenerek illere gönderiliyor. Savrun Çayında erkekler tarafından tazyikli suyla yıkanan turplar, işçi kadınlar tarafından temizlenip, paketleniyor. Hasat eylül ayında başladı, mart ayına kadar sürecek. Turp üretimiyle ilçede on binlerce kişiye istihdam sağlanıyor. Savrun Çayında üreticiler görüştük, üretimde yaşadıkları sorunları anlattılar.

‘İŞÇİ MASRAFLARINI KARŞILAYAMIYORUZ’

Üretici Samet Görgel:

“Üretici ile tüketici fiyatları arasındaki fark kapatılırsa biz de tüketici de kazanır. Kadirli’de önemli bir iş yapıyoruz. İlçemizde başta turp, yeşil soğan, pırasa gibi ürünleri yetiştiriyoruz. Devletimiz bize mazot, gübre, tarla konusunda fazla yardımcı olmuyor. Gönderdiğimiz mallar masraflarımızı karşılamıyor. “İşçilerimizi görüyorsunuz, ücretlerini bile düzenli ödeyemiyoruz. Ben 200 işçi çalıştırıyorum. Osmaniye genelinde ise on binlerce insan bu topraktan ekmek yiyor. “Kadirli’de 3 bin dönümde kışlık sebze ekimi yapılıyor. Ürettiğimiz ürünleri Ankara, İstanbul, İzmir gibi illere gönderiyoruz, biraz da yurt dışına… Yurtdışı pazarı için önümüzün açılmasını istiyoruz. Rusya, Ukrayna, İran gibi ülkeler, pazarımız olabilir.”

‘ÇAMURDA MAKİNE ÇALIŞMAZ’

Üretici Ahmet Kurt:

“Mart ayına kadar hasattayız. Bizim belimizi büken işçilik ve nakliye masrafları. Turpun kilosunu 3 liradan veriyoruz, İstanbul’da 15 lira oluyor. Turp üretimi devlet desteği dışında tutuluyor. Tarım dışı üretim gibi bakılıyor, oysa işsizliğin en çok olduğu dönem bu dönemdir, fabrikalar daha az çalışır. Turp üretimi Kadirli’deki işsizliği de sıfıra indiriyor. “Bizim topraklarda makine çalışmaz. Yurtdışında gördüm makine sökümü yapılıyor ama onlar yaz dönemi üretim yapıyor, biz ise kış dönemi çamurda çalışıyoruz. Çamurda makinenin çalışması mümkün değil. “Turpta yıllarca ihracat yaptık. Rusya ve Ortadoğu’ya yaptık, şimdi ortalık karışık, kimin ne sattığı, ne aldığı belli değil. İhracatla ilgili yeni bir düzenleme yapılmalı. Ekonomik sıkıntı var, vatandaş turpa sofraya en son gelmesi gereken olarak bakıyor, önce ekmek diyor. Meyve ve sebze de artık satılmıyor…”

ÜRETİCİDEN ‘UMUDA ORTAK OL’ KAMPANYASINA DESTEK

Kadirli’de turp üretimi yapan Samet Görgel, Ulusal Kanal’ın ‘Umuda Ortak Ol’ kampanyasına destek çağrısı yaptı. Görgel, şöyle konuştu: “Ben Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde turp üretimi yapmaktayım. Ulusal Kanal’ın ‘Umuda Ortak Ol’ kampanyasını destekliyorum. Çünkü Ulusal Kanal bizi dinliyor, üretim alanlarımıza geliyor. Devletten isteklerimizi iletiyor. Üretim faaliyetlerini haberleştirerek, bize yardımcı oluyor. Bu anlamda kampanyaya yürekten destek veriyorum.”

Sonraki Haber