Tütün üreticisi yeniden altın günlerine dönmeli
Kırsalda bir dönemin en önemli tarımsal ürünüydü tütün. Özelleştirmelerin ardından üretiminde büyük kayıplar yaşandı, kentlere göç arttı. Milas’ta 90’lı yıllarda 4 bin 500 çiftçi yılda 32 bin ton tütün ekerken bugün üretici sayısı 100’e düştü.
Üretici, tütünün desteklenerek yeniden ana ürün olmasını istiyor.
Muğla’nın Milas ilçesinde, kırsalda sulama imkânı bulunmayan tarlalarda, katma değeri yüksek kaliteli şark tütünü üretimi geçmişe göre azalsa da hala devam ediyor. Kırsalda tarımsal üretim yapan çiftçiler için bir gelenek, aş ve ekmek anlamına gelen tütün üretimi, fidelerin bin bir emekle ve zahmetle bir bir toprakla buluşturulmasıyla başlıyor.
Umutlarını tarlalarındaki tütün fidelerine bağlayan çiftçiler, tütünün yeterli olgunluğa erişmesi ile yine zahmetli bir işlem olan hasada başlıyor. Aile bireylerinin katılımıyla, komşularla, işçilerle sabahın erken saatlerinde ve akşam serinliğinde en az 3 defa hasat edilen tütün, daha sonra eve getirilerek, şiş yardımı ile iplere diziliyor, kurutuluyor ve satışa sunuluyor.
İlçedeki tarımsal faaliyetlerde modern yöntemlerin kullanımını yaygınlaştırarak, üretimde yüksek verim ve kalite için çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti sunan Milas Ziraat Odası’nda görevli Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören ve Ziraat Mühendisi Abdullah Öz, tütün üreticiliğinde yaşanan sorunların çözümü için tarlalarda incelemelerde bulundu. Tütün üreticiliğinde yüksek verim ve kalite için çiftçilere fidan tercihi, dikim teknikleri, dikim öncesi ve sonrasında gübreleme, bitki besleme ve tütün zararlılarıyla ilgili bilgiler sunan ziraat mühendisleri, hasat sonrasındaki kurutma işlemleriyle ilgili de tavsiyelerde bulundu.
‘TÜM KAZANIMIMIZI TÜTÜNLE YAPTIK’
Çocukluğundan bu yana neredeyse tüm kazanımlarını tütün üretimi ile yaptıklarını anlatan, 61 yaşında halen tütüncülük yapan çiftçi Kübra Görgülü, geçmiş yıllarda tütünün kazancının çok yüksek olduğunu anlattı.
‘Tütün parası gelecek’ denildiğinde, ilçedeki esnafların veresiye mal ve hizmet sunmaktan çekinmediğini söyleyen Görgülü, tütün üretiminin artık çok maliyetli olmaya başladığını ve kazancının eskisi gibi olmadığını kaydetti.
En iyi bildikleri tarımsal faaliyetin tütün olduğunu belirten Görgülü, halen çocuklarıyla, ailesiyle tütün üretimi yapabildikleri için mutlu olduklarını belirterek, “Tütün üreten çiftçiler olarak destek bekliyoruz. Umarız tütünde eski özlem duyduğumuz günlerden daha iyi günler gelir. Bu tarlalar boş kalmaz” dedi.
'ÖZELLEŞTİRME TÜTÜN TARIMINI BİTİRDİ'
Milas’ta sulama imkânı bulunmayan kırsaldaki tarlalarda, 90’lı yıllarda 4 bin 500 çiftçinin yılda ortalama 32 bin ton tütün ürettiğini belirten Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Türk tütünün dünya tütün piyasasında aranan bir ürün olarak, bir dönem Türkiye’nin çok önemli bir ihraç kalemi olduğuna dikkat çekti. Müdahale kurumu olan Tekel İdaresi’nin özelleştirilmesiyle birlikte tütünün 2000’li yıllardan bu yana kan kaybettiğini kaydeden Atıcı, tütün üretiminin son yıllarda yok olma noktasına geldiğini ifade ederek, “Dünyada tütün tarımı, ticareti, kullanımı devam ettiği halde Türkiye’de tütün tarımı bitmek üzere. Kırsalı ve sulanabilir tarım alanları kısıtlı olan Milas’ta tütün, kırsalda ekonomi çarkını çeviren en önemli tarımsal üründü. Tütün aynı zamanda kırsalın kültürü, yaşam biçimiydi. Yani tütün tarımıyla insanlarımız, çiftçilerimiz bu zamana kadar çocuklarını okuttu, ihtiyaçlarını karşıladı, düğünlerini yaptı. Tütün tarımı meşakkatli bir iş olması sebebiyle, köylüler arasında birlikteliği, dayanışmayı ve yardımlaşmayı sağladı. Ancak geldiğimiz noktada ilçemizde tütün üreten çiftçi sayısı 100 civarında, tütün üretim alanları ise yılda 900 dönümlere düştü” dedi.
‘KOPUŞ, GÖÇE SEBEP OLDU’
Tütünde yaşanan yaprak dökümünün ekonomik olduğu kadar sosyal anlamda bir dizi sorunu ve kaybı beraberinde getirdiğini ifade eden İsmail Atıcı, kırsal nüfusun geçim kaynağı olan tütündeki mecburi terk edişin, kırsal nüfusun işsiz kalmasına ve nüfusun kente göçüne sebep olduğunu kaydetti.
‘TÜTÜN YENİDEN ANA ÜRÜN OLSUN’
Türk tütüncülüğünün geliştirilmesi, tütün üreticisinin sorunlarının çözümü için Milas, Muğla ölçeğindeki tespitleri ve talepleri Türkiye Ziraat Odaları Birliği’ne düzenli olarak aktardıklarını, tütün üretimi yapan çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdıklarını ifade eden Atıcı, tüm tarımsal ürünlerde olduğu gibi tütünde de müdahale kurumlarının yeniden işler hale getirilerek, tütün çiftçisine destek verilmesini istedi.
Milas’ta üretilen tütünün üstün kalitede olduğunu belirten Milas Ziraat Odası Başkanı, Milas kırsalında ekonomik kalkınma için tütün üreticiliğinin desteklenerek, mutlaka yeniden ana ürün olması gerektiğini söyledi.