Tuvalette konuşmak günah mı? Mecbur kalınırsa...

Edebe aykırı bir davranış olarak görülen tuvalette iken konuşma davranışı dinen mekruh sayılmaktadır. Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu konu karşısındaki tutumu ise şöyle olmuştur...

Tuvalette konuşmak mekruh mu?

Tuvalette küçük ve büyük abdesti bozarken konuşma mecburiyeti gerekmediği sürece konuşmak dinen mekruh olarak görülmektedir. Sohbet mekanı olarak görülmemesi gereken tuvalette verilen selam dahi alınmamalıdır. Ancak ihtiyacını giderip, tuvaletten çıktıktan sonra Allah (c.c)'un selamını almalıdır. Öyle ki Efendimiz (SAV)'in bu durum karşısındaki duruşu şu şekilde olmuştur: ''Peygamberimiz (SAV) idrar yaparken (küçük abdestini bozarken) bir adam oradan geçiyordu, selâm verdi, Peygamberimiz (SAV) onun selamına karşılık vermedi.'' (Ebû Davud, Taharet 8; Tirmizi, Taharet 67)

Sahih hadis kaynaklarından Ebu Davud’un rivayetinde ise şöyle bilginin geçtiği görülmektedir: “Şüphesiz ki Resûlüllah (SAV) teyemmüm ettikten sonra o adamın selamını alıp cevapladı.”

Burada birbirini bağlayan iki hadis-i şerifi göz önünde bulundurduğumuzda; tuvalet ihtiyacı karşılanırken Allah (c.c)'un mübarek ismini zikretmemizin mekruh olduğunu görürüz.

Hanefi Mezhebine göre mecburi bir durum gerekmediği sürece o hal üzerinde iken konuşulmaz aksi halde sünnetin terki gerçekleşmiş olur.

Ahmed b. Hanbel'e göre de tuvalette konuşmama davranışı müstehap (iyi, güzel) davranış olarak kabul etmiş, tam tersi bir tutumda mekruh sayılabileceği görüşündedir.

Sonraki Haber