Tuz kullanmak zorunda değilsiniz! Bu mucizevi bitkiyi tuz yerine yemeklere ekleyebilirsiniz…

Sağlıklı beslenme biçimini benimsemenin temel prensiplerinden biri üç beyazdan uzak durmak. Herkesin bildiği üzere tuz da bu üç ürün arasında. Peki tuz kullanmadığınız takdirde yemeklerin lezzetini artırmak için hangi ürünleri kullanabilirsiniz? Gelin, inceleyelim. 

Tuz sodyum içerdiği için vücut dengesi ve sağlık açısından gerekli. Sorun tuz tüketiminin artmasında. Gereğinden fazla tuz tükettiğinizde başta kolesterol ve hipertansiyon olmak üzere çeşitli hastalıklara davetiye çıkarabilirsiniz. Yemek yaparken veya yerken tuz ekleme alışkanlığınızdan vazgeçemiyor musunuz? Peki yemeklerin tuz kullanmadan da çok lezzetli olabileceğini keşfetmeye ne dersiniz?

Sarımsak

Etkili bir antioksidan kaynağı olan sarımsak aynı zamanda tuzu aratmayacak bir alternatif. Sarımsağı damak zevkinize göre çiğ ve kavrulmuş olarak yemeklerinize ilave edebilirsiniz. Geniş bir kullanım alanına sahip olan sarımsağı; kırmızı et, tavuk ve sebze yemeklerinde, çorba ve balıklarda kullanabilirsiniz.

Limon suyu ve limon kabuğu

Yemeğin tadı eksik kaldığında çoğu zaman ihtiyaç duyulan unsur tuzdan ziyade asit. Bu noktada ise güçlü bir asit kaynağı olan limon suyu ya da kabuğu size yüksek oranda yardımcı olabilir. Limon suyu pişmiş yemeklere, balıklara, salatalara ve çorbalara eklenebilir. Yemek pişirirken pişirme işleminin sonunda yemeğe limon suyu koyabilirsiniz. Bu aşamada dilerseniz limon kabuğu rendesi de kullanabilirsiniz.

Soğan ve soğan tozu

Soğan neredeyse her yemeğin ana maddesi. Sodyum içermeyen soğan, bu yönüyle ve içeriğindeki allisin maddesi sayesinde tuz tüketimini azaltmanıza da yardımcı olur. Soğan kullanmak zahmetli geliyorsa onun yerine soğan tozu da tercih edebilirsiniz. Soğanın lezzetini çok keskin bulmanız hâlinde ise Frenk soğanını deneyebilirsiniz.

Sirke

Yemeklerinizde aradığınız lezzete ulaşamamak asit kaynaklı olduğunda değerlendirebileceğiniz bir diğer alternatif de sirke. Özellikle üzüm veya elma sirkesi yemeklerinize lezzetli bir dokunuş yapma imkânı verirken tuz tüketiminizi azaltma olanağı da tanır. Sirkenin ayrıca geniş bir kullanım alanına sahip olması da işinizi bir hayli kolaylaştırabilir.

Kekik

Antienflamatuar ve antioksidanlar açısından zengin bir baharat türü olan kekik aynı zamanda etkili bir tuz alternatifi. Kurutulmuş veya taze kullanılabilen kekiğin bir avantajı ise birçok yemeğin lezzetiyle ahenkli bir buluşma oluşturması. Özellikle balık, et ve tavuk yemeklerinde tuz yerine kekik birinci seçeneğiniz olabilir.

Sonraki Haber