Tüzük değişikliği hazır: Yeni program için 5 soru

CHP’de muhalifler genel başkan değişimi isterken, Kemal Kılıçdaroğlu da tabanı ikna etmek için tüzük değişikliği ve program güncellemesi vaat ediyor. Sürecin sorumlusu olarak tayin edilen Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre de üyelere 5 soru gönderdi, vatandaşlardan da görüş istendi

Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) parti programının gözden geçirilmesi çalışmasında da üyelerin görüşü alınacak. Bu kapsamda parti tabanına 5 soruluk bir çağrı metni gönderildi. Tüzük değişikliğinde ise sona gelindi.

Seçim yenilgisi nedeniyle kendi iç gündemiyle meşgul olan CHP’de muhalifler genel başkan değişimi isterken, Kemal Kılıçdaroğlu da tabanı ikna etmek için tüzük değişikliği ve program güncellemesi vaat ediyor. CHP’de program güncellemesi için Bilim, Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yunus Emre görevlendirildi. Emre ilk iş olarak üyelere 5 sorudan oluşan bir çağrı metni gönderdi.

‘VİZYON BELGESİ OLACAK’

Parti tabanının da program güncellemesi çalışmalarına katılımının hedeflendiği metinde, “Cumhuriyet’in kuruluşunda temel bir rol oynamış olan CHP, bugünkü dünya ve Türkiye koşullarında demokrasi, eşitlik, özgürleşme, katılımcılık, bilime dayalı ilerleme dahil ortaya çıkan kritik alanlarda öncülük yapmasını sağlayacak yeni bir program hazırlamak ihtiyacı ile karşı karşıyadır. Bu niteliğiyle bu program iktidara giden yolun referans metni ve vizyon belgesi olacaktır. Bu program, felsefesine ve hedefine uygun olarak, katılımcı bir biçimde hazırlanacaktır.” denildi.

VATANDAŞLARA DA AÇIK

Vatandaşların görüşlerine de açık olan çağrı metninde üyelerden şu sorulara yanıt vermeleri istendi:

“CHP’nin yüz yıllık tarihi ve Türk siyasi hayatındaki yeri hakkındaki görüşleriniz nelerdir? CHP Türkiye’nin geleceğini şekillendirmede nasıl bir rol oynamalıdır? CHP’nin programına yön vermesi gerektiğini düşündüğünüz ana prensip ve temel değerler nelerdir? Türkiye’nin öncelikli olduğunu düşündüğünüz üç sorununu yazınız? Bu sorunların çözümü için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini kısaca açıklayınız. CHP’nin politikalarını uygulaması ve ilkelerini hayata geçirmesi için gereken iktidar stratejisi hakkındaki görüşlerinizi yazınız.”

‘TÜZÜK DEVRİMİ’ SLOGANI

Öte yandan genel merkez kulislerinden edinilen bilgilere göre Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliğini “Tüzük devrimi” sloganıyla ilan etmeye hazırlanıyor. Tüzük devriminin parti tabanında büyük heyecan yaratması bekleniyor. Aşağıdan yukarıya toplanan önerilerle hazırlanan taslak için çok sayıda yabancı siyasi partinin tüzüğü de incelendi. Parti yönetimlerine seçilme usulleri değişecek. Milletvekilliği, belediye başkan adaylığı ve belediye meclis üyeliği seçimlerine ön seçim şartı getirilecek. Böylece genel başkan ve yardımcılarının aday belirleme sürecindeki yetkileri ortadan kaldırılacak. 60 yöneticiden oluşan Parti Meclisi üye sayısı da arttırılacak. Ayrıca parti içinde aktif-pasif üye ayrımına gidilecek. Parti eğitimlerine katılım, üye aidatını ödeme, parti görevlerini yerine getirme gibi kriterleri karşılayan aktif üyeler ön seçimlerde oy kullanabilme hakkına sahip olacak.

‘İSTİFA ETMELERİ GEREKİR’

Uzun yıllar CHP’de milletvekilliği, meclis grup başkanvekilliği ve genel başkan danışmanlığı gibi görevlerde bulunan Mehmet Akif Hamzaçebi yeni açıklamalarda bulundu. Hamzaçebi, Kılıçdaroğlu’nun değişmesi gerektiğini tekrarladı. Adı genel başkan adaylığı için geçen Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’nun da adaylık düşünceleri varsa görevlerini bırakması gerektiğini söyledi. “Kurultayda Parti Meclisi ve sonrasında MYK değişikliğine gidilecek olması, tüzük değişikliği gibi hususlar da temeldeki sorunu çözmez. Bu adımlarla parti bir santim ileri gitmez. Seçmen de bu adımları asla ve asla yeterli görmeyecektir.” dedi.

‘TOPLANTIYA KATILAMAZ’

Hamzaçebi’nin Gazete Duvar’a verdiği demeçte Özel ve İmamoğlu ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti: “Partinin Meclis'teki grup başkanı, genel başkanın Parti Meclisi'ndeki oylamada kaybetmesi için bir belediye başkanının başkanlığında yapılan toplantıya katılamaz. Zira grup başkanı Meclis'te genel başkanı temsil eder. Grup başkanvekili de öyle. Onlar da Kılıçdaroğlu'nun değişmesi görüşünde olabilirler. Ancak bu amaçla bir çalışma içine gireceklerse bulundukları görevlerden istifa etmeleri gerekir. Hele 'Genel başkan olurum' diyorsanız bu görevde kalamazsınız. Kültürümüzde böyle bir şey yok. Toplantıyla ilgili bu eleştirimin Sayın İmamoğlu'nun şahsıyla bir ilgisi yoktur. Başka bir belediye başkanı da olsaydı görüşüm değişmezdi. Eleştirim toplantıya katılanlaradır.”

ÖZTRAK’TAN DEĞİŞİM ÇIKIŞI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, partilerinde değişim sürecini kongrelerle başlattıklarını söyledi.

Öztrak, Erdoğan Orhan Kongre Merkezi'nde düzenlenen CHP Süleymanpaşa 4. Olağan İlçe Kongresi'nde, devam eden kongrelerin CHP'nin yenilenme sürecinin parçası olduğunu kaydetti.

Bir seçim süreci yaşandığını ve o seçimin kazanılamadığını ifade eden Öztrak, "Bir seçim sürecinden geçtik, maalesef o seçimde kazamadık. Ama bir şeyi görmemiz lazım. Bu seçimde bir gerçek ortaya çıktı. Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanı, Türkiye'de atılan her iki oydan bir tanesini aldı." dedi.

Öztrak, tek düşüncelerinin kavga etmek yerine aldıkları oy oranını yukarıya taşımak olması gerektiğini belirterek, "Şimdi biz bunun üzerine daha fazla oyu inşa etmek yerine daha birinci günde başladık birbirimizle kavga etmeye. Değişim, arkadaşlar tabii ki yenileneceğiz, yenileniyoruz. Bu kongreyi niye yapıyoruz? İlçe başkanlarımız değişiyor, il başkanlarımız değişecek, kurultay delegelerimiz değişecek, parti yönetimi değişecek. Bunların hepsi olacak. Süreci biz başlattık." diye konuştu.

Sonraki Haber