TVF'nin yüzde 88'i Sayıştay denetiminde

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetimi AŞ Genel Müdürü Salim Arda Ermut, 2020 yılında bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve yeterliliklerinin desteklenmesi amacıyla çekirdek sermayelerin toplamının 21 milyar lira artırıldığını belirtti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yapılan toplantıda, kurumun çok yönlü bir denetim mekanizmasıyla çalıştığını dile getiren Ermut, "TVF portföyüne devredilen tüm şirketler önceden tabi oldukları denetim usullerini muhafaza etmektedir. Önceki denetim adımları korunan bu şirketler bununla birlikte TVF üzerinden bağımsız denetim, Devlet Denetleme Kurulu denetimi ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu üzerinden denetleniyor. Türkiye Varlık Fonu 2020 yılı Konsolide Bilanço büyüklüğünün yüzde 88'i Sayıştay denetimindedir." dedi.

DÖRT ALANDA ŞİRKETLER KURULDU

TVF'nin 2020 yılı faaliyetlerini anlatan Ermut, "TVF maden, enerji, petrokimya ve sigorta şirketleri kuruldu. Mart 2019'da kullanılan sendikasyon kredisi 1.25 milyar avro ve 2 yıl vadeli olarak yenilendi. Kamu bankalarına 21 milyar Türk lirası tutarında çekirdek sermaye sağlandı. Katar Yatırım Ofisi Borsa İstanbul'a yüzde 10 oranında ortak oldu" diye konuştu.

Öte yandan “Türkiye Varlık Fonu alt şirketi kuramaz” eleştirisine Ermut, "Kanunda, 'Şirket ve şirket tarafından kurulacak diğer şirketler' diye yazmaktadır açıkça. Hiçbir kanun ve düzenlemede 'Türkiye Varlık Fonu şirket kuramaz' diye bir hüküm bulunmamaktadır." şeklinde yanıt verdi. Muhalefet milletvekilleri komisyon toplantısında, Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin sürekli zarar ettiği eleştirisi yaptı. Türkiye Varlık Fonu’nun 2020 Yılı Denetim Raporunu'nun ‘gizli’ damgasıyla oluşu da tartışma yarattı.

Sonraki Haber