Twitter'da içerik görüntüleme sınırı getirildi! İşte Twitter alternatifi sosyal medya platformları

Twitter Yönetim Kurulu Başkanı Elon Musk, platformdaki manipülasyonu belirleyebilmek için kullanıcılara geçici olarak içerik görüntüleme limiti getirildiğini duyurmuştu. İçerik görüntüleme limitinin ardından Twitter'a alternatif olabilecek sosyal medya platformları merak konusu oldu.

Musk, Twitter hesabından, sistemdeki manipülasyonu tespit edebilmek için getirilen geçici limitlere ilişkin paylaşımda bulundu. Doğrulanmış hesapların günde 6 bin, doğrulanmamış hesapların 600 içerik görüntüleyebileceğini bildiren Musk, yeni doğrulanmamış hesapların ise günde 300 gönderi okuyabileceğini kaydetti. Musk, daha sonra yaptığı paylaşımda ise söz konusu limitlerin yakında sırasıyla 8 bin, 800 ve 400'e yükseleceğini ifade etti.

Musk'ın paylaşımlarının ardından, Twitter'a alternatif olabilecek sosyal medya platformları merak konusu oldu. İşte Twitter alternatifi sosyal medya platformları...

Türkiye sosyal medya uygulamalarına en yoğun katılımı gösteren ülkeler arasında. We Are Social ve Meltwater’ın “Ocak 2023 Dijital Dünya” raporuna göre, Türkiye’de toplam nüfusun yüzde 73,1’i sosyal medya kullanıyor. 2022 yılı ocak ayında sosyal medya kullananların oranı yüzde 80,8 olarak açıklandı. Sosyal medya platformlarının tamamı yabancı kuruluşların tekelinde. Elon Musk'ın Twitter'da içerik görüntüleme sınırını getirmesi, diğer alternatif sosyal medya platformlarının da ağırlıkla yabancı dillerde olması Türkiye'nin yerli bir sosyal medya platformu oluşturmasına yönelik beklentileri arttırdı. Geçtiğimiz yıllarda Aydınlık Gazetesi'nin de çokça işlediği bu konu hakkında "Yazbee" adlı bir uygulamanın kurulması umutları arttırmıştı. Ancak sosyal medya platformlarının hegemonyasına karşı herhangi bir destek bulamayan "Yazbee"nin ömrü maalesef çok uzun olmamıştı. Twitter'daki sınırlamalar ile birlikte yerli bir sosyal medya platformunun hayata geçirilmesi konusunda beklentiler halen devam ediyor.

TWİTTER'A ALTERNATİF SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI

Sosyal medya uzmanı Alaattin Çağıl, Twitter’a alternatif olabilecek 5 sosyal medya platformunu açıkladı.

Koo

Çok dilli bir mikroblog uygulaması olan Koo’dan bahseden Çağıl, “Hindistan’da geliştirilen Koo, Twitter’a alternatif uygulamalardan bir tanesi. Hindistan’da yaklaşık olarak 25 milyon kullanıcısı bulunan platform, 2020 yılında kullanıcılara sunuldu.” dedi.

Tumblr

Tumblr’ın hem sosyal medya platformu hem de bir mikroblog olduğunu belirten Çağıl, “Yaklaşık 13 milyon kullanıcısı bulunan Tumblr’da kullanıcılar sinema, doğa, edebiyat başta olmak üzere birçok farklı kategoride blog yazıları hazırlayıp platform üzerinden paylaşabiliyor.” diye konuştu.

Cohost

Twitter’a benzer bir uygulama olan Cohost’un da dikkatleri üzerine çektiğini belirten Alaattin Çağıl, “Beta aşamasında olan Cohost, kullanıcıların platforma kaydolarak birbirlerine mesaj göndermesini mümkün kılıyor. Başkalarını takip edebilen kullanıcılar, aynı zamanda takip ettikleri kişilerin ne yayınladıklarını da görebiliyor.” dedi.

Counter Social

Reklamsız bir sosyal medya platformu olan Counter Social’dan bahseden Çağıl, “Counter Social, kullanıcıların gönderi paylaşmasına izin veriyor. Aynı zamanda Facebook gibi kullanıcılar ne düşündüklerini de gönderi olarak paylaşabiliyor. Pek çok kullanıcısı bulunan Counter Social da Twitter’a alternatif arayanlar tarafından kullanılabilir.” dedi.

Mastodon

Mastodon’un 2016 yılında piyasaya sürülen bir sosyal ağ olduğunu belirten Çağıl, konuyla ilgili açıklamalarını şu sözlerle noktaladı: “Akışı Twitter’a göre çok daha kişiselleştirilmiş olan Mastodon, açık kaynaklı bir sosyal medya platformu. Merkezi olmayan bir sosyal medya platformu olan Mastodon’un da Twitter’a alternatif olduğunu söyleyebiliriz.”

DİĞER ALTERNATİFLER

Substack

Substack, kendi haber bülteninizi oluşturmanızı ve bundan para kazanmanızı sağlayan bir platform. Substack size içeriğiniz, kitleniz ve geliriniz üzerinde tam kontrol sağlıyor. Siyasetten şiire kadar istediğiniz her konuda yazabilir ve abonelerinizden aylık veya yıllık ücret talep edebilirsiniz. Substack ayrıca okuyucularınız ve diğer yazarlarla etkileşim kurmanızı sağlayan bir topluluk özelliğine de sahip. Bir okuyucu iseniz, ilgi alanlarınızı seçip ona göre öneriler de görebiliyorsunuz. Platformda gezinebilmek için İngilizce bilgisi şart zira Türk kullanıcı pek yok.

Medium

Medium, sizin için önemli olan hikayeleri okumanızı ve yazmanızı sağlayan bir platform. Medium, teknolojiden maneviyata kadar çeşitli konularda çeşitli ve seçilmiş bir makale, blog ve dergi koleksiyonuna sahip. Medium ayrıca hikayelerinizin okuyuculardan ne kadar etkileşim aldığına bağlı olarak size ödeme yapar. Platformun Twitter kurucuları Evan Williams ve Biz Stone tarafından geliştirildiğini de ekleyelim.

Reddit

Reddit, günlük 50 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Reddit, siyaset, oyun, meme’ler, kitaplar gibi belirli konulara adanmış topluluklar olan binlerce alt başlığa sahip. Zevkinize uygun herhangi bir subreddit'e (Reddit alt başlığı) katılabilir ve tartışmalara, münazaralara, anketlere ve daha fazlasına katılabilirsiniz. Ayrıca gönderileri ve yorumları beğenebilir veya beğenmeyebilirsiniz, bu da görünürlüklerini ve sıralamalarını etkiler. Reddit yeni şeyler öğrenmek, benzer düşünen insanlar bulmak ve eğlenmek için harika bir yerdir.

Truth

Truth aslında kullanıcı deneyimi açısından Twitter’ın birebir aynısı diyebiliriz. Ancak bu platform, 2020’de Donald Trump’ın Twitter’da maruz kaldığı ambargo sebebiyle oluşturulmasıyla gündeme gelmişti, dolayısıyla ifade özgürlüğüne önem veriliyor. Blockchain teknolojisi kullanılan platformda kendi profilinizi oluşturabilir ve benzer ilgi alanlarına veya görüşlere sahip diğer kullanıcılarla sohbet edebilirsiniz. Ayrıca önem verdiğiniz konuları kapsayan gruplara veya kanallara da katılabilirsiniz.

Bluesky

Bluesky halen geliştirilme aşamasında olan bir proje ancak sosyal medyayı kullanma şeklimizde devrim yaratmayı vaat ediyor. Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey'in, herkesin kendi sosyal medya platformunu oluşturmasına olanak tanıyacak, merkezi olmayan ve açık kaynaklı bir ağ oluşturmak isteyen bir girişim olan Bluesky, kullanıcıların verileri, kimlikleri ve algoritmaları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını ve takipçilerini ya da içeriklerini kaybetmeden farklı platformlar arasında geçiş yapabilmelerini sağlayacak. Ancak platforma hala sadece davet ile giriş yapılabiliyor dolayısıyla bunu çok da alternatiften saymamak gerek, en azından şimdilik.

Telegram

Telegram'ın kanallar özelliği sayesinde hem haber takibi yapabiliyor hem de topluluklar oluşturabiliyorsunuz. Eğer Twitter'ı haberleri takip etmek için kullanıyorsanız bu konuda Telegram da sizin için bir alternatif olabilir.

Sonraki Haber