Twitter'da içerik görüntüleme sınırı getirildi! Musk: "Telefonları elinizden bırakın, ailenizi görün"

Twitter Yönetim Kurulu Başkanı Elon Musk, platformdaki manipülasyonu belirleyebilmek için kullanıcılara geçici olarak içerik görüntüleme limiti getirildiğini duyurdu.

Musk, Twitter hesabından, sistemdeki manipülasyonu tespit edebilmek için getirilen geçici limitlere ilişkin paylaşımda bulundu.

Doğrulanmış hesapların günde 6 bin, doğrulanmamış hesapların 600 içerik görüntüleyebileceğini bildiren Musk, yeni doğrulanmamış hesapların ise günde 300 gönderi okuyabileceğini kaydetti.

Musk, daha sonra yaptığı paylaşımda ise söz konusu limitlerin yakında sırasıyla 8 bin, 800 ve 400'e yükseleceğini ifade etti.

Sosyal medya platformu Twitter, geçen yıl da ücretli doğrulama hizmetini başlatmıştı.

"AİLENİZİ GÖRÜN"

Musk, birkaç saat sonra da Twitter adresinden yaptığı paylaşımda "Telefonları elinizden bırakın, ailenizi görün" dedi.

"DÜNYA İÇİN İYİLİK YAPIYORUM"

Elon Musk, kendi adını taşıyan "Elon Musk (Parody)" adlı hesabın tweetini de retweet etti. Elon Musk'un adını taşıyan "Elon Musk (Parody)" isimli hesap yaptığı paylaşımda "bir izleme sınırı belirmemin nedeni, hepimizin Twitter bağımlısı olmamız ve ve dışarı çıkmaya ihtiyaç duymamızdır. Burada dünya için bir iyilik yapıyorum." ifadelerini kullandı. Elon Musk, bu tweeti retweet etmesinin ardından sosyal medya hesabından "Telefonları elinizden bırakın, ailenizi görün" paylaşımı yaptı.

ELON MUSK KİMDİR?

Elon Musk veya tam adıyla Elon Reeve Musk mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisidir. Elon Musk, SpaceX uzay şirketinin kurucusu, CEO'su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi, Tesla otomotiv şirketinin CEO'su ve ürün mimarı, The Boring Company şirketinin kurucusu, Neuralink, Starlink ile OpenAI'nin kurucu ortağı ve ayrıca ilk eş başkanıdır.

Doğduğu yer olan Güney Afrika Cumhuriyeti dışında, Kanada ve ABD vatandaşıdır ve yirmi yaşında göç ettiği ABD'de yaşamaktadır. Musk, 2018 yılında Kraliyet Topluluğu Üyesi (FRS) seçildi.

Ayrıca Forbes dergisinin Aralık 2016'da yayımladığı "Dünyanın En Güçlü İnsanları" listesinde 24. sırada;2019'da, yine Forbes'un yayımladığı "Dünyanın En Yenilikçi İnsanları" listesinde ise ilk sırada yer aldı. Musk'ın ilginç kişiliği, film yapımcısı Jon Favreau'nun de dikkatini çekti ve 2010'da yayımlanan Demir Adam 2 filminde kısa bir süre rol aldı.

Ocak 2021'in ilk haftasında Elon Musk, Jeff Bezos'u geçerek yaşayan en zengin kişi oldu.Musk, Kanadalı bir anne ve Güney Afrikalı bir beyaz babanın çocuğu olarak Pretoria, Güney Afrika'da dünyaya geldi ve orada büyüdü. Queen's Üniversitesine gitmek için Kanada'ya taşınmadan önce, kısa süreliğine Pretoria Üniversitesi'ne katıldı.

İki yıl sonra Pennsylvania Üniversitesine geçti ve burada Wharton Schooldan ekonomi alanında lisans, fizik alanında ise B.A. ve B.Sc. derecelerini aldı. Doktora derecesine başlamak için 1995 yılında Kaliforniya'ya taşındı ve Stanford Üniversitesinde, uygulamalı fizik ve malzeme bilimleri alanında yüksek lisans yaptı ancak akademik kariyer üzerinden devam etmek yerine iş kariyeri üzerinden devam etmeye karar verdi.

1999'da Compaq tarafından 340 milyon dolara satın alınan bir web yazılım şirketi olan Zip2'yi, kardeşi Kimbal Musk ile birlikte kurdu. Musk, daha sonra çevrim içi bir banka olan X.com'u kurdu. 2000 yılında, bir önceki yıl PayPal'ı kuran ve Ekim 2002'de eBay'e 1,5 milyar dolara satan Confinity ile birleşti.

Mayıs 2002'de Musk, günümüzde hâlen CEO'su ve mühendislik ile tasarım ofisleri şefi olduğu, havacılık teknolojisi üreticisi ve uzay taşımacılığı hizmetleri şirketi olan SpaceX'i kurdu. Elektrikli araç üreticisi Tesla Motors, Inc.'e (günümüzdeki Tesla, Inc.) kuruluşundan bir yıl sonra, 2004'te katıldı ve ürün mimarı oldu; 2008'de de şirketin CEO'su oldu.

2006'da, güneş enerjisi hizmetleri şirketi olan SolarCity'nin (günümüzdeki Tesla'nın bir yan kuruluşu) kurulmasına yardımcı oldu.

Musk, 2015'te ise dost canlısı olarak gördüğü yapay zekâyı teşvik etmeyi amaçlayan, kâr amacı gütmeyen bir araştırma şirketi olan OpenAI'yi kurdu. Temmuz 2016'da, beyin-bilgisayar arayüzlerini geliştirmeye odaklanmış bir nöroteknoloji şirketi olan Neuralink'i kurdu. Musk, Aralık 2016'da elektrikli araçlar için optimize edilmiş yollara odaklanmış bir "altyapı ve tünel inşaatı" şirketi olan The Boring Company'yi kurdu.

Musk, birincil iş arayışlarına ek olarak Hyperloop ismindeki yüksek hızlı bir ulaşım sistemi de tasarladı. Musk, 2022 yılında büyük Amerikan sosyal ağ hizmeti Twitter'ı 44 milyar dolara satın almayı kabul etti. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna (SEC) yapılan bildirimde, anlaşma için 46,5 milyar dolarlık finansmanın taahhüt eden Musk, Twitter'dan daha önce de yüzde 9,2 oranında hisse satın almıştı.

Başlangıçta satın almaya karşı mesafeli olan Twitter yönetiminin, Musk'ın finansman için harekete geçmesiyle yumuşadığı ve piyasadan hisseleri toplayarak şirket yönetimini ele alma ihtimali karşısında görüşmelere sıcak baktığı iddia edilmişti.Musk, 9 Temmuz 2022'de ise ihalenin şartlarının delindiğini ifade ederek bu satın alım anlaşmasını feshetti. Ardından kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklama ile duyurdu.

Resmi Twitter hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Musk, şu ifadeleri kullandı; 'Twitter'ı neden satın aldığım ve reklamcılık hakkında ne düşündüğüm hakkında çok fazla spekülasyon yapıldı. Çoğu yanlış çıktı. Twitter'ı satın almamın nedeni, geniş bir inanç yelpazesinin şiddete başvurmadan sağlıklı bir şekilde tartışılabileceği ortak bir dijital kent meydanına sahip olmanın, uygarlığın geleceği için önemli olmasıdır.' Musk Twitter hesabındaki açıklama kısmını değiştiren Musk buraya 'Chief twit' (Twitter şefi) ifadesini yazdı.

Nisan ayında Twitter’a hisse başına 54,20 Dolar fiyat veren Musk, toplamda 44 milyar dolarlık bir satın alma anlaşması üzerinde Twitter ile anlaşma sağlamıştı. Twitter’daki bot hesapların şirketin iddia ettiğinden fazla olduğunu belirten Musk, geçtiğimiz temmuz ayında anlaşmayı feshetmişti.

Twitter, Musk’ın suçlamalarını reddetmiş ve Musk’ı anlaşmayı feshettiği için mahkemeye vermişti. İlerleyen günlerde ise Twitter ve Musk arasında yeniden anlaşma sağlanmıştı.

Sonraki Haber