TZOB Başkanı: Krizin sorumlusu Hazine Ve Maliye Bakanlığı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin görüntülü açıklama yaptı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et ve süt sektöründe yaşanan sıkıntılara ilişkin görüntülü açıklama yaptı. Bayraktar, Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktuğunu belirtti. Azalan süt nedeniyle sanayici ve üretici örgütlerinin olması gereken çiğ süt fiyatını sahada belirlemeye başladığı bilgisini veren Bayraktar, “Üreticiyi perişan eden süt konseyi işlevini yitirmiştir ve kapatılmalıdır.” dedi.

‘GIDA KOMİTESİ ENFLASYON İTHAL ETTİ’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak uzun süredir yetkilileri tedbir almaya davet ettiklerini ve kamuoyunu bilgilendirdiklerini ifade eden Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın etkisinde olan Gıda Komitesi’nin enflasyonu düşürmek amacıyla üretici fiyatlarını baskılamasının enflasyon ithal etmekten başka bir işe yaramadığını belirtti. Bayraktar, Gıda Komitesi’ne şu soruları sordu: “Gıda komitesi süt ürünleri ve yem fiyatlarına müdahale etmezken neden üretici fiyatlarına müdahale ediyor? Yem sanayicisi, süt sanayicisi ve marketler artan maliyetlerini fiyatlara yansıtıyor. Neden üreticilerimizin artan maliyetlerini fiyatlara yansıtması engelleniyor? Üreticide 7 liradan satılan süt, marketlerde 4 kat fazla artarak 30 liralara kadar çıkmaktadır. Buna kim dur diyecektir? Geldiğimiz noktada ne oldu? Tüketici fiyatları mı artmadı? Enflasyon mu düştü? Üretim mi arttı? Üreticilerin ceplerine daha fazla para mı girdi? İşletmelerini mi büyüttüler, teknolojiye mi yatırım yaptılar? Tüketiciler uygun fiyatlarla daha fazla süt ve et ürünleri mi tüketebildi? Hayvancılık mı kalkındı?”

‘ALAN YANGIN YERİNE DÖNDÜ’

Üreticinin damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları (düve) ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladığını ve sonuçta üretim ve verim kayıplarına bağlı olarak süt üretiminin azaldığını bildiren Bayraktar şöyle devam etti: “Sanayiciler ürün alabilmek için birbirleriyle kıran kırana bir mücadeleye girdi. Ne oldu baskılanan çiğ süt fiyatı? Saha bu fiyatı kabul etmedi, alan yangın yerine döndü. Fiyatlar yukarı yani olması gereken yöne doğru hızla hareket etti. Şu an azalan süt nedeniyle sanayici ve üretici örgütleri olması gereken çiğ süt fiyatını sahada belirlemeye başladılar.

Tarım sektörünün iç dinamiklerini hesaba katmayan, tek amacı enflasyonu düşürmek olan, bunun tek yönteminin artan maliyetleri dikkate almadan üretici fiyatlarını baskılamak olduğunu düşünen, bu amaçla da Ulusal Süt Konseyi’ni talimatla yönlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, hayvancılığı büyük bir krizin içerisine soktu.”

‘KONSEY ÜRETİCİYİ PERİŞAN ETTİ’

En az bir milyon başa yakın damızlık anaç hayvanın kesime gittiğini ifade eden Bayraktar, “Bu bir milyon hayvanı yerine koymanın bize maliyeti yaklaşık 2,3 milyar avro olacaktır. Bu külfet bugünkü kurla 41,8 milyar liraya tekabül ediyor. Tabii bu kadar sayıda ve kalitede hayvan bulunabilirse!” Bayraktar, Ulusal Süt Konseyi (USK)’nin hür iradesiyle hareket etmediğini, talimatla hareket ederek yanlış kararlar aldığını ve süte sahip çıkmadığını ve üreticilerin yanında olmadığını belirterek, “Görevi süt üretimini sürdürülebilir kılmak olan ancak kararları ile üretimi sürdürülebilir olmaktan çıkaran ve üreticiyi perişan eden süt konseyi işlevini yitirmiştir ve kapatılmalıdır. Süt fiyatını artık sahada sanayiciler ve üretici örgütleri belirliyor. Buna devam edilmeli, üretimin durmasının önüne geçilmelidir.” diye konuştu.

Sonraki Haber