TZOB Başkanı, mazot zammı ve ayçiçeği üretimini değerlendirdi: Mazota ödenen vergi desteğin yüzde 70’i

Mazota yapılan zam hasat dönemi üreticiyi endişelendiriyor. TZOB Başkanı zammın tarımsal üretime vurulan en büyük darbe olduğunu belirtti. Bayraktar, üreticinin ödediği mazot vergisinin tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’ine denk geldiğini vurguladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mazota yapılan zam ve ayçiçeği konusunda görüntülü basın açıklaması yaptı. Tarımsal üretim faaliyetinin kışlık ve yazlık ürünlerde yoğun bir şekilde devam ettiği bugünlerde, mazota yapılan zammın üreticileri olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu:

“ÖTV artırılarak mazota yapılan fahiş zamla birlikte üreticilerimiz hayal kırıklığına uğradı. Diğer yandan buğday, arpa ve mercimek gibi önemli ölçüde mazot kullanılan kışlık ürünlerde ekim ayları yaklaşıyor. Üreticilerimiz bu dönemde kazandığıyla borçlarını ödeme ve sonraki sezonun girdilerini temin etme yolunda ciddi sıkıntıya girecektir. Üreticilerimizin mağdur olmaması ve üretime yönelebilmesi için 2023 yılı mazot desteklerinin artırılması, geçen yıl olduğu gibi ödemelerin erkene çekilmesi için çalışma yapılmalıdır. Geçen yıl yapılan ve çok sağlıklı olmayan ayni ödemeden vazgeçilip, bu yıl mazot destekleri üreticilerimizin hesabına doğrudan aktarılmalıdır.”

ÜRETİCİ MAZOTA 99 MİLYAR LİRA ÖDEDİ

“Üreticinin ödediği mazot vergisi, tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’ine denk geliyor.” diyen Bayraktar, şöyle devam etti:

“Mazot fiyatları 16 Temmuz 2023’te bir önceki ayın aynı gününe göre yüzde 46 artışla 22,55 liradan 32,80 liraya yükselirken, 16 Temmuz 2022’ye göre ise yüzde 29 artarak 25,48 liradan 32,80 liraya yükseldi. Bu fiyatlarla mazot fiyatının yüzde 22’si ÖTV’den oluşuyor. Mazotta uygulanan KDV’yi de ilave ettiğimizde mazot fiyatının yüzde 38,5’i vergiden oluşuyor.

2022 yılı verilerine göre Türkiye’de tüketilen 24,5 milyar litre mazotun yaklaşık yüzde 12’sine denk gelen 3 milyar litre tarımda kullanılıyor. Bugünkü satış fiyatlarıyla üreticinin mazota ödediği toplam miktar 99 milyar liradır. Bu durumda üreticiden alınan mazot vergisi yaklaşık 38 milyar liraya denk geliyor. Devletin 2023 yılında yaklaşık olarak verdiği destek 54 milyar liraydı. Bu durumda üreticinin ödediği mazot vergisi tarıma verilen toplam destek miktarının yüzde 70’ine denk geliyor.”

Bayraktar, mazot fiyatının artmasının tarımsal ürün arzına vurulan en büyük darbelerden birisi olduğunu belirtti, bu durumun gıda fiyatlarında artışa neden olacağını söyledi. Bayraktar, mazottaki ÖTV ve KDV’nin toptan kaldırılması çağrısı yaptı.

AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİNDE AZALMA

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ayçiçeği konusunda da konuştu. Hasadın başladığı bugünlerde üreticilerin ayçiçeği fiyatının bir an önce açıklanmasını beklediğini belirten Bayraktar açıklamasına şöyle devam etti:

“Ayçiçeğine bu yıl verilecek fiyat, önümüzdeki sezonun ayçiçeği üretimini de etkileyecektir. Geçen sene fiyatın geç açıklanması ve alımlarda yaşanan sorunların yanı sıra açıklanan fiyat da üreticiyi memnun etmedi. Ayçiçeği üretiminde yaşanan sorunlardan dolayı buğday üretimine kayma olmuştur. Toprak Mahsulleri Ofisinin saha araştırması ve odalarımızdan aldığımız verilere göre, 2023 yılında buğday ve arpa üretiminde artış, ayçiçeği, pamuk ve haşhaşta azalış olduğu görülüyor.

Ayçiçeği üretimimizin ülke ihtiyacını karşılamada yetersiz kalması nedeniyle, söz konusu üretim açığı ithalat yoluyla karşılanıyor. Tüketimdeki artış nedeniyle ithalata bağımlılık devam ediyor. İthalata ödenen milyarlarca liranın üreticilerimize aktarılmasıyla üretimimizi artırabilir, kendimize yeter hale gelebiliriz.”

Ayçiçeğinin, devlet müdahale alımı kapsamına girmesini isteyen Bayraktar, şöyle devam etti: “Desteklerin en az girdi enflasyonu oranında artırılması gerekiyor. Gümrük vergisinin hasat döneminde artırılması gerekiyor.”

Sonraki Haber