TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Üreticiyi tarlada tutacak bir fiyat açıklanmalı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar hububat üretiminin stratejik bir konumda olduğunu belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçiyi tarlada tutacak bir fiyat açıklamasını istedi.
Bayraktar, mayıs ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını, üreticinin hububattaki fiyat beklentisini, mayıs ayı girdi fiyatlarını ve 1 Haziran Dünya Süt Günü münasebetiyle süt sektöründe yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.
Mayıs ayında markette 38 ürünün 26’sında fiyat artışı, 12’sinde ise fiyat azalışı görüldüğünü kaydeden Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının yüksek olduğunu vurguladı. Bayraktar, havaların ısınmasıyla birlikte tarla ürünlerinin piyasaya arzının artmasının, önümüzdeki dönem tüketici fiyatlarına olumlu yönde yansıyacağını belirtti.
Türkiye için özellikle hububat sanayinin stratejik bir konuma geldiğini kaydeden Bayraktar, “TÜİK’in tahmini rakamlarında da ifade edildiği gibi bu yıl buğday rekoltesi 20 milyon tonun altında beklenmektedir. TMO, maliyetler karşısında üretim yapmakta zorlanan çiftçinin önümüzdeki yıl tarlada kalabilmesi için 2021-2022 döneminde müdahale alım fiyatını üretici maliyetlerini, ithalat ve dünya fiyatlarını gözeterek açıklamalıdır” dedi.
Üretici ülkelerin ihracata getirdiği kısıtlamalara dikkat çeken Bayraktar, bu durumun hububatta spekülasyona davetiye çıkardığını bildirdi. Bayraktar, “TMO stratejik bir konumdadır. Üreticiyi memnun edecek bir fiyat politikasıyla hububat alımı yapamazsa piyasayı regüle edecek güvenlik stoku oluşturamayacaktır. Bu dönemde güvenlik stoğunu ithalatla karşılama imkânı azalmıştır. TMO’nun alım politikasında hata yapma lüksü yoktur. Aksi takdirde sektörde spekülasyona davetiye çıkarmış olur, stokçuluk yapmak isteyenlere de gün doğar. Bu fırsatçılar stoklayacakları buğday nedeniyle halkın ekmeğinin fiyatıyla oynayabilirler. Un ve makarna üretimimiz ve ihracatımız da düşebilir. Şimdiden TMO’yu uyarıyor, gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz” diye konuştu.
TZOB Başkanı, 1 Haziran Dünya Süt Günü nedeniyle de şunları söyledi: “Son bir yılda mısır silajı fiyatları yüzde 148, süt yemi fiyatları yüzde 131, saman fiyatı yüzde 117, yonca fiyatı ise yüzde 108 oranında arttı. Üreticilerimizi sektörden küstürmemek, üretimden koparmamak ve sektöre tutunmalarını sağlamalıyız. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak için en az 1,5 olarak belirlenen çiğ süt/yem paritesinde dengeyi sağlayacak tedbirler alınmalıdır.”