TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: AB ile yapılan anlaşmalar üreticiyi mağdur ediyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamuk alım fiyatları ve 7 Ekim Dünya Pamuk Günü nedeniyle görüntülü basın açıklaması yaptı.

Bayraktar, Türkiye’nin pamuk üretiminde Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri, Brezilya, Avustralya ve Pakistan’dan sonra 7. sırada geldiğini belirterek, “Pamuk tarımı, yüksek tarımsal üretim değerinin yanı sıra tohum, gübre, ilaç, makina sanayii, ticareti ve lojistiği ile tarım işçilerinden oluşan çok geniş bir kesimin gelir kaynağıdır. Uluslararası normlara göre, Türkiye pamuk üretimi yılda yaklaşık 5 milyon kişilik tam zamanlı istihdam yaratma potansiyeline sahiptir.” diye konuştu.

ÜRETİM ARTTI

Bayraktar, Türk çiftçisine destek verildiğinde ülke ihtiyacını karşılayacak hatta ihracat yapacak çalışma azmine sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Geçen yıl çiftçinin pamuk üretiminden kazanması bu yıl pamuk ekiliş alanlarında artış yaşanmasını sağladı. Türkiye İstatistik Kurumu 1. Tahmin verilerine göre, 2021 yılında 2 milyon 250 bin ton olan kütlü pamuk üretimi bu yıl yüzde 11,1 artışla 2 milyon 500 bin ton olarak bekleniyor.”

FİYAT YENİDEN DÜZENLENMELİ

Bayraktar, gerileyen dünya fiyatlarının üretici fiyatlarını aşağıya çektiğini belirterek, “Geçen sezona göre 2022 yılında açıklanan pamuk alım fiyatlarındaki artış oranı, maliyetlerdeki artış oranının altında kaldı. Tarım Satış Kooperatiflerinin açıklamış olduğu pamuk alım fiyatları, üreticilerimiz tarafından yetersiz görüldü. Artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üretici kâr marjı dikkate alınarak bu fiyatlar güncellenmelidir. Aksi takdirde pamuk üretiminde istikrarın sağlanması mümkün değildir. Yeterli gelir elde edemeyen çiftçimiz, önümüzdeki sezon üretimden uzaklaşacaktır. Maliyeti karşılamayan bir fiyat ve prim, üretime yine darbe vuracak ve ithalatı artıracaktır.” dedi.

PAMUK ÜRETİCİSİ PANİK HALİNDE

Tüketimimizin yaklaşık olarak yarısının ithalatla karşılandığını da belirten Bayraktar, “Pamukta yüzde sıfır gümrük vergisi oranı uygulanıyor. Ülkemiz, pamukta 2021 yılında 2 milyar 414 milyon dolar değerinde 1 milyon 193 bin tonluk ithalat yaptı. Pamuk, AB-Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında, sanayi ürünü olarak işlem görmesi nedeniyle, pamuk ithalatında koruma önlemi bulunmuyor. Bu anlaşmanın yerli üreticimizi mağdur ettiği göz önünde bulundurulmalı, bu dezavantajın giderilmesi için üreticimiz daha fazla desteklenmelidir.” dedi. Bayraktar, sözlerini şöyle tamamladı: “Pamuk ithalatında koruma olmaması nedeniyle üretici fiyatlarının düşmesi karşısında, pamuk üreticisi panik halindedir. Yurtiçi üretiminin artırılabilmesi için prim desteklerinin, pamuk üretiminin sürdürülebilirliğini sağlayacak şekilde iyileştirilmesi gerekiyor. Bunun yanında özellikle gübre, ilaç, elektrik gibi girdi fiyatları ve sulama ücretleri makul düzeylere çekilmelidir.”

Sonraki Haber