­‘Üçüncü Dünya Savaşı çoktan başladı’

­Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı, Moskova-Kiev çatışmasının bölgenin çok ötesindeki ülkeleri de içine çekmesiyle dünya savaşının içinde olduklarını söyledi. Aynı etkinlikte konuşan Eski CIA Başkanı da İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana böyle bir çatışma görmediğini ifade etti

Önceki gün Ukrayna’nın başkentinde Kiev Güvenlik Forumu düzenlendi. Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Aleksey Danilov, küresel çalkantılar devam edeceği için NATO'nun Ukrayna'nın üyeliğine ihtiyacı olduğunu savundu.

"İttifakı güçlendireceğiz" diye ısrar etti. Eski Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk’un Açık Ukrayna Vakfı tarafından kurulan Kiev Güvenlik Forumu, Ukrayna'da savaş ve barış, ulusal ve küresel güvenlik konularında kamuya açık tartışmaların yapıldığı bir platform. Bu seneki etkinliğe Eski CIA Başkanı General David Patraeus da katıldı.

AKTİF BİR AŞAMAYA GEÇTİ

"Eğer birileri 3. Dünya Savaşı'nın başlamadığını düşünüyorsa bu büyük bir yanılgıdır. Savaş çoktan başladı. Bir süredir hibrit bir dönemde devam ediyordu ve şimdi aktif bir aşamaya girdi" dedi. Sahnede Eski CIA Başkanının yanında oturan Danilov, "[Ukrayna'daki çatışmanın] Kiev ve Moskova arasındaki hesaplaşmayla ilgili olduğunu düşünenler varsa yanılıyorlar. İşler çok daha karmaşık." ifadelerini kullandı. Petraeus da Rusya-Ukrayna çatışmasının boyutlarına da dikkat çekerek şunları söyledi: "İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana böyle bir şey görmedim."

‘BAZI KARARLAR HIZLI ALINMALIYDI’

Patraeus başta ABD olmak üzere Kiev'in Batılı ortaklarının Ukrayna'ya devam eden karşı saldırısında yardımcı olmak için güvenlik yardımlarını arttırmaları gerektiğini söyledi. Bununla birlikte Petraeus, Ukrayna'nın savunucularına bazı kilit silahların tedarik edilmesine ilişkin kararların daha hızlı alınabileceğini belirtti.

Petraeus, "Ukrayna'nın yararına olabilecek ve bazıları katalizör görevi görebilecek bazı kararların alınmasını çok isterdim," dedi. "Özellikle Abrams tanklarına ilişkin kararların en az altı ay önce alınmasını isterdim.” yorumunu yapan Eski CIA Şefi, “Benzer şekilde F-16 ile ilgili kararlar da hızlandırılmalı. Belli bir endişenin olduğu belli bir aşamayı geçtik, şimdi mümkün olan her şeyin yapılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

‘RUSLAR OLAĞANÜSTÜ SAVUNMA YARATTI’

Eski CIA Başkanı Rusların bilgi birikimi ya da savaş alanındaki performansları açısından çok etkileyici olmadığını ancak oldukça olağanüstü bir savunma sistemi yarattıklarını belirtti. Patraeus bu savunmayı delip geçmenin oldukça zor olduğunu sözlerine ekledi. Rusya Savunma Bakanlığı salı günü yaptığı açıklamada Ukrayna'nın üç aydır sürdürdüğü karşı saldırı sırasında 66 binden fazla asker ve 7 bin 600’den ağır silah kaybettiğini ve kayda değer bir kazanım elde edemediğini açıklamıştı.

BLİNKEN’DAN SÜRPRİZ ZİYARET

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, daha önce duyurulmamış iki günlük bir Ukrayna turuna çıktı. Haziran ayı başında Rusya'ya karşı başlatılan askeri harekattan bu yana üst düzey bir ABD yetkilisi Kiev’i ziyaret etmiş oldu. Blinken, Ukraynalı mevkidaşı Dmitry Kuleba ile, bir Ukrayna askeri mezarlığını ziyaret ettiklerini gösteren bir fotoğraf paylaştı. Sabahın ilerleyen saatlerinde Kuleba ile birlikte gazetecilere konuşan ABD'li yetkili, "Ukrayna'nın sadece karşı saldırıda başarılı olmak için değil, uzun vadede de ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olduğundan emin olmak istiyoruz" dedi.

Reuters'ın haberine göre gezi hakkında gazetecilere bilgi veren bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Blinken’ın muhtemelen 1 milyar dolarlık yeni bir yardım paketi açıklayacağını söyledi. Yetkili, ABD'li üst düzey diplomatın Ukrayna yönetiminin savaş alanındaki durum ve ülkenin kışa hazırlığı hakkında söyleyeceklerini de dinleyeceğini belirtti.

Beyaz Saray şu ana kadar Ukrayna hükümetini operasyonlarını yürütme biçimi nedeniyle kamuoyu önünde eleştirmekten kaçındı, ancak ABD medyasında yer alan çok sayıda haber Washington'da Kiev'in taktiklerinden duyulan hayal kırıklığına işaret ediyor. Pentagon'un Kiev'e güçlerini cephe hattı boyunca yaymayı bırakmasını ve Zaporojiye Bölgesi'ndeki Rabotino köyü yakınlarında kesin bir saldırı için yoğunlaştırmasını tavsiye ettiği bildirildi.

Sonraki Haber